Skitur over Finnvatnet i Spålen-Katnosa naturreservat.
Foto: NIna Didriksen / NRK

Friluftsliv

Oppsummert

Friluftsloven inneholder de viktigste reglene om allemannsretten, som består av ferdselsretten, oppholdsretten og høstingsretten. Friluftsloven ble vedtatt i 1957 og er endret flere ganger, senest i 2015. (SNL)

 • Nordmenn går mindre på ski

  Mens 29 prosent sa de hadde vært på en lengre skitur i 2011, svarte bare 21 prosent det samme i år, ifølge Levekårsundersøkelsen til Statistisk sentralbyrå. 33 prosent sa at de hadde vært på en kortere langrennstur i år, mot 42 prosent i 2011.

 • Halvering av Trolltunga-besøk

  I år har 36.000 personar besøkt Trolltunga, mot 80.000 i fjor. Det er meir enn ei halvering i talet på turistar. Nedgangen i utanlanske turistar er på 72 prosent. Samtidig har det vore ei auke av nordmenn som har besøkt turistattraksjonen.

  Trolltunga
  Foto: Nina De Flon
 • Ber turgåarar samle inn bjørneskit

  Rovdata oppfordrar jegerar og turfolk til å samle inn bjørneskit i haust, for å hjelpe med bistandsregistrering av bjørn her i landet. Prøver kan ein levere ved å kontakte Statens naturoppsyn (SNO), og kan bli oppbevart nedfryst fram til levering.

  Bjørn på Finnmarksvidda
  Foto: John Mathis Utsi
 • Mange vil på fjellet

  Hele 80 prosent av DNTs medlemmer ønsker seg en tur på fjellet i høstferien. I vinter ville Vinje kommune forlenge hytteforbudet på grunn av smittefrykt. Nå er situasjonen en helt annen, og ordføreren ønsker nå folk hjertelig velkommen.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no