Hopp til innhold
ISRAEL-ERITREA/ Eritrean refugees hold placards during a protest against the Eritrean government outside their embassy in Tel Aviv, Israel
Foto: BAZ RATNER / Reuters

Eritrea

Oppsummert

En granskningskommisjon i FN har funnet grove brudd på menneskerettighetene i Eritrea. Statssekretær Jøran Kallmyr i Justisdepartementet har akkurat avsluttet et besøk i landet, i hensikt i å få til en returavtale for asylsøkere.

  • Den eritreiske foreningen i Oslo kaller opptøyene i Bergen er uakseptable

    Den eritreiske forening i Oslo og Omegn i Norge fordømmer opptøyene som fant sted i Bergen forrige helg.

    – Ja, opptøyene i Bergen er uakseptable. Sånt skal vi ikke ha noe sted. Vi ønsker også å takke politiet, som sikret at barn og voksne etter hvert kunne samles og feire i fred og ro. Ytringsfrihet og forsamlingsfrihet er et av våre fundamentale prinsipper i Norge, skriver Den eritreiske forening i Oslo og Omegn i en pressemelding.

    Samtidig retter de kritikk mot norske medier, som de mener forsøker å unnskylde opptøyene ved å skrive «side opp og side ned» om den politiske situasjonen i Eritrea.

    (NTB)

  • Israel: 150 skadde i sammenstøt mellom eritreere og politi

    Over 150 personer er skadd i sammenstøt mellom demonstranter og politi utenfor Eritreas ambassade i Tel Aviv.

    Ambassaden markerer 30-årsdagen for landets uavhengighet. Men landet er et av verdens mest autoritære. Regimemotstanderne ser markeringa som en støtte til regimet.

    Minst 15 personer ble skutt med skarp ammunisjon eller gummikuler, skriver den israelske avisa Haaretz, som melder at 19 demonstranter er alvorlig skadd. Politiet opplyser at minst 49 politibetjenter er skadd, mens 39 demonstranter er pågrepet.

    Det har vært protester i Bergen og Stockholm også i forbindelse med markeringa av uavhengigheten fra Etiopia.

    Eritreere protesterer i Tel Aviv.
    Foto: Ohad Zwigenberg / AP
  • Politiet tar høyde for nye opptøyer i Sverige

    Politiet har inndratt tillatelsen til motdemonstrasjonen ved den eritreiske festivalen i Stockholm fredag, men tar likevel høyde for nye opptøyer.

    Ifølge svensk politi er flere busser med motdemonstranter på vei fra Nederland.

    Over 50 personer ble torsdag skadd da opptøyer brøt ut på en regimelojal eritreisk festival i Stockholm. Flere hundre ble anholdt av politiet.

    – Det som skjedde i går, er ikke på noen måte greit, sier talsperson Daniel Wikdahl i politiet.

    Festivalen får imidlertid lov til å fortsette som planlagt.

    – Per nå har vi ikke funnet ut at festivalen har brutt noen av vilkårene, sier Wikdahl.

    Festivalen arrangeres årlig av personer som støtter det eritreiske regimet, og da en gruppe regimekritiske demonstranter kom til festivalområdet, ble det bråk. Fredag formiddag var 14 personer fortsatt innlagt på sykehus.

    Kjetil Tronvoll, professor i freds- og konfliktstudier ved Oslo Nye Høyskole, sier at slike festivaler i økende grad har blitt en slagmark for regimekritikere.

    – Det er en av verdens mest totalitære regimer vi snakker om, på linje med Nord-Korea. Det finnes ikke ytringsfrihet, organisasjonsfrihet eller pressefrihet, sier han.

    Lignende opptøyer har funnet sted ved flere tilsvarende arrangementer. I juli ble for eksempel 26 politibetjenter hardt skadd og over hundre personer pågrepet i en festival nord for Frankfurt i Tyskland.

    – Så lenge situasjonen i Eritrea ikke forandres, kommer protestene bare til å fortsette og trolig øke, sier Tronvoll.

    (NTB)

  • Eritrea gjenopptar samarbeid med andre land i Øst-Afrika

    Etter 16 års fravær er Eritrea igjen blitt med i den østafrikanske samarbeidsorganisasjonen Igad.

    Det opplyste landets informasjonsminister Yemane Meskel etter et Igad-toppmøte mandag.

    Eritrea, som har et svært strengt, autoritært styre, satte medlemskapet i Igad på pause i 2007. Beslutningen den gang var knyttet til konflikten mellom Eritrea og Etiopia.

    I 2018 undertegnet de to landene en fredsavtale. I senere år har Eritrea tatt flere grep for å bedre forholdene til nabolandene.

    Menneskerettsgrupper mener regimet i Eritrea er like undertrykkende som før.

    Under krigen mellom Etiopias regjering og styrker i Tigray-regionen deltok Eritrea på de etiopiske regjeringsstyrkenes side. (NTB-AFP-Reuters)

  • Kaller anklager om menneskerettighetsbrudd «fantasi»

    Eritreas president Isaias Afwerki sier anklagene om at eritreiske styrker bryter menneskerettighetene i Tigray-provinsen er «fantasier» og «feilinformasjon».

    Human Rights Watch ba i dag om målrettede sanksjoner mot landet.

    De anklager Eritrea for å tvinge tusenvis av mennesker, også mindreårige, inn i hæren. Familiene til desertører blir straffet.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no