Hopp til innhold

Venezuela: Ti år med forhatt president

Han har vært et hatobjekt i den vestlige verden i ti år. Bare et mindretall støtter ham i hjemlandet. Men fortsatt sitter Nicolás Maduro trygt ved makten i Venezuela.

Det er 10 år siden president Hugo Chávez døde og Nicolás Maduro tok over makten i Venezuela. FOTO: Arnt Stefansen.

Folkets støtte har vært avgjørende, hevder Maduro-tilhengeren Eric Acosta.

NRK møter ham i San Cristóbal i det vestlige Venezuela. Der sitter han i bystyret for Sosialistpartiet.

– Vi har stått sammen med vår president gjennom mange år med harde økonomiske sanksjoner. Derfor har vi vunnet kampen mot vår store fiende, USA-imperiet, sier han.

Eric Acosta, folkevalgt, Sosialistpartiet

Eric Acosta mener at Maduro har gjort en god jobb som president.

Foto: Arnt Stefansen / NRK

Eric Acosta deltar sammen med et tusentall partifeller i en stor seremoni i sentrum av San Cristóbal. Venezuela markerer tiårsdagen for partigrunnleggeren Hugo Chávez’ bortgang. Det var også starten på Nicolas Maduros maktovertakelse.

– Takket være president Maduro går det nå mye bedre her i Venezuela, sier Acosta.

Det er et synspunkt de fleste venezuelanere er uenige i.

Økonomisk katastrofe

Under Maduro-regimet har Venezuelas økonomi brutt sammen. Inflasjonen har eksplodert. Det har i lange perioder vært akutt mangel på mat og medisiner.

Det har fått nærmere sju millioner til å forlate hjemlandet. Den største gruppen har slått seg ned i nabolandet Colombia.

Jose Manuel Piralda. flyktning fra Venezuela

Jose Manuel Piralda kan ikke leve av det han tjener i Venezuela, og har flyktet til Colombia.

Foto: Arnt Stefansen / NRK

Like ved den mest kjente grensepasseringen, Simon Bolivar-broen, ligger et flyktningmottak. Det drives av hjelpeorganisasjon Caritas med økonomisk støtte fra Norge.

Der møter NRK den 22 år gamle Jose Manuel Piralda. Han har gått i dagevis, sovet på gata, sultet og frosset for å prøve en usikker fremtid i nabolandet.

– Pengene strekker ikke til det jeg og min familie trenger for å leve, sier 22-åringen.

– Etter at dollaren ble innført i Venezuela, er det nok av varer i butikkene, men de aller fleste har ikke råd til å kjøpe dem. Jeg har hatt tre jobber den siste tiden, men likevel lever vi på sultegrensen, sier Jose Manuel Piralda.

Valgfusk og svak opposisjon

Regimet i Venezuela har støtte fra bare 22 prosent av befolkningen. Det viser den siste målingen fra det renommerte instituttet Datanalisis.

Ved å gi store privilegier til de militære, og ved å manipulere valg har president Maduro holdt seg ved makten. Dette til tross for et voldsomt økonomisk press fra USA og andre vestlige land.

– Opposisjonen i Venezuela har sviktet, sier kommentatoren og regimemotstanderen Carlos Cosanova.

Nicolás Maduro

Nicolás Maduro har styrt Venezuela siden 2013, og har et fast grep om makten.

Foto: YURI CORTEZ / AFP

Opposisjonen famler i mørket og er ledet av egosentriske folk, mener han.

– Kandidatene på høyresiden er mer opptatt av seg selv enn av landets beste. De greier ikke å samarbeide. Dermed kan regimet fortsette å regjere, sier han.

Tror Maduro vinner valget

Kommentatoren ser ikke lyst på framtiden.

Situasjonen i landet kommer ikke til å bli bedre. For å få til en bedring må regjeringen endre sin politikk. Dens politikk er en autoritær sosialisme, med statlige styring av økonomien og fravær av demokrati.

Carlos Cosanova, kommentator, Venezuela

Kommentatoren Carlos Cosanova tror ikke på bedring i landet under Maduro-regimet.

Foto: Arnt Stefansen / NRK

– De eneste som tjener på dette er en elite av politikere, forretningsfolk og militære, mens det store flertallet fortsetter å lide eller rømmer landet, sier Cosanova.

Neste år er det presidentvalg i Venezuela. Opposisjonen vil i løpet av de neste ukene holde valg for å utpeke sine kandidater.

Men Carlos Cosanova har liten tro på at man greier å samle seg til en felles front mot presidenten og sosialistpartiet:

– De signalene som er kommet til nå tyder dessverre på at opposisjonen vil fortsette å bekjempe hverandre, i stedet for å forene krefter. I likhet med de fleste eksperter tror jeg derfor at regimet vil fortsette å regjere Venezuela, sier den kjente kommentatoren til NRK.

SISTE NYTT

Siste nytt