Hopp til innhold
Greta Thunberg
Foto: Jon Sayers / AP

Greta Thunberg

Oppsummert

Den svenske klimaaktivisten Greta Thunberg har streiket for klimaet siden høsten 2018, og har blitt et ikon for mange i klimakampen. Hun har talt i FN og på klimatoppmøtet, og ble kåret til Årets person i 2019 av det amerikanske magasinet Time.

 • Greta Thunberg bøtelagt etter klimaaksjoner utenfor Riksdagen

  Klimaaktivisten Greta Thunberg er dømt til å betale bøter etter at hun sammen med andre demonstranter blokkerte inngangen til den svenske nasjonalforsamlingen i mars.

  Det skriver den svenske avisen Expressen.

  Thunberg er dømt for å ha forstyrret ro og orden og ikke å ha fulgt politiets instrukser.

 • Greta Thunberg i klimaprotest utenfor SAS-hovedkontor

  Greta Thunberg og demonstranter fra klimabevegelsen Fridays for Future demonstrerte mandag utenfor SAS' hovedkontor i Frösundavik nord for Stockholm.

  Generalforsamlingen i SAS holder mandag møte i hovedkontoret, hvor en rekke aksjonærer er til stede.

  Thunberg og demonstrantene holdt opp plakater og bannere med påskriftene «SAS, stopp grønnvasking» og «unSAStainable». Demonstrantene mener flyselskapet smykker seg med bærekraftige påstander de ikke har dekning for.

  – SAS må slutte å lyve og villede folket, sier Thunberg til det svenske nyhetsbyrået TT.

  (NTB)

  .
  Foto: Jessica Gow/TT / NTB
 • Gretha Thunberg på forbudt klimaprotest

  Den svenske klimaaktivisten Greta Thunberg har sluttet seg til en demonstrasjon mot en planlagt motorvei sørvest i Frankrike.

  Myndighetene har lagt ned forbud mot demonstrasjonen i Saix, og fredag brukte politiet tåregass og pågrep flere aksjonister.

  – Vi er her for å vise solidaritet med folket som yter motstand mot dette prosjektet og dets galskap, sa Thunberg til pressen.

  (NTB)

  Thunberg står i rosa regnjakke, brun hettegenser (med hetten på hodet) og hvitt og svart palestinaskjerf utendørs i Frankrike. Rundt henne står folk i regntøy og med paraplyer. Thunberg har hendene i lommen, smiler og ser mot venstre.
  Foto: Fred Scheiber / AP
 • Greta Thunberg for retten i London

  Den svenske klimaaktivisten Greta Thunberg må torsdag møte i retten i London, tiltalt for å forstyrre offentlig ro og orden under en demonstrasjon i fjor.

  Da 21-åringen ble fremstilt for retten i november, nektet hun straffskyld. Det gjorde også fire andre som ble fremstilt samtidig etter en demonstrasjon mot en konferanse for energiindustrien.

  Den profilerte, unge aktivisten risikerer opp til 2500 pund i bot, drøyt 33.000 kroner.

  (NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no