Hopp til innhold
Obduksjon
Foto: Jon Haglin

Harepest

Oppsummert

Sykdommen tularemi, også kalt harepest, er en smittsom infeksjonssykdom som forårsakes av bakterien Francisella tularensis. Sykdommen forekommer blant viltlevende dyr, og da spesielt hos hare og smågnagere. Nå er harepesten dukket opp flere steder.

  • FHI: – Unngå å drikke vann direkte fra naturen

    Høsten er sesong for harepest, og hittil i sesongen er det meldt om 54 smittetilfeller, ifølge FHI.

    De fleste tilfellene er rapportert fra Viken, Oslo, Trøndelag og Innlandet. Det er flere tilfeller enn det man har sett i samme periode de tre foregående årene.

    I Sverige rapporterer Folkhälsomyndigheten også om en økning av personer smittet av harepest sammenlignet med de foregående årene. Hittil i år er 344 personer fra 15 regioner smittet med harepest.

    – Vi ønsker å gjøre folk, spesielt de som ferdes mye ute i skog og mark, oppmerksomme på sykdommen og hvordan man kan forebygge smitte, sier seniorforsker Tone Bjordal Johansen ved FHI.

    FHI kommer med følgende råd:

    Vær forsiktig med å håndtere døde eller syke harer og smågnagere.

    Unngå å drikke vann direkte fra naturen.

    Vær forsiktig ved feiing av muselort eller andre aktiviteter der muselort kan virvles opp og pustes inn.

    Beskytt deg mot mygg og flått når du ferdes i naturen.

    Drikker vann i bekk
    Foto: B�rd L�ken / Samfoto
  • Harepest påvist flere steder i landet

    Veterinærinstituttet har i løpet av august påvist harepest hos fem harer, skriver de i en pressemelding. Tre av harene kom fra Østfold og Follo, én fra Dovre og én fra Stor-Elvdal.

    Harepest kan også smitte til mennesker og forårsake sykdom.

    – Ikke ta på en syk eller død hare. Man bør heller ikke drikke vann fra bekker eller andre usikre vannkilder i området. Følg rådene fra Folkehelseinstituttet, sier Malin Rokseth Reiten, fagansvarlig for vilthelse ved Veterinærinstituttet.

  • Mistenker harepest i Hadsel

    Det er mistanke om utbrudd av harepest i området mellom Varvika og Grønning i Hadsel kommune. Det melder kommunen i en pressemelding.

    Det er også sterk mistanke om harepest på Hadseløya, melder vol.no.

    Mistanken kommer etter at det er funnet døde harer i området. Så langt er bakterien ikke påvist, men det er sendt inn prøver til analyse.

    – Selv om det er mistanke om harepest i området, er det ingen grunn til ikke å ferdes i skog og mark nå. Derimot anbefaler jeg å lese Folkehelseinstituttets råd om harepest før man legger ut på tur. Det bør man også gjøre hvis man har brønn, sier kommuneoverlege Ingebjørn Bleidvin i pressemeldingen.

    Sykdommen kan overføres til mennesker gjennom vann som er infisert av dyrenes avføring eller ved at døde dyr havner i brønnen eller i andre vannkilder. Den kan også overføres ved at mennesker tar på infiserte dyr eller infisert avføring, opplyser kommunen.

    Det er også mulig at hunder og katter som har vært i kontakt med infiserte dyr eller avføring kan ha bakterier i munnhulen og på snuten.

    Råd for å unngå smitte:

    - Vann fra elver, bekker og små vann må kokes før det brukes som drikkevann
    - Vann må ikke drikkes direkte fra naturen
    - Brønner må sikres slik at vann ikke trenger inn fra overflaten
    - Brønner må sikres mot at smådyr kan komme inn, - tette alle åpninger
    - Kontroller at det ikke finnes døde dyr i brønnen eller annen vannkilde
    - Unngå at hunder og katter slikker mennesker

    Symptomer på sykdom hos mennesker:
    - Vanligvis et mildt sykdomsbilde.
    - Feber, frysninger, hodepine og tretthet - som lett kan forveksles med influensa
    - Etter direkte kontakt med infiserte dyr kan det oppstå hevelse eller betente sår i huden

    Harepest
    Foto: Knut Fredrik Øi
  • Harepest påvist hos hare i Østfold

    Veterinærinstituttet har påvist harepest hos en hare fra Skiptvedt kommune i Østfold. – Påvising av harepest hos hare er et varsel til folk om at bakterien finnes i området. Ikke ta på en syk eller død hare og ikke la hunde snuse på den, sier fagansvarlig Turid Vikøren for vilthelse ved Veterinærinstituttet.

    Hun sier at folk må være ekstra forsiktig med å drikke vann fra bekker og andre usikre vannkilder i området. Finner du en død eller syk hare, ta kontakt med det lokale Mattilsynet, oppfordrer Veterinærinstituttet.

  • Harepest påvist i Askim

    Det er påvist harepest hos en død hare som ble funnet i Askim i Indre Østfold tidligere i august. Det skriver kommunen på sine nettsider. Harepest kan også smitte til mennesker ved kontakt med døde gnagere, avføring fra gnagere eller vann forurenset av døde gnagere.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no