Hopp til innhold
Det svenske flagget brennes av demonstranter i Karachi, Pakistan, som protesterer mot en koranbrenning i Sverige.
Foto: AKHTAR SOOMRO / Reuters

Koranbrenning

Oppsummert

Flere koranbrenninger i Sverige har vakt sinne i muslimske land. President i Tyrkia, Recep Erdogan, brukte koranbrenningene som grunnlag for å nekte Sverige Nato-medlemskap.

 • Sverige fikk ikke FN-kritikk for koranbrenninger

  Etter flere runder med koranbrenninger i Sverige i fjor, ble FNs spesialrapportør for religionsfrihet sendt til landet i ti dager i oktober, skriver NTB.

  I en rapport etter besøket får ikke Sverige kritikk. Konklusjonen er at Sverige har et sterkt rettslig og politisk rammeverk for religionsfriheten.

  Den tar likevel til orde for at det er problematisk at enkelte aktører i samfunnet ikke forstår hvor omfattende religionsfriheten er.

 • Koranbrenner Salwan Momika utvises

  Nyheten ble meldt i det svenske nyhetsprogrammet Ekot, som sendes på Sveriges Radio.

  Salwan Momikas oppholdstillatelse ble dermed ikke forlenget i oktober, men han fikk bli i Sverige i henhold til internasjonal lov. Utvisningen kan derfor ikke gjennomføres med det første på grunn av sikkerhetssituasjonen i Momikas hjemland Irak, heter det vedtaket fra Migrasjonsdomstolen i Sverige.

  Momika ble gitt midlertidig oppholds- og arbeidstillatelse i Sverige i 2021. Oppholdstillatelsen opphører i april 2024.

  – Migrasjonsdomstolen har kommet fram til at det finnes grunn til å trekke tilbake oppholdstillatelsen og flyktningstatusen, sier sjefdommer Karin Dahlin i en pressemelding.

  De siste årene har Momika stått for en lang rekke koranbrenninger i Svreige, noe som har ført til uro og sammenstøt. Videoer av koranbrenningene har også blitt spredd og vekket kraftige reaksjoner i muslimske land.

  Det er på bakgrunn av dette at Momika ikke kan utvises umiddelbart til Irak, der han risikerer straffeforfølgelse.

 • Rasmus Paludan får erstatning etter drapstrussel

  Provokatøren Rasmus Paludan får en erstatning på 30.000 svenske kroner etter å ha blitt utsatt for drapstrusler.

  En tenåringsgutt skrev i sosiale medier i april i fjor at Paludan ville bli drept om han kom til Kalmar. Gutten ble torsdag dømt til 20 timers samfunnsstraff og må betale erstatning til Paludan, melder P4 Kalmar.

  Også guttens foreldre må betale erstatning til den dansk-svenske høyreekstremisten.

  Paludan har gjentatte ganger forårsaket store protester og utløst opptøyer i Sverige etter å ha holdt markeringer der han setter fyr på Koranen.

  Onsdag denne uken ble Paludan nektet erstatning for å ha blitt truet i forbindelse med koranbrenninger i Sverige.

  (NTB)

 • Rasmus Paludan stifter teatergruppe for å omgå forbud mot koranbrenning

  I forrige uke vedtok Danmark en lov som forbyr koranbrenning. Provokatøren Rasmus Paludan har dannet en teatergruppe for å forsøke å omgå reglene.

  Teatergruppen heter «Official message from Prime Minister of Denmark». Paludan sier til radiokanalen 27syv at den har til formål å kritisere antidemokratiske krefter i landet.

  Paludan satte fyr en koran utenfor Tyrkias ambassade i Stockholm tidligere i år, noe som førte til diplomatisk krise mellom Sverige og Tyrkia.

  På samme tid var det koranbrenninger i Danmark som heller ikke gikk upåaktet hen, og nå blir koranbrenning forbudt i landet.

  – De har laget en lov hvor det fremgår at man kun kan håne Koranen hvis det inngår som en del av et større, kunstnerisk verk. Så vi tilpasser oss den nye virkeligheten ved å spille teater, sier Paludan.

  I praksis blir det forbudt å brenne, rive i stykker eller på andre måter besudle hellige skrifter i det offentlige rom eller i videoklipp som er ment for vid spredning på nett.

 • Danmark endrer lovforslag om brenning av religiøse skrifter

  Den danske regjeringen gjør store endinger i lovforslaget som hadde til hensikt å forby brenning av religiøse skrifter. Blant annet fjernes delene av forslaget som omhandlet forbud mot skjending av religiøse symboler. Det nye forslaget avgrenses til kun å gjelde skrifter fra anerkjente trossamfunn. Det vil heller ikke være forbudt å uttrykke støtte til brenning/skjending av religiøse skrifter eller bruke det som del av virkemiddel i kunst. I en pressemelding fra justisminister Peter Hummelgaard, sier han:
  –Vi har valgt å justere lovforslaget, og det har vi bl.a. gjort på bakgrunn av Politiforbundets høringssvar og bekymring for om forbudet, med den opprinnelige formulering, ville bli for vanskelig å håndheve i praksis.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no