Positive til samtaler

Venezuelas president Nicolás Maduro åpner for å møte USAs president Donald Trump. Trump sa mandag at han vil møte Maduro, men kun for å diskutere hans avgang.

Venezuelas president Nicolás Maduro og USAs president Donald Trump sier de begge er villige til og møtes.

Venezuelas president Nicolás Maduro og USAs president Donald Trump sier de begge er villige til og møtes.

– Når tiden er inne, er jeg klar for å snakke ærbødig med president Donald Trump, uttalte Maduro til det statlige nyhetsbyrået AVN.

Ifølge CBS News skal personer fra det venezuelanske statsapparatet flere ganger ha vært i kontakt med Det hvite hus. Hensikten har vært å overbringe Maduros ønske om «forhandlinger».

I et intervju med Axios søndag sa Trump at han «kanskje kunne tenke seg» å møte Nicolás Maduro.

Mandag kom det riktignok en presisering fra den amerikanske presidenten.

I en Twitter-melding skrev Trump at han er for frihet, men motstander av sosialisme. Han står derfor sammen med det venezuelanske folket.

Han vil møte Maduro, men da kun for å diskutere hans «fredelige avgang».

Laster Twitter-innhold

Venezuela har gjennom de siste årene vært preget av intern uro. Det har vært nærmest borgerkrigslignende tilstander, men motstanden har blitt slått ned av Maduro-regimet. Militæravdelinger har blitt satt inn for å gjenopprette ro og orden.

Venezuela under Nicolás Maduro har utviklet seg til en sosial og økonomisk tragedie. Det er en akutt mangel på matvarer, forbruksvarer og medisiner i landet.

Regjeringens sikkerhetsstyrker har blitt satt inn mot sivile under demonstrasjoner i Venezuela.

Regjeringens sikkerhetsstyrker har blitt satt inn mot sivile under demonstrasjoner i Venezuela.

Foto: CARLOS GARCIA RAWLINS

Millioner av mennesker har forlatt landet. Meningsmålinger viser at Maduro ville tapt klart hvis det var blitt avholdt frie og rettferdige valg.

Det antas at USA har vært involvert i tidligere forsøk på å fjerne Maduro fra makten i Venezuela.

USA støtter opposisjonen

Maduro kommenterte ikke Trumps siste utspill mandag, men sa at han kunne snakke med Trump på samme måte som han snakket med Joe Biden da han var visepresident i 2015.

Biden blir etter alt å dømme Demokratenes kandidat og Trumps motstander i høstens presidentvalg i USA.

USA har vært en av Venezuelas opposisjonsleder Juan Guaidós nærmeste allierte, men støtten har avtatt. I intervjuet med Axios ga Donald Trump også uttrykk for at støtten til Guaidó nå er redusert.

Opposisjonsleder Juan Guaidó er støttet av flere land, blant andre USA.

Opposisjonsleder Juan Guaidó er støttet av flere land, blant andre USA, Frankrike, Tyskland og Storbritannia.

Foto: DAVE CHAN

Guaidó erklærte seg 23. januar i fjor midlertidig president i Venezuela. Han begrunnet det med en henvisning til grunnloven. Det skjedde etter at nasjonalforsamlingen hadde erklært siste presidentvalg i 2018, der Nicolás Maduro ble gjenvalgt, som ugyldig.

Guaidó er i ettertid blitt anerkjent som landets president av over 50 land.

Både USA, Frankrike, Tyskland og Storbritannia støtter Guaidó. Norge har foreløpig ikke gitt noen form for anerkjennelse.

Nicolás Maduro har foreløpig stått imot presset om å gi fra seg makten. Han har en viss støtte fra blant andre Russland, Kina og Cuba.

SISTE NYTT

Siste nytt