Hopp til innhold

Høyre vil at alle skal kunne få øl levert på døra

I noen kommuner kan du få øl levert hjem på døra di. Nå vil Høyre at alle nordmenn skal få dette tilbudet.

øl på butikk

Flere dagligvarekjeder flytter nå deler av ølsalget sitt fra butikk til nett, men ikke alle kommuner tillater dette.

Foto: Rosa Irén Villalobos / NRK

– I dag er det opp til hver enkelt kommune å bestemme om de er for eller mot. Det gir uklare retningslinjer, sier stortingsrepresentant Sveinung Stensland (H).

Den senere tid har Meny- og Spar-butikker i Norgesgruppen søkt om å få selge øl på nett i flere kommuner. Cirka 40 kommuner har sagt ja. Flere av disse er store byer, særlig på Østlandet. Men noen kommuner har sagt nei.

Kolonial.no og andre nettbutikker tilbyr også netthandel av øl til en rekke kommuner på Østlandet.

Sveinung Stensland, helsepolitisk talsmann Høyre

Sveinung Stensland, helsepolitisk talsmann for Høyre, vil ha nasjonal bevilling for netthandel av øl.

Foto: Stortinget

Vinmonopolet har et tilbud med levering hjem på døra, og dette tilbudet gjelder i hele landet. Stensland mener like retningslinjer burde gjelde for dagligvarebutikker.

Dette vil også gi økt kontroll, mener han.

– Med en nasjonal bevilling ville aktørene miste bevillingen for hele landet, om man brøt loven. Det vil være en stor straff, sier Stensland.

Vil levere øl i nabokommunen

Meny-kjøpmann Rune Stokkeland har allerede fått lov å levere øl på døra til kundene i sin egen kommune Tysvær. Denne uka søker han om lov i nabokommunen Karmøy.

– Vi har en økende etterspørsel, og ønsker derfor å kunne levere både dagligvarer og alkoholholdige drikkevarer hjem til folk, sier Stokkeland.

Meny-kjøpmann Rune Stokkeland

Meny-kjøpmann Rune Stokkeland leverer øl på døra til kundene sine, og tror mer av fremtidens handel vil foregå på nett.

Foto: Rosa Irén Villalobos / NRK

Han presiserer at alle ansatte som kjører ut varer til kundene, har fått grundig opplæring. Netthandel er underlagt akkurat samme regelverk for kontroll ved utlevering som butikk. Bryter man loven vil man miste bevillingen.

– De må selvfølgelig sjekke om personen er over 18 år, og om han eller hun er edru. Ingen berusede mennesker skal få øl levert på døra, sier kjøpmannen.

KrF er kritiske

Helsepolitisk talskvinne i KrF, Olaug Bollestad, er kritisk til Stenslands forslag, og vil at kommuner skal ha anledning til si nei til Stokkeland og andre som ønsker å selge øl på nettet.

– Vi mener at kommunene fortsatt skal bestemme og ivareta alkoholpolitikken i egen kommune. Det betyr antall skjenkeløyver skal ivaretas lokalt. Nasjonalt skal vi legge rammer med for eksempel åpningstider, sier hun.

Kjøpmann Stokkeland får det som han vil. Karmøy kommune har tidligere sagt ja til at butikker får selge øl i kommunen. Det gjør de også denne gangen.

– Øl er en lovlig vare, så vil tiden vise om det er et økende marked for å handle øl på nett, sier ordfører Jarle Nilsen.