Hopp til innhold
Julegaver med forskjellig farget papir
Foto: Karina Kaupang Jørgensen / NRK

Julefeiring

Oppsummert

Tal frå Virke viser at nordmenn kjem til å handle for 124 milliardar kroner i november og desember. Samstundes seier meir enn halvparten at høgare utgifter vil avgrense julefeiringa i år.

 • Tusenvis av juletrær hentes i Oslo denne uka

  Årets juletreinnsamling er i full gang, og denne uka skal renovasjon og gjenvinningsetaten i Oslo hente tusenvis at gamle juletrær.

  – De som har lyst til å få treet sitt hentet, kan legge det ut på et av litt over tusen hentesteder som vi har rundt i byen, sier kommunikasjonsrådgiver Jørgen Bakke Fredriksen.

  Man kan sjekke hvor og når juletreet ditt hentes på Oslo kommunes nettsider.

  Fredriksen minner om at trærne må leveres uten pynt, plast og potter.

  – For oss er det viktig både fordi det er veldig mange trær. Kanskje 50.000 trær i året. Det er veldig mye hageavfall som vi kan lage jord av, så det er viktige ressurser.
  Når juletreet ditt har blitt hentes vil det fraktes videre til et anlegg på Grønmo, hvor de kvernes, flises og legges i store hauger.

  Der vil det ligge, og bli til kompost til neste år.

  Juletreinnsamling i Oslo
  Foto: Silje Slålien Thoen / Silje Slålien Thoen / Oslo kommune
 • Nordmenn handlet julegaver for 92 milliarder kroner

  Til sammen handlet nordmenn julegaver til en samlet verdi av 92 milliarder kroner i år. Det er en nedgang på 1,5 prosent sammenlignet med i fjor.

  Den travleste handelsdagen var 22. desember. Da ble det handlet varer for over 3,3 milliarder kroner, viser tall fra Bank Axept.

  Gaver i kategorien sport og klær har gått ned med 9 prosent fra i fjor, mens elektronikkhandelen har gått ned med 2 prosent.

  Parfymeri er bransjen som har hatt mest vekst, med en økning på hele 30 prosent.

  Nordmenn har tilsynelatende blitt flinkere til å handle tidligere. I fjor handlet vi nemlig for 2,8 milliarder kroner på lille julaften, mens vi handlet for 2,3 milliarder kroner den samme dagen i år.

  (NTB)

  Jul
  Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
 • Nødetatene rykket ut til Rikshospitalet for å spre juleglede

  Lille julaften rykket alle nødetatene i Oslo ut til Rikshospitalet for å glede barn som må tilbringe julen på sykehus.

  Hovedsakelig er det mannskaper som bruker fritiden sin til å gjennomføre utrykningen. Også brannbamsen Bjørnis hadde møtt opp.

  På forhånd hadde det blitt samlet inn gaver og godteri fra næringslivet, som ble delt ut til barna.

  Dette er sjuende året på rad at nødetatene feirer jul ved barneavdelingen på Rikshospitalet.

  (NTB)

  VBPAXAIBHKA
  Foto: Frederik Ringnes / NTB
 • Julens strømforbruk kan koste deg dyrt: Sjekk sparetipsene

  I juletiden øker strømforbruket i norske hjem, noe som også gjenspeiles på strømregningen.

  – I 2022 var det en økning i strømforbruket med 11 prosent fra bitte lille til lille julaften, etterfulgt av en økning på 14 prosent fra lille julaften til selve julaften.

  Det sier Marius Røed Sveipe, daglig leder i Gudbrandsdal Energi.

  Han forteller at når alle øker strømforbruket såpass mye samtidig, belaster det strømnettet betydelig, og kan i verste fall føre til strømbrudd på utsatte steder.

  Men ved å gjøre noen enkle tiltak har du muligheten til å redusere strømutgiftene, spare litt penger og samtidig bidra til et mer bærekraftig forbruk. Sjekk ut de enkle sparetipsene i saken under.

 • 800.000 planlegger å gå i kirken på julaften

  16 prosent av befolkningen, som tilsvarer over 800.000 mennesker, sier de vil gå på julegudstjeneste i kirken på julaften, viser en ny undersøkelse.

  – Julegudstjenester er tradisjon for mange, og tallene viser at mange har et ønske om å gå i kirken på julaften, sier kirkerådsleder Kristin Gunleiksrud Raaum.

  I en ny undersøkelse Opinion har laget for Den norske kirke svarer 16 prosent av de spurte at de planlegger å gå i kirken på julaften i år. Det tilsvarer over 800.000 mennesker.

  Det er første gang undersøkelsen er gjennomført, men Den norske kirkes tall fra tidligere år viser at de reelle besøkstallene på julaften har vært en god del lavere.

  I fjor deltok 379.000 mennesker på gudstjenester julaften. Under pandemiårene 2020 og 2021 deltok rundt 110.000 mennesker, mens besøkstallet i 2018 og 2019 lå på rett i underkant av 540.000 mennesker.

  Illustrasjonsbilder på skolegudstjeneste
  Foto: Gorm Kallestad / NTB

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no