Hopp til innhold
Julehandel Haugesund sentrum
Foto: Rosa Irén Villalobos / NRK

Julehandel

  • Nordmenn handlet julegaver for 92 milliarder kroner

    Til sammen handlet nordmenn julegaver til en samlet verdi av 92 milliarder kroner i år. Det er en nedgang på 1,5 prosent sammenlignet med i fjor.

    Den travleste handelsdagen var 22. desember. Da ble det handlet varer for over 3,3 milliarder kroner, viser tall fra Bank Axept.

    Gaver i kategorien sport og klær har gått ned med 9 prosent fra i fjor, mens elektronikkhandelen har gått ned med 2 prosent.

    Parfymeri er bransjen som har hatt mest vekst, med en økning på hele 30 prosent.

    Nordmenn har tilsynelatende blitt flinkere til å handle tidligere. I fjor handlet vi nemlig for 2,8 milliarder kroner på lille julaften, mens vi handlet for 2,3 milliarder kroner den samme dagen i år.

    (NTB)

    Jul
    Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
  • Rekord i julehandelen på Moa

    Senterleiar på fylkets største kjøpesenter, Amfi Moa, Anne Mari Rødal Kleppe seier det førebels ligg an til rekordomsetting i julehandelen. Ho hadde på førehand trudd dei skulle gå ned på grunn av renteauken, men det har ikkje skjedd. Tala for siste juleveka kjem ikkje før 3. juledag, men i veke, men i veke 50 hadde senteret 200.000 besøkande som la igjen 126 millionar kroner. Det er ei auke på 2,6 prosent, samanlikna med same veke i fjor. Hittil i år har senteret seld varer og tenester for 3,3 milliardar kroner. Det er ei auke på 4,8 prosent frå i fjor. – Vi har aldri hatt så høg omsetting som no, og det blir spennande å sjå sluttresultatet. Eg tenkte kanskje at folk ville gå mindre til frisør eller på kafé no når alt er så dyrt, men også der ser vi ei auke, seier Rødal Kleppe.

    Moa kjøpesenter i Ålesund
    Foto: Øyvind Sandnes / NRK Luftfoto
  • Færre enn ventet kjøper mandelpotet til jul

    Omsetningen av mandelpotet har vært mindre enn forventet før jul. Trolig velger folk andre potetslag til årets julefeiring, ifølge Landbruksdirektoratet.

    – Det kan se ut til at flere forbrukere har valgt runde poteter over mandelpotet, skriver direktoratet.

    I den siste uka før jul er det ekstra stor omsetning av grønnsaker. Mange norske potetprodusenter kommer trolig til å gå tomme denne uka.

    – Grossistene kjørt mange vogntog sørover til Østlandet for å ha nok varer tilgjengelig.

    Lagrene med norsk rosenkål og kålrot begynner å bli slunkne.

    – Siste uke før jul er årets travleste for kålrotprodusentene. Etterspørselen er meget stor, og noen har allerede levert alt de har.

    Salget av gulrot øker litt denne uka, men fortsatt er omsetningen mindre enn mange produsenter skulle ønske.

    – Omsetningen av gulrot tar seg normalt opp over nyttår, gjerne i forbindelse med diverse nyttårsforsetter knyttet til kosthold! skriver direktoratet.

    (NTB)

    zjUZdG48BBA
    Foto: NTB
  • Stengte butikker julaften – kan gi rush på bensinstasjonene

    Faste utsalgssteder kan holde åpent de tre siste søndagene før julaften mellom klokken 14 og 20, men på julaften må de holde stengt. Det kan by på utfordringer.

    – Hvis noen butikker tror de kan holde åpent fordi det er julaften, eller fordi de regner med julaften som en av de tre siste søndagene før jul, tar de feil, sier regionsekretær Eirin Saaler Nabben i Handel og Kontor (HK) Region Innlandet til Fri Fagbevegelse.

    Årets julaften faller på en søndag og er som søndag å regne.

    – Da skal butikkene holde stengt, sier Nabben.

    Det betyr at i-siste-liten-shoppere må forholde seg til reglene som generelt gjelder for søndager: Søndagsåpne dagligvarebutikker under 100 kvadratmeter med begrenset utvalg – eller bensinstasjoner. (NTB)

    Julehandel
    Foto: NTB
  • Over halvparten skal bruke like mye på julehandelen som før

    57 prosent av de spurte i en ny Virke-undersøkelse sier de har dårligere råd enn i fjor, men det er ikke like mange som skal kutte julebudsjettet.

    Kun 44 prosent skal bruke mindre penger på jul i år enn i fjor, skriver Virke i en pressemelding.

    55 prosent skal bruke like mye på mat og drikke som i fjor. På andre områder svarer forbrukerne at de skal bruke mindre: 41 prosent vil bruke mindre på gaver, 38 prosent mindre på opplevelser, og 42 prosent mindre på reiser.

    Ifølge administrerende direktør Bernt Apeland i Virke er det nå mindre impulshandling og kjøp av de dyreste varene enn før, på grunn av renteøkningene. Samtidig kan lavere strømpris enn i fjor spille positivt inn.

    – Vi vet at julen har en helt særegen posisjon i det norske folk. Selv om det er økt usikkerhet rundt pengebruken i førjulstiden, så vet vi at julen er noe vi nordmenn prioriterer å bruke penger på, sier Apeland.

    Fulle prognoser for julehandelen fra hovedorganisasjonen kommer først neste uke.

    (NTB)

    Jul 2022
    Foto: Terje Pedersen / NTB
Vi bruker mer penger på julehandel enn noen gang - og i år ser det ut til at det er bydels- kjøpesentrene som stikker av med den største gevinsten.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no