Skitur over Finnvatnet i Spålen-Katnosa naturreservat.
Foto: NIna Didriksen / NRK

Friluftsliv

Oppsummert

Friluftsloven inneholder de viktigste reglene om allemannsretten, som består av ferdselsretten, oppholdsretten og høstingsretten. Friluftsloven ble vedtatt i 1957 og er endret flere ganger, senest i 2015. (SNL)

 • Vil redusere åpningstidene

  Jan Olav Solstad, som er leder i Villreinforum Rondane-Sølnkletten, mener at turisthytta Rondvassbu (bildet) i Rondane burde redusere sine åpningstider av hensyn til villrein. I går ble det kjent at villrein som art er blitt klassifisert som "nær truet". Solstad mener at dette kan være et av flere tiltak som kan kan gi mer ro for villreinen. Forskere har ved flere anledninger advart mot økningen i ferdsel i eller i nærheten av nasjonalparken.

  Rondvassbu
  Foto: Ola Lysbakken
 • Gjems gjenvalgt i NJFF

  Knut Arne Gjems fra Våler i Hedmark er gjenvalgt som leder i Norges jeger og fiskeforbund. Det ble klart under forbundets landsmøte denne helga. Det blir Gjems' andre treårsperiode som leder for forbundet.

  Leder i Norges Jeger og Fisk, Knut Arne Gjems.
  Foto: Stein S. Eide / NRK
 • Tryggere å gå tur på Vardalsåsen

  Turgåere på Vardalsåsen i Gjøvik kan nå glede seg over 540 nye turskilt som er satt opp i det populære turområdet. Hele prosjektet har kostet 340 000 kroner, og 250 km med stier har fått nye skilt, melder Oppland Arbeiderblad.

 • Grønmo-plan godkjent

  Planen om å gjøre Grønmo til et aktivitetsområde for idrett og friluftsliv er endelig godkjent av Klima- og miljødepartementet. Det gamle søppeldeponiet ligger innenfor markagrensa, og departementet har brukt to år på å avklare om tilretteleggingen er i tråd med markaloven.

  Nå gir staten tommelen opp for blant annet nye skiløyper, asfaltert rulleskiløype og ny markastue. Det skal legges til rette for skileik, terrengsykling, utetrim, klatring, frisbeegolf og hundesport, og lages lekeplasser og leirplasser.

  Det er uklart når planen blir realisert, for utbyggingen er foreløpig ikke prioritert i Oslo kommunes planer.

  Aktivitetsområde for idrett og friluftsliv på Grønmo
  Illustrasjon: Eiendoms- og byfornyelsesetaten
 • Røde Kors bekymra for sikkerhet

  I en fersk undersøkelse svarer fire av ti «vet ikke» eller «nei» på spørsmål om de behersker sikkerhet knytta til friluftsliv, som bruk av kart og kompass. – Bekymringsfullt, mener Anita Apelstad, distriktsrådsleder i Oppland Røde Kors, som minner om at man ikke kan stole på digitale kart.

  kart og kompass
  Foto: Aurora Karoline Thommessen / NRK

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no