Hopp til innhold
Sperrebånd fra politiet på gården der en norsk kvinne funnet død i Värmland i Sverige
Foto: Sverre Holm-Nilsen / NRK

Frysebokssaken i Sverige

Oppsummert

En kvinne i 60-årene er funnet partert i en fryseboks på en gård i Värmland i Sverige. Hennes samboer, en mann i 50-årene, er mistenkt for drap og siktet for likskjending. Begge er norske statsborgere og opprinnelig fra Agder.

 • Svensk påtalemyndighet mener at kvinnen i fryseboksen i Värmland døde 12. januar 2018

  Påtalemyndigheten i Sverige tror kvinnen som ble funnet i en fryseboks i Årjäng i Värmland, døde tidligere enn først antatt.

  – Tidspunktet for likskjending har nå blitt endret og starter nå den 12. januar 2018. Etterforskningen har vist at det med den største sannsynlighet er den dagen fornærmede har dødd. Jeg vil ikke gå inn på nøyaktig hvordan vi har kommet fram til akkurat denne datoen, sier statsadvokat Linda Karlsson i en pressemelding.

  Påtalemyndigheten mente tidligere at likskjendingen skjedde en gang mellom september 2018 og 16. mars i år.

  En norsk mann er pågrepet og er siktet for drap.

  Politiet har også siktet drapsmannen for grovt bedrageri. De mener at han i perioden 12. januar 2018 til 28. februar 2023 har tatt 1 300 000 SEK fra avdødes konto.

  – Handlingen er å vurdere som alvorlig fordi den var systematisk og tiltenkt en betydelig verdi, sier Linda Karlsson til Aftonbladet.

 • Mulig økonomisk motiv bak å ha død kvinne i fryseboks

  Den 56 år gamle mannen som oppbevarte sin døde samboer i fryseboksen i Värmland i Sverige, kan ha hatt et økonomisk motiv, skriver Aftonbladet. Ifølge avisa tror aktor at samboeren har gjort dette for å få tilgang til pengene hennes.

  Etter at kvinnen døde, fikk hun utbetalt cirka 800.000 kroner fram til 2021.

  Ifølge et dokument fra statsadvokaten til tingretten står det at kvinnen skal ha hatt en årsinntekt på rundt 200.000 norske kroner da hun og samboeren innvandret til Sverige høsten 2009. Kvinnen var da oppført på en svensk adresse, men fortsatte å skatte til en norsk kommune.

  Statsadvokat Linda Karlsson vil ikke kommentere om dette er det mistenkte motivet. Hun skriver i samme dokument at det fremdeles må innhentes informasjon om kvinnen fra norske myndigheter.

  Nordmannen er siktet for likskjending, noe han erkjenner delvis skyld for. Han nekter for å ha drept kvinnen.

 • Kvinnen i fryseboks-saken i Sverige er identifisert

  Det skriver den svenske avisen Wermlands-tidningen.

  Til avisen sier påtaleansvarlig Linda Karlsson at DNA-undersøkelsene har vist det samme som den siktede mannen i saken har hevdet, nemlig at det var hans norske samboer som lå i fryseboksen.

  Varetektsfengslingen for den 56 år gamle mannen fra Agder utløper fredag. Karlsson opplyser til avisen at hun vil be om at den forlenges med to uker.

  Mannen er siktet for likskjending og mistenkt for drap på sin samboer fra Sørlandet. Han har erkjent likskjending, men nekter for drap.

 • Fryseboks-saken: Mann fengslet i to nye uker

  Den siktede nordmannen i fryseboks-saken i Sverige er varetektsfengslet i ytterligere to uker.

  Påtalemyndigheten fikk dermed medhold i sin begjæring om to nye uker varetekt for den siktede nordmannen i fryseboks-saken i Sverige. Det sier mannens forsvarer, Stefan Liliebäck til VG.

  Mannen midt i 50-årene er siktet for likskjending og mistenkt for drap. Han har erkjent likskjending, men nekter for drap. Mannen ble pågrepet 16. mars etter at politiet fant en død norsk kvinne i fryseren i mannens bolig i Årjäng i Värmland i Sverige. Kvinnen hadde da vært død i flere år. Ifølge Aftonbladet skal hun ha dødd i 2015.

  Nordmannen er tidligere straffedømt i Norge for vold, sedelighetsforbrytelser og flere tilfeller av promillekjøring. Ifølge flere medier er han også straffedømt i Sverige.

  (NTB)

 • Siktede sier han snakket med død samboer i fryseren

  Mannen fra Agder som er siktet for likskjending i Sverige, har forklart seg om psykiske problemer og et omfattende rusproblem. I personundersøkelsen, som NRK har fått tilgang til av tingretten i Värmland, er siktede tydelig på at han sliter psykisk. Han forteller i denne sammenhengen at han i flere tilfeller «har hatt samtaler med sin avdøde samboer som da befant seg i fryseboksen».

  Det var i mars at svensk politi fant mannens tidligere samboer partert i en fryseboks på en avsidesliggende gård i Värmland i Sverige. Mannen har erkjent likskjending, men ikke drap.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no