Hopp til innhold
Minnes 66 passasjerer EgyptAir-flyet som styrtet 19. mai 2016
Foto: KHALED DESOUKI / Afp

Egyptair-fly styrta i Middelhavet

Oppsummert

66 menneske mista livet då eit passasjerfly fra Egypt Air styrta i Middelhavet på veg frå Paris til Kairo 19. mai 2016. Flyet var av typen Airbus 320. Årsaka til ulykka kan ha vært at en sigarett ble tent i cockpit, ifølge en granskningsrapport.

 • EgyptAir-styrten forårsaket av sigarett

  EgyptAir-styrten som kostet 66 menneskeliv i 2016, ble trolig forårsaket av en brann i cockpiten etter at en sigarett ble fyrt opp, ifølge franske eksperter som har skrevet en 134 sider lang rapport som er omtalt av den italienske storavisa Corriere della Sera.

  De to faktorene som førte til styrken var er en lekkasje fra oksygenmasken til kopiloten og at en sigarett ble tent av enten piloten eller kopiloten, heter det i rapporten.

  EgyptAir-flyet ble brått borte fra radaren 19. mai 2016 da det var på vei til Kairo fra Paris. Alle om bord, blant dem 40 egyptere og 15 franskmenn, døde da flyet styrtet i Middelhavet.

  Egypts samferdselsminister sa tidlig at det trolig var et terrorangrep, og ikke svikt i vedlikeholdet, som førte til at flyet styrten. Franske luftfartsmyndigheter sa imidlertid at flyet sendte automatiske meldinger som tilsa at det var røyk i kabinen og problemer med flyets kontrollsystemer i minuttene før kontakten ble brutt.

  De slo i 2018 fast at en brann etter all sannsynlighet oppsto i cockpiten og spredte seg raskt, slik at flyet kom ut av kontroll. Ifølge Corriere della Serra styrker opptak fra flyets taleregistrator de franske ekspertenes hypotese.

  Særlig viser de til to knitrelyder fra mikrofonen i kopilotens maske, som ble fanget opp noen minutter før ulykken. Disse indikerer trolig at det var kraftig luftstrøm og at maska var satt i nødmodus, skriver NTB.

 • Sprengstoff funnet på levninger

  Egyptiske luftfartsmyndigheter sier at de har funnet eksplosiver på kropper som er funnet etter EgyptAir-styrten i mai, melder AP. I september ble det meldt om funn av eksplosiver på vrakrester fra flyet. Saken blir nå etterforsket som en straffesak.

  Egyptair

  Fant sprengstoffrester i styrtet EgyptAir-fly

  Etterforskere har funnet spor av sprengstoff på flere av ofrene som var om bord i flyet som styrtet i Middelhavet i mai i år.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no