Hopp til innhold
Demonstranter i Pakistan brenner norske flagg. Dette er en respons til demonstrasjonen i Kristiansand 16. november, hvor et Sian-medlem satte fyr på koranen.

Koranbrenning

Oppsummert

Det har ført til sterke reaksjoner i en rekke muslimske land at organisasjonen SIAN brente en koran i Kristiansand. I Pakistan er Telenor utsatt for en falsk kampanje som sier at selskapets mobilnett i landet vil bli stengt etter Koran-brenningen.

  • Flertall støtter forbud mot koranbrenning

    Bare én av tre spurte her i landet mener det bør være tillatt å brenne koranen eller andre religiøse symboler, viser en undersøkelse.

    Nesten halvparten av de spurte, 44,5 prosent, mener det bør være forbudt å brenne koranen eller andre religiøse symboler.

    Det kommer fram i en meningsmåling InFact har gjennomført for Nettavisen.

    33 prosent mener det bør være tillatt å tenne på religiøse symboler, mens 22 prosent oppgir «vet ikke» som svar.

    Sjefredaktør Vebjørn Selbekk i den kristne avisen Dagen er overrasket over resultatet i undersøkelsen.

    – Det er et veldig interessant resultat, men jeg er nok litt overrasket. Jeg hadde nok håpet at det var et flertall, tross alt, som støttet den demokratiske rettigheten det er å brenne skrifter som man selv eier, sier Selbekk til Nettavisen.

    Undersøkelsen er gjennomført mandag 6. februar blant 1.032 respondenter med en feilmargin fra 1 til 2,8 prosentpoeng.

    (NTB)

  • Demonstrasjoner i Midtøsten etter koranskjending i Sverige og Nederland

    Demonstranter samlet seg i flere land i Midtøsten fredag for å fordømme de siste tilfellene av skjending og brenning av Koranen i Nederland og Sverige.

    Demonstrasjonene fant sted i blant annet Pakistan, Irak og Libanon. I Pakistans hovedstad Islamabad stoppet politifolk noen demonstranter som forsøkte å marsjere mot den svenske ambassaden. I Libanons hovedstad Beirut deltok rundt 200 personer i en demonstrasjon der det ble satt fyr på svenske og nederlandske flagg utenfor en moské i byen.

    Også i Afghanistans hovedstad Kabul, var det protester mot koranbrenningen i Sverige, opplyser politiet i byen.

     Brenning av svensk flagg i Beirut
    Foto: Hassan Ammar / AP
  • Paludan vil brenne koraner til Sverige slippes inn i Nato

    Den dansk-/svenske aktivisten Rasmus Paludan sier til svenske Aftonbladet at han vil brenne en koran foran den tyrkiske ambassaden i København hver fredag – fram til Sverige slippes inn i Nato.
    Etter at Paludan brente en koran i Stockholm den 23. januar sa den tyrkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan at Sverige ikke kan regne med Tyrkias støtte til å bli Nato-medlem.

    Paludan er partileder for det danske, ytterliggående høyrepartiet Stram Kurs.

  • Nytt parti vil forby koranbrenning

    Det nyetablerte svenske partiet Nyans vil innføre forbud mot koran-brenning, melder SVT. Nyans stiller opp i valget 11. september både på riksplan og i kommunene.

    Nyans beskriver seg selv som et parti som vil beskytte minoriteter og deres rettigheter, med fokus på muslimer. Kritikere mener partiet vil bidra til polarisering.

  • Vil forby koranbrenning

    Islamsk Råd Norge mener brenning av koranen ikke bør være vernet av ytringsfriheten, skriver Klassekampen. IRN mener ytringsfriheten skal brukes til å søke sannhet og fremme menneskerettigheter, og ikke til å sjikanere utsatte grupper og minoriteter.

Jøran Kallmyr på Debatten 26. oktober

Ny politiordre etter omstridt koranbrenning

Demonstranter i Pakistan brenner norske flagg. Dette er en respons til demonstrasjonen i Kristiansand 16. november, hvor et Sian-medlem satte fyr på koranen.

Her brennes det norske flagget i protest mot Koran-brenningen

Sian-medlem lagt i bakken etter å ha satt fyr på Koranen.

Satte fyr på Koranen – politiet avsluttet Sian-demonstrasjon

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no