Hopp til innhold
Moskus
Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

Moskus

Oppsummert

214 moskusdyr ble registrert under moskustellingen på Dovre i mars i år. Det er en liten nedgang fra vinteren 2021 da det ble funnet 227 dyr. Det opplyser Statsforvalteren i Trøndelag.

 • Mange moskuskalver døde på Dovrefjell i fjor

  Moskustellinga på Dovre, som ble gjennomført tidligere denne måneden, viste en svak nedgang i antall moskuser sammenligna med fjoråret. Miljødirektoratet opplyser at det i år ble registrert 203 dyr. Av disse var 21 kalver og 182 eldre dyr. Målet er å holde bestanden på 200 vinterdyr.

  I fjor døde svært mange kalver av lungebetennelse. Noen klaver døde også av munnskurv.

  Det er Statens Naturoppsyn som holder oversikt over moskusbestanden på Dovrefjell og gjennomfører årlige tellinger.

 • Moskus blei avliva

  Moskusen som blei observert i Sunndal i går måtte bøte med livet. Det skriv avisa Driva. Den blei skoten fordi den hadde kome for nær område der det bur folk på Jenstad.

  Ifølge avisa var SNO på tur ut for å felle moskusen allereie fredag morgon då dei fekk melding om at den var sett ved Brustølen. Seinare blei den sett ved Jenstad, der den stakk av då ein bil kom opp bak den. Dei hadde så håpa at han ville halde seg unna folk, men slik gjekk det ikkje, og SNO meinte at dei difor måtte avlive moskusen.

 • Moskus på Nesaksla

  I formiddag ble en moskus observert ved Eggen restaurant på toppen av fjellet Nesaksla i Rauma. Det er trolig den samme moskusen som ble sett i Isfjorden i går. Operasjonsleder i Møre og Romsdal politidistrikt, Arild Reite, sier at det ikke blir gjort noe så lenge dyret holder seg på fjellet. Statens naturoppsyn ber folk om å holde seg unna moskusen.

 • Har avslutta søk

  Viltnemnda i Rauma opplyser at søket etter moskusen i isfjorden har blitt avslutta for kvelden.

  Ifølge vitne skal moskusen ha blitt skremt og sprunge i retning Vengedalen, fortel Sindre Bø i viltnemnda i Rauma.

  – Dersom moskusen kjem tilbake til bustadområdet vil eg be alle om å halde avstand. Dette er ikkje ufarlege dyr om dei føler seg truga, seier Bø.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no