NRK Meny
HPV-vaksine
Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

HPV-vaksine

Oppsummert

Over 83.000 kvinner har fått gratis HPV-vaksine mot livmorhalskreft siden vaksinen ble gratis i 2016, opplyser Folkehelseinstituttet. Vaksinen gir 90 prosent beskyttelse mot celleforandringer som er et forstadium til kreft.

 • Gutter skal få gratis HPV-vaksine

  Helseminister Bent Høie (H) vil at også gutter skal få gratis vaksine mot HPV-infeksjoner. Unge kvinner fikk i fjor tilbud om gratis vaksine, og 83 000 har fått vaksinen. HPV-viruset er koblet til kreft i blant annet livmorhals.

 • 83 000 tok HPV-vaksine

  Over 83 000 kvinner har fått gratis HPV-vaksine mot livmorhalskreft siden programmet startet for et år siden. opplyser Folkehelseinstituttet. Vaksinen gir 90 prosent beskyttelse mot alvorlige celleforandringer som er et forstadium til kreft.

 • HPV-vaksinerte fortsatt kreftfrie

  Ingen av kvinnene som fikk HPV-vaksine som de aller første i Norden for tolv år siden, har fått celleforandringer eller livmorhalskreft relatert til HPV. Det viser en ny undersøkelse basert på resultater fra over 2000 kvinner.

 • HPV-vaksinen: ikke god nok

  Helsemyndighetene har ikke valgt den HPV-vaksinen som gir best beskyttelse mot livmorhalskreft, mener ansvarlig for utprøving av vaksinetypen i Norge Ole-Erik Iversen. Folkehelseinstituttet mener den vil gi en fullgod beskyttelse mot livmorhalskreft.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no