Hopp til innhold

Frp vil be regjeringen gjøre egen vurdering av Melkøya

– Kraftsituasjonen i Finnmark gjør det nødvendig å se på alternativer til elektrifisering av Melkøya med kraft fra land, sier Terje Halleland, energipolitisk talsperson for Frp.

Siden 2008 har gassfabrikken på Melkøya sendt ut om lag 10 millioner tonn CO₂ rett opp i lufta.

Derfor vil både Equinor og regjeringen avvikle gassanlegget og erstatte det med elektrisk kraft fra kraftnettet i nord.

Elektrifiseringen av gassanlegget vil kreve rundt en fjerdedel av dagens totale kraftforbruk i Nord-Norge.

Equinor har sagt at det blir for dyrt med andre løsninger – for eksempel å bruke karbonfangst og -lagring (CCS) av utslippene fra gasskraftverket, eller ved å hente strømmen til elektrifisering fra andre kilder.

En kartlegging gjort av NRK viser at det er stor motstand blant Finnmarks 18 ordførere om regjeringens planer om å elektrifisere Melkøya.

Stortinget ber regjeringen, i forbindelse med behandlingen av Snøhvit Future, foreta en egen vurdering av om fangst og lagring av CO₂ kan være et alternativ til elektrifisering av Melkøya med kraft fra land som kan realiseres innen 2029 og gjennomføres uten at fremtidig gassproduksjon blir redusert, heter det i forslaget som blir fremmet for Stortinget torsdag av Frp.

– Med dette forslaget vil også karbonfangst og lagring bli bedre vurdert som et alternativ i tillegg til havvind, sier Helland.

Melkøya
Foto: Allan Klo

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no