Hopp til innhold
Det svenske flagget brennes av demonstranter i Karachi, Pakistan, som protesterer mot en koranbrenning i Sverige.
Foto: AKHTAR SOOMRO / Reuters

Koranbrenning

Oppsummert

Flere koranbrenninger i Sverige har vakt sinne i muslimske land. President i Tyrkia, Recep Erdogan, brukte koranbrenningene som grunnlag for å nekte Sverige Nato-medlemskap.

  • Kjent koranbrenner pågrepet – skal utvises til Sverige

    Den irakiske aktivisten Salwan Sabah Matti Momika, kjent som koranbrenner i Sverige, dro til Norge i påsken for å søke asyl, skriver NTB.

    Momika ble pågrepet av norsk politi 28. mars etter å ha kunngjort overfor svenske medier at han ville søke asyl i Norge. Siden den gang har han sitter på utlendingsinternat på Trandum i påvente av å bli utvist tilbake til Sverige.

    – En utsendelse vil finne sted så snart det formelle og praktiske er på plass, heter det i en kjennelse fra Oslo tingrett.

    Momika har fått tilbakekalt oppholdstillatelsen i Sverige og er formelt utvist fra landet. Samtidig er det ikke mulig å returnere ham til Irak, og han har derfor midlertidig opphold i Sverige, ifølge kjennelsen.

    Irakeren er et uttalt angrepsmål for islamister, og analysen fra norske sikkerhetsmyndigheter skal ha vært at selv et kort opphold vil kunne lede til at mulige terrorister feilaktig forbinder Norge med Momika, skriver Filter Nyheter.

    Salwan Sabah Matti Momika
    Foto: NTB
  • Svensk koranbrenner søker asyl i Norge

    Svensk-irakiske Salwan Momika som har brent koranen flere steder i Sverige, vil søke asyl i Norge, skriver Expressen.

    – Jeg flytter til et land som ønsker meg velkommen og respekterer meg. Sverige respekterer meg ikke, sier han til avisen.

    I oktober opplyste det svenske Migrationsverket til at han vil bli utvist fra Sverige, fordi han ikke får forlenget opphold.

    -
    Foto: JONATHAN NACKSTRAND / AFP
  • Sverige fikk ikke FN-kritikk for koranbrenninger

    Etter flere runder med koranbrenninger i Sverige i fjor, ble FNs spesialrapportør for religionsfrihet sendt til landet i ti dager i oktober, skriver NTB.

    I en rapport etter besøket får ikke Sverige kritikk. Konklusjonen er at Sverige har et sterkt rettslig og politisk rammeverk for religionsfriheten.

    Den tar likevel til orde for at det er problematisk at enkelte aktører i samfunnet ikke forstår hvor omfattende religionsfriheten er.

  • Koranbrenner Salwan Momika utvises

    Nyheten ble meldt i det svenske nyhetsprogrammet Ekot, som sendes på Sveriges Radio.

    Salwan Momikas oppholdstillatelse ble dermed ikke forlenget i oktober, men han fikk bli i Sverige i henhold til internasjonal lov. Utvisningen kan derfor ikke gjennomføres med det første på grunn av sikkerhetssituasjonen i Momikas hjemland Irak, heter det vedtaket fra Migrasjonsdomstolen i Sverige.

    Momika ble gitt midlertidig oppholds- og arbeidstillatelse i Sverige i 2021. Oppholdstillatelsen opphører i april 2024.

    – Migrasjonsdomstolen har kommet fram til at det finnes grunn til å trekke tilbake oppholdstillatelsen og flyktningstatusen, sier sjefdommer Karin Dahlin i en pressemelding.

    De siste årene har Momika stått for en lang rekke koranbrenninger i Svreige, noe som har ført til uro og sammenstøt. Videoer av koranbrenningene har også blitt spredd og vekket kraftige reaksjoner i muslimske land.

    Det er på bakgrunn av dette at Momika ikke kan utvises umiddelbart til Irak, der han risikerer straffeforfølgelse.

  • Rasmus Paludan får erstatning etter drapstrussel

    Provokatøren Rasmus Paludan får en erstatning på 30.000 svenske kroner etter å ha blitt utsatt for drapstrusler.

    En tenåringsgutt skrev i sosiale medier i april i fjor at Paludan ville bli drept om han kom til Kalmar. Gutten ble torsdag dømt til 20 timers samfunnsstraff og må betale erstatning til Paludan, melder P4 Kalmar.

    Også guttens foreldre må betale erstatning til den dansk-svenske høyreekstremisten.

    Paludan har gjentatte ganger forårsaket store protester og utløst opptøyer i Sverige etter å ha holdt markeringer der han setter fyr på Koranen.

    Onsdag denne uken ble Paludan nektet erstatning for å ha blitt truet i forbindelse med koranbrenninger i Sverige.

    (NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no