Hopp til innhold
Kombinasjon av Juan Guaido (t.v.) og Nicolas Maduro
Foto: STF / AFP

Venezuela

Oppsummert

President Nicolás Maduro holder stand i Venezuela, og nekter å gå av. Opposisjonsleder Juan Guaidó er anerkjent som landets president av over 50 land, deriblant USA, Frankrike, Tyskland og Storbritannia, men ikke av Norge.

  • Minst 23 funnet døde etter gruvekollaps i Venezuela

    I alt 23 personer er funnet døde og flere andre er savnet etter at en ulovlig gullgruve raste sammen sørøst i Venezuela.

    Ordfører Yorgi Arciniega i kommunen Angostura opplyste til nyhetsbyrået AFP natt til torsdag at 23 lik er funnet. 15 av dem er blitt fraktet med båt til nærmeste by, La Paragua, og de øvrige åtte likene var på vei, fortalte han.

    Ulykken skjedde tirsdag i den ulovlige gullgruven Bulla loca. Den ligger sju timer med båt fra La Paragua, der familiemedlemmer etter flere savnede venter på siste nytt om sine kjære.

    (NTB)

  • Venezuelas øverste domstol utestenger opposisjonsleder

    Venezuelas høyesterett har diskvalifisert opposisjonsleder Maria Corina Machado fra deltakelse i valget som skal holdes senere i år.

    Domstolen opprettholder dermed et 15 år langt forbud mot at 56 år gamle Machado kan få inneha offentlige verv. Høyesteretten bekreftet også i sin beslutning fredag at Henrique Capriles, som to ganger tidligere har stilt som presidentkandidat, ikke får stille opp som en mulig erstatter for opposisjonen i valget.

    Machado anklaget etter fredagens beslutning i høyesteretten Maduro for å forsøke å gjennomføre et «uredelig valg» ved å diskvalifisere henne.

    (NTB)

  • Lavere inflasjon i Venezuela

    Inflasjonen i Venezuela falt i fjor til 189 prosent. I 2022 var inflasjonen på 234 prosent.

    I 2021 var inflasjonen på 686 prosent.

    Det viser statistikk som landets sentralbank la fram fredag.

    Den økonomiske krisen i landet førte til at bruttonasjonalproduktet (BNP) falt 80 prosent i perioden mellom 2013 og 2021.

    (NTB)

  • Oljeutslipp dekker strender i Venezuela

    Et oljeutslipp har dekket sandstrender på deler av Venezuelas kyst med svart, skvulpende tjæreholdig slam, opplyser miljøorganisasjoner i landet.

    Utslippet ble oppdaget tirsdag.

    – En stor del av strendene i Puerto Cabello er berørt, sier Yohan Flores, som er regiondirektør i miljøorganisasjonen Azul Ambientalistas, til nyhetsbyrået AFP.

    Marint dyreliv kan bli berørt, ifølge Flores. Puerto Cabello er Venezuelas største havneby og ligger om lag 210 kilometer vest for hovedstaden Caracas.

    Den statlige oljegiganten PDVSA har ikke kommentert om utslippet kommer fra selskapet, selv om miljøorganisasjoner som stiftelsen Caribe Sur har uttalt at utslippet stammer fra et lagringsområde for oljeavfall i en lagune nær El Palito, et av de viktigste raffineriene i landet.

    (NTB)

  • Guyana og Venezuela enige om å ikke bruke makt i Essequibo-konflikten

    Guyana og Venezuela ble torsdag enige om å unngå all bruk av makt og å ikke eskalere spenningene i deres langvarige strid om det oljerike Essequibo-området.

    Det skjedde etter et møte mellom deres statsoverhoder i Saint Vincent og Grenadinene.

    Regionen på 160.000 kvadratkilometer er generelt anerkjent som en del av Guyana, men de siste årene har Venezuela gjenopplivet sitt krav til territoriet og til offshore-områder etter store olje- og gassfunn.

    De to landene sa i en felles uttalelse at «de ikke vil true eller bruke makt mot hverandre under noen omstendigheter» og «vil avstå, enten det er ved ord eller handlinger, fra å eskalere enhver konflikt eller uenighet».

    Spenningen økte kraftig denne måneden etter at velgerne i en venezuelansk folkeavstemning støttet et trekk for å gjøre Essequibo-området til en ny venezuelansk stat og avviste jurisdiksjonen til Den internasjonale domstolen (ICJ), som behandler saken om grensetvisten.

    Enighet om maktbruk i Sør-Amerika
    Foto: Reuters

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no