Hopp til innhold
Mann skutt og drept ved Vaterlandsparken på Grønland i Oslo
Foto: Javad Parsa / NTB

Kriminalstatistikk

Oppsummert

Politidirektoratet offentliggjør statistikk for anmeldt kriminalitet og politiets straffesaksbehandling. I 2022 ble det registert nedgang i ungdomskriminaliteten i Oslo politidistrikt.

 • Økning i biltyverier i fjor

  Antall biltyverier økte i 2023, men tallene er likevel lave målt mot hva de lå på for to tiår siden.

  2709 biler ble meldt stjålet i fjor, en økningen på 13,9 prosent, ifølge tall fra Finans Norge.

  Etter år med lavere tall under koronapandemien blomstrer vinningskriminaliteten igjen, ifølge forsikringsselskapet If.

  – Aktiviteten virker faktisk å være litt høyere nå innen ulike typer vinningskrim. De mobile vinningskriminelle er tilbake for fullt her i landet. Bilkrim skjer gjerne ved at bander som har spesialisert seg på ulike merker og modeller, opererer intensivt i perioder, sier kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i If.

  (NTB)

 • Tyveri i norske hus og hytter for en halv milliard i fjor

  Mer enn 38.000 tyverier i norske hus og hytter ble meldt til forsikringsselskapene i fjor. Det kostet mer enn 540 millioner kroner.

  – Erstatningene fra tyverier økte med 15 prosent, selv om antallet tyverier totalt sett var nesten likt som i 2022, sier skadesjef Peter Lassen i Frende Forsikring.

  Tallene tyder på at tyvene vet hva de vil ha, mener Lassen. Typiske ting som blir stjålet, er dyr elektronikk, smykker, sykler og klokker.

  I snitt kostet hver tyverisak i fjor 14.000 kroner, ifølge tall fra Finans Norge.

  (NTB)

 • SSB: Flest i 30-årene som nasker

  I fjor ble det tatt ut 7778 siktelser for mindre tyveri fra butikk og annet salgssted. 30 prosent av de siktede er i alderen 30 til 39 år, viser tall fra Statistisk Sentralbyrå.

  Totalt ble 1560 personer i 30-årene siktet for å naske i butikker.

  Ifølge adferdspsykolog Irmelin Bergh i Nudgelab er det ofte et forsøk på å passe inn som gjør at folk i denne aldersgruppen stjeler. I tillegg til psykiske lidelser som kleptomani og følelsen av rettferdighet, er det status som er hovedårsaken til at 30-åringene er de som stjeler mest.

  – Man ønsker seg ting man ikke har råd til og så tar man sjansen, forklarer Bergh til P4-nyhetene.

  Seks av ti som tas for å stjele er menn.

  – Menn har høyere risikovillighet, de er mer villige til å ta slike sjanser enn det kvinnene er, forteller Bergh.

 • Innbruddene øker etter pandemien


  Vi er mindre på hjemmekontor etter at pandemien er over, samtidig som at grensene i Europa er åpnet for normal ferdsel. Den kombinasjonen får konsekvenser.

  Tall fra Finans Norge, som NRK har fått tilgang til, viser en kraftig økning i innbrudd, både i boliger og hytter. I 2021 ble det meldt 29.000 innbrudd i fjor økte tallet til 38.000.

  Folk opplever at både filleryer og vedstabler forsvinner, men det er de små, dyre gjenstandene som frister mest, forteller kommunikasjonssjef i If forsikring, Sigmund Clementz.

 • Nedgang i ungdomskriminaliteten i Oslo

  Talet på barn og unge mellom 10-17 år som blir melde for meir enn fire lovbrot i Oslo, Asker og Bærum held fram med å falle. Det viser Oslo politidistrikt sin 2022-statistikk som blei lagt fram i dag.

  – Det auka jamt og trutt fram mot pandemien, før det kom ein betydeleg nedgang. Det spesielle er at det no held fram med å falle, seier Rune Solberg Swahn, leiar av felles eining for førebygging.

  Politiet opplyser at det i toppåret 2019 var 224 ungdomar som blei melde til politiet for minst fire lovbrot. I 2022 sokk det til 134, ytterlegare ned 20 frå 2021.

  – Erfaringstal tilseier at nedgangen dei to siste åra utgjer 100 potensielle offer som har sloppe å bli utsett for alvorleg kriminalitet, seier Swahn.

  For 10-17-åringar var det i 2022 samanlikna med dei tre åra før pandemien prosentvis nedgang i talet på seksuallovbrot (-23,9), skadeverk (-23,7), vinningskriminalitet (-16,9), vald (-8,2) og narkotikasaker (-68,5). For to typar lovbrot har det vore auke: trafikklovbrot (71,3) og økonomisaker (48,6).

  Byrådsleiar Raymond Johansen (Ap) meiner utviklinga er positiv.

  – Ungdomane våre skal jo vere i skule eller jobb, og ikkje i kriminelle miljø. Om pilene byrjar å peike i riktig retning, så er det bra, seier han.

  I 2022 blei totalt 1662 ulike personar i alderen 10-17 år melde til politiet for lovbrot i Oslo politidistrikt. Det er ein nedgang på 5 prosent frå 2021.

  Presisering: I den opphavlege meldinga stod det at talet på melde lovbrot held fram med å søkke. Det riktige er at nedgangen som held fram etter pandemien er for barn og unge med meir enn fire lovbrot.

Sending med pressekonferanse om kriminalitetsutviklingen 2017.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no