Hopp til innhold

Passasjerfly fra Egyptair har styrtet

Flyselskapet Egyptair melder at et av deres passasjerfly på vei fra Paris til Kairo har forsvunnet fra radaren. Egyptiske luftfartsmyndigheter sier flyet har styrtet i Middelhavet.

Et A320-fly fra EgyptAir fotografert på rullebanen på Larnaca på Kypros

FORSVUNNET: Det er et EgyptAir fly av denne typen, en A320, som er forsvunnet over Middelhavet.

Foto: Yiannis Kourtoglou / Reuters

  • Til sammen 66 mennesker om bord, hvorav 56 er passasjerer
  • Siste kontakt med piloten var ti minutter før flyet forsvant
  • Både egyptiske og greske luftfartsmyndigheter sier flyet har styrtet, men Egypts statsminister sier det er for tidlig å konkludere
  • Passasjerer fra tolv nasjoner om bord i flyet – foreløpig ingen opplysninger om nordmenn
  • Egypt avviser at det er fanget opp nødmeldinger fra flyet
  • Flyet svingte brått og falt 22.000 fot før det forsvant fra radaren, sier gresk forsvarsminister
  • Frankrikes president Hollande bekrefter flystyrt
  • Sherif Fathi, egyptisk luftfartsminister, utelukker ikke terrorhandling
  • SISTE: Greske myndigheter: To vrakdeler er funnet utenfor gresk øy
  • SISTE: Tv-kanalen Al Arabiya: To døde personer er funnet i sjøen utenfor der flyet styrtet

Flyet, en Airbus A320, har til sammen 66 mennesker om bord, hvorav 56 er passasjerer – deriblant tre barn – opplyser EgyptAir på Twitter.

Pårørende holder rundt hverandre utenfor flyplassen i Kairo

VENTER PÅ SVAR: Flere pårørende har samlet seg utenfor flyplassen i Kairo torsdag. Der venter de på svar på hva som har skjedd med flyet deres kjære var om bord i.

Foto: KHALED DESOUKI / Afp

I tillegg til de 56 passasjerene var det et mannskap på ti om bord, opplyser flyselskapet. Egyptair har tidligere i dag meldt at det var tre personer tilhørende flyselskapets sikkerhetspersonell om bord, sammen med sju besetningsmedlemmer.

Den franske transportministeren Alain Vidalies sier det er uvanlig at tre av mannskapet var sikkerhetspersonell, skriver The Guardian.

Egyptair melder at det var passasjerer fra tolv ulike nasjoner om bord i flyet: Egypt, Frankrike, Storbritannia, Belgia, Irak, Kuwait, Saudi-Arabia, Sudan, Tsjad, Portugal, Algerie og Canada.

De fleste av passasjerene, 30 av dem, er egyptiske, ifølge flyselskapet, mens 15 er franske.

Laster Twitter-innhold

Bekrefter at flyet har styrtet

Flyet, med flightnummer MS804, skulle ha landet i Kairo klokken 03.15, ifølge Egyptair. Flyprodusenten Airbus melder at man mistet kontakt med flyet klokken 02.30.

Egyptiske luftfartsmyndigheter sier ved 8.30-tiden norsk tid at det savnede Egyptair-flyet har styrtet, melder nyhetsbyrået AP.

Myndighetene sier letingen nå dreier seg om å finne vrakrester på havflaten der flyet forsvant fra radaren, litt før for området mellom Kreta og Kypros.

Også kilder i greske luftfartsmyndigheter sier til nyhetsbyrået AFP at flyet har styrtet i Middelhavet, sør for den greske øya Karpathos, da det var i egyptisk luftrom.

Nå i ettermiddag bekrefter Frankrikes president François Hollande at flyet styrtet.

– Informasjonen vi har, bekrefter dessverre at flyet har krasjet. Det er borte. Nå må vi prioritere å støtte ofrenes familier, sier Hollande.

Den franske presidenten vil stille alle ressurser til disposisjon til greske og egyptiske myndigheter for å sikre et samarbeid med de tre landene.

Torsdag morgen kan ikke statsminister Sherif Ismail utelukke at det har skjedd et terrorangrep. Et passasjerfly med 66 personer om bord har styrtet i Middelhavet, på vei fra Paris til Kairo.

Motstridende om nødmeldinger

Det har også kommet flere motstridende meldinger knyttet til om det ble sendt ut nødmeldinger fra flyet eller ikke.

