Hopp til innhold
Skitur over Finnvatnet i Spålen-Katnosa naturreservat.
Foto: NIna Didriksen / NRK

Friluftsliv

Oppsummert

Friluftsloven inneholder de viktigste reglene om allemannsretten, som består av ferdselsretten, oppholdsretten og høstingsretten. Friluftsloven ble vedtatt i 1957 og er endret flere ganger, senest i 2015. (SNL)

 • Går mot en flott Markapåske

  Det kan gå mot tidenes skipåske i Oslomarka og skientusiastene jubler. Det er masse snø og det siste snøfallet har gjort forholdene enda bedre. Løypekjørere fra kommuner, idrettslag og Skiforeningen står nå på for å lage fine spor for dem som vil gå på ski.

  Det er skimuligheter også i lavereliggende områder som Østmarka. Følg med på føremeldingene som ligger på nettet.

  Hvis du reiser kollektivt til et utgangspunkt kan du gå på ski fra et sted til et annet, og dessuten slipper du unna parkeringskaos og bilkø.

  Det er også muligheter for en kortreist hyttetur i Marka. Turistforeningen melder om ledige plasser på mange av hyttene. Foreningen har nå nærmere førti hytter i Oslo-området, de fleste i Marka, men også noen langs kysten.

  Husk at det er båndtvang for hunder fra 1. april. Mange kommuner har også innført ekstraordinær båndtvang frem til da, av hensyn til viltet som sliter i den dype snøen.

  Skiløype ved Såttjern på Oppkuven i Oslomarka mars 2023.
  Foto: Nina Didriksen / NRK
 • Trøbbel for føremeldingen

  Det er ventet mange på skitur i Oslomarka denne helgen, men hvordan er føret? Skiforeningens føremelding har tekniske problemer, melder foreningen. Markeringen av skiløyper og preppestatus som ikke vises på kartene.

  Skiforeningen jobber med saken.

  Føremeldingen viser normalt status for preparering fra Gjøvik i nord til Moss i sør, og informasjonen kommer fra lokale idrettslag, kommuner og andre som kjører opp løyper.

  Bildet er tatt ved Lørenseter i Nordmarka sist søndag.

  Skiløypa forbi Lørenseter i Nordmarka
  Foto: Nina Didriksen / NRK
 • Nå kan du gå tur på isen i Bærum

  Nå er det merket en trasé på isen på fjorden ut fra Sandvika i Bærum. Folk fra kommunen har sjekket isen og merket stedene folk kan gå.

  Det er viktig å følge merket løype og å ha med nødvendig sikkerhetsutstyr, minner kommunen om.

  Til merkingen bruker de gamle juletrær.

  Bærum kommune merker trasé for turgåere på isen ved Sandvika.
  Foto: Bærum kommune
 • Fuglemyrhytta og Huldreheim på topp 10-liste

  Fuglemyrhytta i Nordmarka (bildet) og Huldreheim i Østmarka ligger høyt oppe på listen over de mest populære DNT-hyttene.

  De to hyttene er henholdsvis nummer 4 og nummer 8 på listen, som er basert på turplanleggeren UT.no.

  Mest populære er Flokehyttene i Sunnhordland.

  Du kan se hele listen her.

  Fuglemyrhytta januar 2019
  Foto: Nina Didriksen / NRK
 • Flere vil feire jul på markahytte

  Det er blitt populært å leie enkle hytter for å feire jul og nyttår i Marka eller ved Oslofjorden. Det merker Turistforeningen.

  DNT Oslo og omegn har 38 hytter ved fjorden og i Marka, og mange av dem er utleid i høytiden.

  Over halvparten av markahyttene er utleid på julaften, og det er ny rekord for julefeiring, opplyser DNT til NRK. I nyttårshelgen er enda flere hytter leid ut.

  – Vi synes det er kjempegøy at folk trekker ut i Marka og har disse høytidene også med natur- og friluftsopplevelser, sier daglig leder Henning Hoff Wikborg til NRK.

  Foreningen har over tid jobbet for å gjøre tilbudet mer kjent og har blant annet skaffet seg flere hytter.

  – Vi snakker om barnefamilier i stor grad, foreldre som har lyst til å gi barna frilufts- og hytteopplevelser. Vi ser også at det er kjekt med tur for unge voksne som drar i grupper og som har lyst på opplevelser sammen. Det er kanskje det segmentet som vokser mest, sier Wikborg.

  Snellingen DNT-hytte i Oslomarka.
  Foto: Nina Didriksen / NRK

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no