ISRAEL-ERITREA/ Eritrean refugees hold placards during a protest against the Eritrean government outside their embassy in Tel Aviv, Israel
Foto: BAZ RATNER / Reuters

Eritrea

Oppsummert

En granskningskommisjon i FN har funnet grove brudd på menneskerettighetene i Eritrea. Statssekretær Jøran Kallmyr i Justisdepartementet har akkurat avsluttet et besøk i landet, i hensikt i å få til en returavtale for asylsøkere.

 • Eritrea ut mot USAs sanksjoner

  Eritrea reagerer sterkt på sanksjonene USA har innført mot landet og kaller dem «ulovlige og umoralske». Etiopia ber USA omgjøre beslutningen.

  USA anklager Eritrea for å ha bidratt til Etiopias krigføring i Tigray-regionen og for å ha vært ansvarlig for massakrer, plyndring og seksuelle overgrep.

  Fredag varslet Biden-administrasjonen sanksjoner mot militæret og regjeringspartiet i ettpartistaten, som reagerer sterkt på dette.

  – Disse ensidige sanksjonene, som legger skylden på Eritrea og gjør Eritrea til syndebukk på bakgrunn av falske påstander, utgjør et åpenbart brudd på vår suverenitet, heter det i en kunngjøring fra landets informasjonsdepartement.

  Etiopia reagerer også sterkt og ber USA omgjøre beslutningen.

  – Sanksjoner og tøffe tiltak fra USA og verdenssamfunnet bør i stedet rettes mot Tigrayfolkets frigjøringsfront (TPLF), heter det i en kunngjøring fra etiopisk UD.

  (NTB)

 • USA innfører sanksjoner mot Eritrea

  USA innfører sanksjoner mot militæret og regjeringspartiet i Eritrea og anklager dem for å bidra til krigen i Tigray-regionen nord i nabolandet Etiopia. Sanksjonene er rettet mot de eritreiske forsvarsstyrker og president Isaias Afwerkis politiske parti PFDJ.

  USAs finansdepartement sier i en uttalelse fredag at eritreiske styrker har deltatt i konflikten siden den brøt ut i Tigray i 2020 og bidratt til volden.

  – Eritreiske styrker har operert i Etiopia gjennom konflikten og har vært ansvarlig for massakrer, plyndring og seksuelle overgrep, sier departementet.

  Eritrea har foreløpig ikke kommentert saken. Menneskerettsgrupper har beskrevet landet som et av verdens mest undertrykkende.

  (NTB)

 • USA-sanksjoner mot Eritrea

  USA innfører sanksjoner mot en eritreisk militær toppleder som anklages for å være delaktig i alvorlige brudd på menneskerettighetene i Tigray.

  Sanksjonene er rettet mot general Filipos Woldeyohannes, som er stabssjef i det eritreiske forsvaret (EDF), opplyser det amerikanske finansdepartementet mandag.

 • Voldtekt brukt som våpen i Tigray

  Etiopiske og eritreiske styrker har voldtatt hundrevis av unge jenter og kvinner i Tigray, og mange er holdt som sexslaver i ukevis, ifølge Amnesty.

  Menneskerettsorganisasjonen har intervjuet overlevende, blant dem flyktninger, som forteller at de har blitt utsatt for massevoldtekt, noen av dem foran øynene på barna og andre familiemedlemmer.

  Andre kvinner og unge jenter forteller at de ble holdt som sexslaver i ukevis, noen ble utsatt for kjønnslemlestelse og andre ble brent med jernstenger og påført skader som kanskje aldri kan leges, går det fram av Amnestys rapport.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no