Egyptair opplyste tidligere torsdag morgen at det er registrert nødmeldinger fra flyet. Kort tid etter sier imidlertid Ahmed Adel, visepresident i Egyptair, at nødmeldingene kan ha kommet fra et annet fartøy i Middelhavet, melder CNN.

Nødmeldingene skal ha kommet nesten to timer etter at flyet forsvant fra radaren.

Ifølge CNN kan nødmeldingene det har vært meldt om, ha kommet fra flyets nødpeilesender, og denne skal utløses i kontakt med land eller vann. Det er imidlertid ikke klart hvorfor det i så fall gikk såpass lang tid fra flyet forsvant fra radaren til nødpeilesenderen ble utløst.

Det ble tidligere meldt at det var Egypts militære som hadde fanget opp nødmeldingene, men dette avviser militæret.

Den egyptiske avisa Ahram melder at den siste kontakten med piloten var om lag ti minutter før flyet forsvant, og at piloten da ikke ga uttrykk for problemer.

Ehab Mohy el-Deen, leder for Egypts luftfartsmyndigheter, sier ifølge New York Times at den greske flykontrollen varslet sine egyptiske kolleger om at de hadde mistet kontakt med flyet.

– De brukte ikke radioen for å be om hjelp, og de mistet ikke høyde. De bare forsvant, sier han.

Airbus skriver på sin Facebook-side torsdag formiddag at de er lei for å kunne bekrefte at et Egyptair A320 er borte. «Våre tanker går til alle dem som er berørt,» skriver Airbus.

Kart som viser hvor Egyptair-flyet som er forsvunnet fra radaren, fløy

PÅ VEI MOT KAIRO: Flyet var på vei fra Paris til Kairo da det forsvant fra radaren. Ifølge EgyptAir forsvant det like etter at det fløy inn i egyptisk luftrom.

Har startet letearbeid

Egyptair opplyser at de har varslet aktuelle myndigheter, og at lete- og redningsmannskap har startet sitt arbeid.

Flyet var på vei fra Charles de Gaulle-flyplassen i Paris til Kairo internasjonale lufthavn.

Det ble foretatt en rutinemessig sjekk av flyet i går i Kairo, før det fløy til Paris, melder CNN.

Den franske regjeringen skal holde krisemøte torsdag morgen i forbindelse med forsvinningen, opplyser den franske presidenten François Hollandes kontor. President Hollande har tidligere i morges snakket med sin egyptiske kollega Abdel Fattah el-Sisi, og landene skal samarbeide i arbeidet med å finne ut hva som har skjedd.

Sigurd Falkenberg Mikkelsen forteller at nødsignalet som ble sendt ut i natt kom fra flyets egne systemer, og at det ikke ble sendt ut av pilotene.

Ifølge Egyptair forsvant flyet etter at det var om lag 16 kilometer inn i egyptisk luftrom. Det skal da ha vært i en høyde på 37.000 fot.

Den greske forsvarsministeren sier at Egyptair-flyet stupte nærmere 7000 meter og svingte brått før det forsvant fra radaren.

Laster Twitter-innhold

Det ble først meldt at flyet hadde forsvunnet utenfor egyptisk luftrom, men Egyptair har selv korrigert den opplysningen.

Franske luftfartsmyndigheter har foreløpig ikke kommentert opplysningene om det forsvunnede flyet.

Flyet er ifølge Egyptair produsert i 2003.

Flyselskapet opplyser at piloten på det forsvunnede flyet har 6275 flytimer bak seg, inkludert 2101 timer i fly av samme type som det som nå er savnet.

Ukjent årsak

Det er foreløpig ikke klart hvorfor man mistet kontakt med flyet.

I mars ble et fly fra Egyptair kapret av en mann som tvang det til å lande på Kypros. Mannen, som hadde på seg et falskt bombebelte, ble beskrevet som psykisk ustabil av kypriotiske myndigheter, og kapringen ble ikke relatert til terror.

Et russisk charterfly med 224 mennesker om bord styrtet på Sinaihalvøya i Egypt i oktober i fjor. I etterkant bekreftet den russiske sikkerhetstjenesten at det var en hjemmelaget bombe som eksploderte i flyet. En mekaniker som jobbet for Egyptair, var blant dem som var mistenkt for å ha plantet bomben i flyet.

SISTE NYTT

Siste nytt