Hopp til innhold
Julegaver med forskjellig farget papir
Foto: Karina Kaupang Jørgensen / NRK

Julefeiring

Oppsummert

Tal frå Virke viser at nordmenn kjem til å handle for 124 milliardar kroner i november og desember. Samstundes seier meir enn halvparten at høgare utgifter vil avgrense julefeiringa i år.

 • Nordmenn julehandlet for 97 milliarder

  Trange økonomiske tider har ikke ført til at nordmenn har strammet inn på julehandelen i år. Totalt julehandlet vi i år for 97 milliarder kroner.

  Til sammenligning handlet vi for 91 milliarder kroner i 2019, det siste normalåret før koronapandemien slo til.

  På julaften viste foreløpige tall fra DNB at nordmenn til da hadde julehandlet for 72 milliarder kroner. Nå viser tallene fra BankID BankAxept at vi har brukt totalt 97 milliarder kroner i butikkene. Justert for inflasjon er det en nedgang på knappe 4,4 prosent fra 2019.

  Over 43 prosent av kortomsetningen ble brukt i dagligvarebutikker.

  Vipps meldte første juledag at det ble gjort 1,4 millioner betalinger med tjenesten på julaften – ny rekord og dobbelt så mye som på en vanlig hverdag.

  Tallene fra BankID BankAxept viser bruk av Bankaxept-kort i fysiske butikker. Utenlandske kort, kredittkort og netthandel er ikke en del av denne statistikken. (NTB-NRK)

 • Harry og Meghan feiret ikke med kongefamilien

  Prins Harry og hertuginne Meghan var ikke til stede da den britiske kongefamilien kom fra Sandringham-godset til julegudstjeneste i Norfolk 1. juledag. Det var derimot prins Andrew og hans to døtre, prinsessene Eugenie og Beatrice.

  Kong Charles og dronning Camilla kom sammen med prinsen og prinsessen av Wales med deres tre barn.

  Kong Charles og dronning Camilla i Sandringham 1. juledag 2022
  Foto: DANIEL LEAL / AFP
 • Pave Frans ber om at krigen i Ukraina tar slutt umiddelbart

  I sitt tradisjonelle julebudskap fra St. Peterskirken i Vatikanet, appellerte Pave Frans for å slutt på den «meningsløse» krigen i Ukraina søndag.

  – Måtte herren inspirere oss til å hjelpe alle som lider, om måtte han gjøre det klart for de som har makten til å stilne lyden av våpen og få en umiddelbar slutt på denne meningsløse krigen, sa Pave Frans. Det melder nyhetsbyrået AFP.

  Pave Frans taler 1. juledag 2022
  Foto: HANDOUT / AFP
 • Zelenskyj: Ukrainarane vil skape sitt eige julemirakel

  Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj sa i juletalen sin at ukrainarane vil skape sitt eige julemirakel når dei står imot den russiske krigsmaskina.

  Fridomen kjem med ein høg pris, men ufriheit kostar endå meir, sa han. På bilde som presidentens kontor har lagt ut, står han i boblejakke framfor eit juletre i ein elles mørklagt gate, truleg i hovudstaden Kyiv.

  Julaftan var det på dagen 10 månader sidan russiske styrker gjekk til full invasjon i Ukraina, i ein krig som har kravd titusenvis av menneskeliv, enorm liding og som har drive millionar av sivile på flukt.

  – Vi heldt ut i starten av krigen. Vi sto imot angrep, truslar, atomutpressing, terror, rakettangrep. Vi vil halde ut denne vinteren fordi vi veit kva vi kjemper for, sa Zelenskyj ifølgje Reuters / NTB.

  Volodymyr Zelenskyjs juletale
  Foto: Presidents Office Ukraine
 • Paven kritiserte grådighet i juletale i Peterskirken

  I Peterskirken i Roma refset pave Frans de som er grådige på penger og makt på bekostning av sårbare mennesker.

  Grådighet, krig og fattigdom var blant temaene paven tok opp foran 7000 troende, pilegrimer og turister i Peterskirken..

  – Som alltid er hovedofrene for denne menneskelige grådigheten de svake og de sårbare, sa paven.

  Pave Frans i Peterskirken i Roma julaften 2022
  Foto: HANDOUT / AFP

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no