Hopp til innhold

Kritikere kaller Venezuelas koronatall absurde

RIO DE JANEIRO (NRK): Myndighetene i Venezuela hevder at bare rundt 20 mennesker har dødd av koronaviruset. – Absurd, sier en talsmann for Human Rights Watch.

cCChYlSgz8c

Bruk av ansiktsmaske er påbudt i Venezuelas hovedstad Caracas.

Foto: Ariana Cubillos / AP

De siste tallene fra nettstedet Worldometer viser at Venezuela har 2.316 registrerte korona-smittede, og at tallet på døde er 22.

Landet har drøyt 28 millioner innbyggere, og det betyr at dødstallet ligger på bare 0,8 pr. én million.

NRK har intervjuet folk i hjelpeorganisasjonen Caritas, som driver nødhjelp blant korona-rammede over hele Venezuela. De kjenner seg dårlig igjen i myndighetenes tall, og minner om at helsesituasjonen i landet var prekær lenge før pandemien rammet.

Trusler fra regimet

– Vi er forberedt på at viruset vil spre seg stadig raskere og at det vil gjøre stor skade. Helsevesenet er i en kritisk forfatning, sier direktør Janeth Márquez i Caritas Venezuela til NRK.

Caritas, Marquez

Direktør Janeth Marquez i Caritas Venezuela mener myndighetenes koronatall er svært lave.

Foto: Caritas Venezuela

– Vi ser jo at tallene er svært lave. Det er ikke mange ofre sammenlignet med våre naboer Brasil, Chile, Colombia. Og da melder jo tvilen seg, sier direktøren forsiktig. Hun vet godt at myndighetene kan reagere kraftig på kritikk.

Da det venezuelanske instituttet «Academia de Ciencias» publiserte andre tall enn de offisielle ble de truet med fengselsstraff.

Ifølge instituttet kommer smittetoppen først i juli/august og tallet på nye smittede kan komme opp i 3.000 pr. dag.

– Absurde tall

Det velrenommerte Johns Hopkins-instituttet i USA avviser de offisielle koronatallene i Venezuela. I en rapport skriver de at opptil 30.000 mennesker kan dø og 300.000 bli smittet av viruset. Instituttet har intervjuet flere venezuelanske leger og sykepleiere i forbindelse med rapporten.

s20ajKJlKOM

Amerika-direktør Jose Miguel Vivanco i Human Rights Watch mener at koronatallene fra venezuelanske myndigheter er absurde.

Foto: LUISA GONZALEZ

Amerika-direktør Jose Miguel Vivanco i Human Rights Watch sier til TV-kanalen al-Jazeera at myndighetenes tall er «absurde».

– Dette er et land der legene ikke engang har vann til å vaske hendene, og helsevesenet har brutt sammen. Da har slike tall ingen troverdighet, sier han i intervjuet.

Ifølge den frivillige organisasjonen Foro Penal i Venezuela er flere helsearbeidere blitt arrestert etter å ha lagt ut meldinger på sosiale medier om koronasituasjonen.

– Av 100 arrestasjoner knyttet til «politisk virksomhet» de siste månedene gjaldt 10 av dem tall om pandemien, sier direktør Alfredo Romero i Foro Penal til nyhetsbyrået AFP.

IBU296Umr6A

Hjemvendte venezuelanske flyktninger testes for Covid-19.

Foto: SCHNEYDER MENDOZA

Smitte fra flyktninger

Venezuelas president Nicolás Maduro beordret i midten av mars full nasjonal karantene og stenging av landets grenser.

Ifølge myndighetene er dette den viktigste forklaringen på at landet har noen av de laveste korona-tallene i Latin-Amerika.

Men på grunn av pandemien har tusener av mennesker som flyktet fra krisa i Venezuela reist hjem. Og de tar med seg smitte fra andre land, opplyser Caritas.

– Så langt har rundt 45.000 flyktninger vendt tilbake til Venezuela. Og fortsatt kommer det rundt 1.000 nye flyktninger hver dag. Det antas at hjemvendte flyktninger utgjør rundt 70 prosent av dem som er smittet i Venezuela, sier generalsekretær Martha Skretteberg i Caritas Norge.

Vil du ha ukebrev fra Urix? Klikk her

SISTE NYTT

Siste nytt

For første gang siden 1984 strømmer lava fra verdens største aktive vulkan Mauna Lao.

Verdens største vulkan Mauna Loa er i utbrudd

Det strømmer nå store mengder lava ned fra vulkanen Mauna Loa på Hawaii. Dette er den største vulkanen i verden og har ikke hatt utbrudd på nesten 40 år.