Hopp til innhold
Fisker drar inn fisk
Foto: Helge Lyngmoe / NRK

Fiskeriavtale Norge-EU

Oppsummert

EU og Norge er blitt enige om en ny kvoteavtale om fiske i Nordsjøen og Skagerrak for 2023.

  • Latviske krabbefiskere krever fem milliarder kroner i erstatning fra Norge

    Et latvisk rederi tapte nylig i Høyesterett om krabbefangst ved Svalbard. Striden fortsetter i den internasjonale voldgiftsdomstolen, der de krever fem milliarder kroner fra den norske staten.

    Den såkalte snøkrabbestriden har pågått i årevis. Den bunner i at latviske krabbefiskere ble stanset utenfor Svalbard av norske myndigheter i 2017. EU hadde gitt tillatelse til fisket, men Norge hadde ikke gitt grønt lys.

    Denne uken tapte rederiet saken i Høyesterett, som slo fast at Norge har eksklusive rettigheter på kontinentalsokkelen utenfor Svalbard.

    Men saken lever videre i den internasjonale voldgiftsdomstolen (ICSID), hvor krabbefiskerne krever fem milliarder kroner i erstatning fra Norge, skriver Rett24.

    Det er første gang det er opprettet sak mot Norge i ICSID. De muntlige høringene ble gjennomført i London i oktober, og det går vanligvis rundt seks måneder til det foreligger en dom. En internasjonal avklaring i snøkrabbestriden kan med andre ord være like rundt hjørnet. (NTB)

    EU mener europeiske fartøyer har rett til å fange like mye snøkrabbe utenfor Svalbard som norske fartøyer.
    Foto: Terje Bendiksby / NTB
  • Norge har inngått fiskeriavtale med EU for 2023

    Norge og EU skrev fredag under kvoteavtaler med EU om Nordsjøen, Skagerrak, i tillegg til naboskapsavtalen med EU om Sverige.

    Dette innebærer at Norge og EU er enige om et kvotebytte og adgang til å fiske i hverandres soner, skriver Nærings- og fiskeridepartementet i en pressemelding.

    Fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran er fornøyd med at Norge og EU endelig har blitt enige.

    – Helst skulle jeg gjerne ha sett at vi greide å komme i mål for mange uker siden. Samtidig har det fra norsk side vært viktig å sikre en balansert avtale, som ivaretar norske kjerneinteresser på lang sikt. Dette har vi greid med denne avtalen, sier Skjæran.

    Forhandlingene med EU har pågått siden oktober i fjor.

  • Norge og EU enige om viktig fiskeriavtale

    Fredag ble Norge og EU enige om en såkalt bilateral kvoteavtale om Nordsjøen og Skagerak.

    Det gjør at Norge kan bytte fiskekvoter med EU. I tillegg gir det tilgang til å fiske i hverandres soner.

    – Jeg er fornøyd med at vi endelig har kommet til enighet, sier fiskeriminister Bjørnar Skjæran i en pressemelding.

    Forhandlingene har pågått siden oktober i fjor. I forhandlingene har Norge byttet til seg kvoter på reker, blåkveite og uer ved Grønland og kolmule i EU-sonen.

    En stor mengde kokte skagerrak-reker
    Foto: Pål Tegnander / NRK
  • Norge har inngått fiskeriavtale med EU for 2023

    Norge og EU skrev fredag under kvoteavtaler om Nordsjøen og Skagerrak. Med denne avtalen kan Norge bytte fiskekvoter med EU. I tillegg gir det tilgang til å fiske i hverandres soner.

    Fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran er fornøyd med at Norge og EU endelig har blitt enige. Forhandlingene med EU har pågått siden oktober i fjor, og Skjæran sier at det til tider har vært harde tak.

    – Blant spørsmålene vi lenge sto langt fra hverandre på, var norske fartøys adgang til å fiske kolmule i EUs farvann utenfor Irland, og EU-fartøys adgang til å fiske i norsk økonomisk sone i Nordsjøen, sier Skjæran, i en pressemelding fra Nærings- og fiskeridepartementet.

  • Ny avtale gir EU-fiskere adgang til norske farvann

    EU og Norge er blitt enige om en ny fiskeriavtale for inneværende år.

    – Jeg er utrolig glad på danske fiskeres vegne over at der nå langt om lenge er landet en avtale med Norge, som sikrer at danske fiskere kan gjenoppta fiskeri i norske farvann, sier den danske fiskeriministeren Jacob Jensen til DR.

    Siden årsskiftet har danske fiskere ikke fått fiske i norske farvann mens forhandlingene har pågått.

    Men danske fiskere er ikke glade for avtalen, skriver DR videre.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no