Hopp til innhold
Vinterkledd mor og far ser ned i barnevogn
Foto: Frank May / NTB scanpix

Kontantstøtten

Oppsummert

Regjeringen fjerner kontantstøtten for barn mellom 20 og 23 måneder. Heretter vil småbarnsforeldre kun ha rett til kontantstøtte i sju måneder, mot 11 i dag.

 • VG: Regjeringen vil avvikle kontantstøtten for barn mellom 20 og 23 måneder

  Regjeringen fjerner kontantstøtten for barn mellom 20 og 23 måneder. Heretter vil småbarnsforeldre kun ha rett til kontantstøtte i sju måneder, mot 11 i dag.

  Det betyr at kun foreldre med barn mellom 13 og 19 måneder har rett til kontantstøtte skriver VG.

  Ifølge avisen er dette resultatet av et kompromiss mellom Ap og Senterpartiet.

  Kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) vil egentlig vrake støtten, mens barne- og familieminister Kjersti Toppe (Sp) vil videreføre ordningen den. Nå er de to barnestatsrådene blitt enige om å kutte i varigheten til kontantstøtten.

  Den nye ordningen som nå skal sendes ut på høring er en endring fra løftene i regjeringsplattformen. I Hurdal ble Ap og Sp enige om å avvikle kontantstøtten for barn mellom 18 og 24 måneder – og innføre en småbarnsstøtte for dem som har søkt om, men ikke fått, barnehageplass.

  – Dette er et virkelig godt politisk kompromiss. For familiene betyr det at du enten har kontantstøtte, eller så har du barnehageplass, sier Brenna. (NTB)

  Tonje Brenna
  Foto: Terje Bendiksby / NTB
 • Stadig færre får kontantstøtte

  Per desember 2022 fikk 7.741 personer kontantstøtte. Det er 1.750 færre mottakere enn i desember 2021 og det laveste antallet mottakere i desember noen gang.

  Kontantstøtte kan utbetales til foreldre med barn mellom 13 og 23 måneder som ikke har heltidsplass i barnehage med offentlig støtte.

  En del av nedgangen skyldes en regelendring som gjør at det nå utbetales kontantstøtte til og med måneden før barnet begynner i barnehagen.

  Alle fylker har hatt stor nedgang i antallet mottakere av kontantstøtte.

  Størst nedgang var det i Innlandet der antallet mottakere ble redusert med 24 prosent, mens den laveste nedgangen var i Troms og Finnmark med 12 prosent.

  (NTB)

 • Agder på kontantstøttetoppen

  Agder ligger fortsatt på landstoppen i bruk av kontantstøtte. I mars var andelen barn med kontantstøtte i Agder på 34,9 prosent.

  Det er 10 prosentpoeng høyere enn landsgjennomsnittet. Det viser tall fra NAV.

  Bruken av kontantstøtte går ned på landsbasis, og i Agder har nedgangen vært på fire prosentpoeng siden mars 2021.

 • Stadig færre mottar kontantstøtte

  Stadig flere foreldre velger å ha barnet i barnehage framfor å få kontantstøtte. Det siste året er nedgangen på 12,6 prosent.

  I mars var det 12.230 personer som fikk kontantstøtte, noe som er 1.800 færre enn i fjor. Nedgang er på 12,6 prosent, opplyser Nav.

  ­– Det har ikke vært så få mottakere av kontantstøtte i mars måned tidligere, sier statistikksjef i Nav, Ulf Andersen.

  I løpet av de siste ti årene har antallet gått ned med 40 prosent. Det tilsvarer 8.000 færre mottakere.

 • Færre mottok kontantstøtte

  Litt flere enn 20.000 personer mottok kontantstøtte i utgangen av juni i år. Det er det laveste antall mottakere denne måneden siden ytelsen det ble innført i 1998, skriver NTB.

  I juni i år var det 1.505 færre som mottok kontantstøtte enn samme tid i fjor, noe som er en nedgang på 6,9 prosent, opplyser Nav.– Nedgangen er litt større enn det den har vært de siste årene, og både andelen og antallet mottakere er det laveste i juni siden kontantstøtten ble innført.

  – Nedgangen skyldes blant annet at det de siste årene har blitt født færre barn, og at det er færre som har krav på kontantstøtte, sier arbeids- og velferdsdirektør Hans Christian Holte.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no