Hopp til innhold
Skitur over Finnvatnet i Spålen-Katnosa naturreservat.
Foto: NIna Didriksen / NRK

Friluftsliv

Oppsummert

Friluftsloven inneholder de viktigste reglene om allemannsretten, som består av ferdselsretten, oppholdsretten og høstingsretten. Friluftsloven ble vedtatt i 1957 og er endret flere ganger, senest i 2015. (SNL)

  • Fortsatt skimuligheter i Oslomarka

    Det prepareres fortsatt skiløyper i Oslomarka og mange vet å benytte seg av dem.

    Selv om det har smeltet mye snø, er det også mye igjen. Med kuldegrader om natta smelter det lite, og det er godt nytt for de skiglade. Natt til fredag kom det også noen centimeter nysnø.

    Fredag formiddag er det ferskpreppede skiløyper fra Frognerseteren, Movatn, i Lommedalen, i Mylla-området og fra Grua/Brovoll.

    Bildet er fra Skjennungen i Nordmarka denne uka.

    I Østmarka er det ikke skiføre lenger, men i Nordmarka, Vestmarka, på Krokskogen og i Romeriksåsene er det mulig å finne snø og løypetraseer å gå i. Dessuten er det fint i Lygna-traktene.

    – Se etter lysegrønne streker i føremeldingen, sier NRKs markareporter Nina Didriksen.

    – Kanskje du kan få deg en siste skitur nå til helgen, oppfordrer hun.

    En mann som går på ski forbi en rød hytte
    Foto: Nina Didriksen / NRK
  • Flertall for å bevare Roseslottet

    Det er flertall i Oslo bystyre for å gjøre Roseslottet ved Frognerseteren permanent.

    Fremskrittspartiet bekrefter dette etter at byrådsleder Eirik Lae Solberg (H) varslet at byrådet vil la kunstinstallasjonen få stå.

    Også Arbeiderpartiet er positive.

    Plan- og bygningsetaten vil fjerne Roseslottet når den midlertidige tillatelsen går ut i 2025. Etaten mener at Sand-brødrenes kunstprosjekt med tema fra okkupasjonen og motstandskampen strider mot markaloven.

    – Demokrati og menneskerettigheter kommer ikke av seg selv. Derfor er det viktig å bevare steder som minner oss om dette, sier Frps gruppeleder Magnus Birkelund til NRK.

    Aps gruppeleder Marthe Scharning Lund sier at de vil vente på en anbefaling fra byrådet før de lander helt, men er positive til å bruke området til gode kulturelle naturopplevelser i marka.

    Å gjøre en Roseslottet permanent må godkjennes av Statsforvalteren fordi det ligger innenfor markagrensen.

    Høyres kulturpolitiske talsperson på Stortinget, Tage Pettersen, ber staten se med blide øyne på Roseslottet.

    – Hvis det er markaloven som er utfordringen, håper jeg at nasjonale myndigheter kan være behjelpelige med en dispensasjon eller et annet vedtak som fjerner markaloven som argument for å legge ned det viktige og flotte tilbudet, sier Pettersen.

    Roseslottet
    Foto: Sandbox AS / Sandbox AS
  • 6 av 10 skiløpere vi ha fotgjengere ut av løypene

    Mange skiløpere, spesielt i Oslo, irriterer seg over folk som går uten ski i skiløypene. Nå viser det seg at de har halvparten av folket bak seg.

    I en undersøkelse analysebyrået Opinion har gjort for Aftenposten, svarer halvparten at skiløypene bør forbeholdes de som har ski på beina.

    35 prosent mener alle må kunne bruke skiløypene, uavhengig av hva de har under fotsålene. 15 prosent vet ikke hva de skal mene.

    Undersøkelsen viser også at hver tredje nordmann har gått på ski det siste året. Disse har en mer fiendtlig holdning til fotgjengere i skiløypene, og 60 prosent vil ha dem vekk.

    I Marka, som ligger utenfor Oslo, oppstår det ofte konflikter mellom fotgjengere og skiløpere. Der er det Skiforeningen som lager løypene.

    – Når vi preparerer skiløyper, er det primært for å gi folk et skitilbud, ikke for at folk skal gå på beina eller sykle, sier assisterende generalsekretær Espen Jonhaugen i Skiforeningen til Aftenposten.

    Han vil ikke innføre noen regler, men oppfordrer folk til å ta hensyn til hverandre og være fornuftige når de er ute på tur.

    ©NTB

    Sentralt løypekryss i Oslomarka
    Foto: Nina Didriksen / NRK
  • Rekord for DNT-hytter

    Hyttetur i Marka og langs Oslofjorden blir stadig mer populært.

    I fjor var det nesten 34.000 overnattinger på hyttene til DNT Oslo og omegn. Det er en økning på 20 prosent og ny rekord.

    Daglig leder Henning Hoff Wikborg tror det er flere grunner til at turfolk vil leie hytter.

    – Det ene er at tilbudet er synlig og at folk er klar over det. Jeg tror også mange er bevisste på at det er viktig å bruke hverdagene og helgene.

    – Jeg tror også en del er opptatt av at kortreist friluftsliv er et poeng når det gjelder miljø og de utfordringene vi står i, i det samfunnet vi lever i i dag, med klimautfordringer, sier Wikborg til NRK.

    Snellingen (bildet) i Romeriksåsen er en av hyttene med størst økning i besøket, med 47 prosent flere gjester enn året før.

    DNT Oslo og omegn har rundt 40 hytter i Oslomarka og ved Oslofjorden. Alle turfolk kan bestille plass på hyttene hvis minst én i følget er medlem.

    – Vi ser at Fuglemyrhytta er veldig populær og har vært det i mange år. Nå har vi også åpnet hytter ved fjorden og det er veldig populært, sier Wikborg, som også peker på Huldreheim i Østmarka som en populær hytte. Han tror nybygde hytter med moderne arkitektur appellerer til en del.

    Snellingen DNT-hytte i Oslomarka.
    Foto: Nina Didriksen / NRK
  • Bymiljøetaten dropper turvei i Marka

    Bymiljøetaten har trukket en søknad om ny turvei i Marka. Det skriver Varingen.

    Denne turveien i Lillomarka har vært planlagt og diskutert i flere år. Veien skulle gå mellom Burås (øst for Movatn, ikke i Hakadal) og Sinober – en strekning på rundt 1.500 meter.

    Arbeidet avsluttes fordi bymiljøetaten ikke fikk avtaler med alle grunneierne, skriver avisen.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no