Hopp til innhold
Vinterkledd mor og far ser ned i barnevogn
Foto: Frank May / NTB scanpix

Kontantstøtten

Oppsummert

Foreldre til barn mellom ett og to år som ikke går i barnehage med offentlig tilskudd, får en kontantstøtte på 7500 kroner i måneden. Støtten er omstridt politisk.

 • Agder på kontantstøttetoppen

  Agder ligger fortsatt på landstoppen i bruk av kontantstøtte. I mars var andelen barn med kontantstøtte i Agder på 34,9 prosent.

  Det er 10 prosentpoeng høyere enn landsgjennomsnittet. Det viser tall fra NAV.

  Bruken av kontantstøtte går ned på landsbasis, og i Agder har nedgangen vært på fire prosentpoeng siden mars 2021.

 • Stadig færre mottar kontantstøtte

  Stadig flere foreldre velger å ha barnet i barnehage framfor å få kontantstøtte. Det siste året er nedgangen på 12,6 prosent.

  I mars var det 12.230 personer som fikk kontantstøtte, noe som er 1.800 færre enn i fjor. Nedgang er på 12,6 prosent, opplyser Nav.

  ­– Det har ikke vært så få mottakere av kontantstøtte i mars måned tidligere, sier statistikksjef i Nav, Ulf Andersen.

  I løpet av de siste ti årene har antallet gått ned med 40 prosent. Det tilsvarer 8.000 færre mottakere.

 • Færre mottok kontantstøtte

  Litt flere enn 20.000 personer mottok kontantstøtte i utgangen av juni i år. Det er det laveste antall mottakere denne måneden siden ytelsen det ble innført i 1998, skriver NTB.

  I juni i år var det 1.505 færre som mottok kontantstøtte enn samme tid i fjor, noe som er en nedgang på 6,9 prosent, opplyser Nav.– Nedgangen er litt større enn det den har vært de siste årene, og både andelen og antallet mottakere er det laveste i juni siden kontantstøtten ble innført.

  – Nedgangen skyldes blant annet at det de siste årene har blitt født færre barn, og at det er færre som har krav på kontantstøtte, sier arbeids- og velferdsdirektør Hans Christian Holte.

 • Uenige om kontantstøtte

  Den neste duellen handler om kontantstøtten, og er mellom Ropstad og Moxnes. Moxnes det er en betaling for at folk ikke skal være i jobb, og sier det «ikke er en god ting».

  – Vi har fått flere heltidsstillinger. Dette er veldig viktig. Jeg skjønner ikke hva dere er så redd for? Foreldre, familier og barn er så ulike. Foreldrene vet hva som passer sin familie best, sier Ropstad.

  – Det er litt tøft å høre KrF snakke om de fattige barna, for dere kuttet i barnetillegget for de uføre. Dere tok feriepenger fra uføre. De som lever i fattigdom har dere gjort det verre for, hevder Moxnes.

  – Vi vil ha ventestøtte til du får barnehageplass. Vi vil at valgfriheten for folk skal bli styrket, legger han til.

 • Advarer mot å fjerne kontantstøtten

  KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad advarer sterkt mot å skrote kontantstøtten.

  – Det kan skyve 4.000 barn under lavinntektsgrenen. Det viser hvor usosialt det er, i tillegg at man mister valgfrihet, sier Ropstad til NRK.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no