Advarer turgåere etter funn av harepest

Veterinærinstituttet har påvist flere tilfeller av harepest i Hedmark, Oppland og Østfold. Ekspertene advarer turgåere mot å drikke fra bekker.

Obduksjon

FLERE HARER MED HAREPEST: Veterinærinstituttet kan fortelle at det er snakk om opptil 7 harer med harepest.

Foto: Jon Haglin

Sykdommen tularemi, også kalt harepest, er en smittsom infeksjonssykdom som forårsakes av bakterien Francisella tularensis. Sykdommen forekommer blant viltlevende dyr, og da spesielt hos hare og smågnagere. Nå er harepesten dukket opp fra Ringebu i nord til Eidsberg i sør. Knut Madslien, vilthelseansvarlig ved Veterinærinstituttet kan fortelle at det er snakk om 6 til 7 harer.

Knut Madslien

BER FOLK SIKRE BRØNNER: Vilthelseansvarlig ved Veterinærinstituttet Knut Madslien ber folk følge råd fra Folkehelseinstituttet for å unngå smitte.

Foto: Eivind Røhne

– I sommer har det vært flere tilfeller av enn det vi har sett tidligere, sier Knut Madslien til NRK

Madslien ber folk følge rådene til Folkehelseinstituttet om sikring av blant annet brønner, fordi også mennesker kan bli syke av harepesten.

– Det er viktig at man ikke håndterer døde dyr og harer man ser i skogen. Om man må flytte de er det viktig å bruke hansker. Ta kontakt med det lokale mattilsynet, sier Madslien.

Om mennesker skulle bli smittet av harepest får man vanligvis influensalignende symptomer, og det tar omlag tre til fem dager fra smitte til de blir syke. Harepest hos mennesker kan behandles effektivt med antibiotika.

Obduksjon av hare

OBDUKSJON: Hare med harepest obduseres ved Veterinærinstituttet.

Foto: Jon Haglin - Veterinærinstituttet

Hunder kan også bli syke

Hvis harer eller smågnarere blir smittet av harepest blir de ofte svært syke og dør etter få dager. Typisk for syke harer er at de beveger seg tregere enn normalt selvom de rett etter smitte kan de virke friske.Kjæledyr og husdyr regnes som relativt lite mottagelige. Men hunder som smittes av harepest får typisk feber og liten matlyst i noen dager. De blir vanligvis ikke alvorlig syke og symptomene er som regel forbigående

Madslien oppfordrer kjæledyreiere til å unngå å la de snuse på eller spise på døde smågnagere eller harer.

– Hvis en hund har slikket eller bitt på en hare som ligger der er det viktig at man ikke blir slikka på selv. Da kan det være en smitterisiko hos mennesker, sier Madslien.