Hopp til innhold
Flagg for EFTA-land

EFTA

Oppsummert

Når Storbritannia går ut av EU, har flere tatt til orde for medlemsskap i den europeiske frihandelsorganisasjonen EFTA. Den norske Europaministeren er skeptisk. I dag er Island, Liechtenstein, Norge og Sveits medlemmer.

  • Norge inngår historisk handelsavtale med India

    Den nye handelsavtalen skal, ifølge regjeringen, gi nulltoll for over nitti prosent av norsk eksport til India. Avtalen inngås mellom EFTA-landene, som Norge er del av, og India.

    Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) sier dette kan bli en av de viktigste handelsavtalene etter EØS.

    – Med denne avtalen, vil norsk laks og makrell få nulltoll etter fem år. Dette gir norske eksportører store konkurransefortrinn sammenlignet med konkurrenter i Europa og resten av verden, sier næringsminister Jan Christian Vestre (Ap).

  • Bloomberg: India nærmer seg enighet med Efta om en frihandelsavtale

    En frihandelsavtale mellom India og Efta-landene, blant dem Norge, er nær ved å komme i havn, melder Bloomberg News.

    Nyhetsbyrået skriver at avtalen kan medføre investeringer fra Efta-landene på så mye som 100 milliarder dollar over 15 år i India.

    I bytte får landene lettere tilgang til handel med verdens mest folkerike land, ifølge Bloombergs anonyme kilder. Forhandlingene om avtalen er angivelig inne i sluttspurten.

    I tillegg til Norge omfatter Efta Sveits, Island og Liechtenstein.

    Indiske myndigheter ønsker angivelig at summen på 100 milliarder dollar skal være juridisk bindende. En europeisk kilde sier at summen i stedet trolig vil bli omtalt som en målsetting i avtalen.

    Den beskrives av Bloomberg som den første i sitt slag for India. Sveits' næringsminister Guy Parmelin sa i forrige måned at hovedtrekkene i en avtale var på plass. Frihandelsforhandlinger mellom India og Sveits skal ha pågått i 16 år.

    (NTB)

  • Efta-domstolen har utnevnt ny dommer

    Michael Reiertsen utnevnt som dommer ved Efta-domstolen i Luxembourg.

    – Efta-domstolen har en helt sentral rolle i EØS-samarbeidet, og jeg er sikkert på at Reiertsen med kompetansen og erfaringen sin vil tjene domstolen på en svært god måte, sier utenriksminister Anniken Huitfeldt i en pressemelding.

    Det er de tre EØS/Efta-landene Norge, Island og Liechtenstein som står får utnevnelsen.

    Reiertsen begynner etter planen i stillingen 1. juni.

    (NTB)

  • Efta: Norske kommuner kan reservere anbud for ideelle aktører

    Efta-domstolen har slått fast at norske kommuner under gitte omstendigheter kan reservere anbudskonkurranser for ideelle aktører.

    Uttalelsen kommer som følge av en lengre dragkamp i rettssystemet der de private helseselskapene Stendi og Nordlandia har saksøkt Oslo kommune.

    Stendi og Nordlandia gikk til sak fordi de mente det er ulovlig av kommunen å reservere anbudskonkurranser for drift av 800 sykehjemsplasser til ideelle aktører.

    Oslo tingrett ba i fjor høst Efta-domstolen om råd for å finne ut om reservasjonsretten i norsk lov var forenlig med EØS-retten. Efta-domstolen kom fram til at det var lov, men under gitt omstendigheter.

    Virke er fornøyd med uttalelsen og mener den vil bidra til et mangfold av helsetilbydere.

    – Efta-domstolens uttalelse viser at anskaffelsesdirektivet ikke er til hinder for at kommuner kan reservere anbud til ideelle aktører, sier Erik Eide, bransjedirektør for Virke ideell og frivillighet, til Vårt Land. (NTB)

  • Michael Reiertsen nomineres som ny norsk dommer i Efta-domstolen

    Etter en lang og utsatt utnevnelsesprosess er det nå klart at Utenriksdepartementet nominerer lagdommer Michael Reiertsen som dommer i Efta-domstolen.

    47-åringen blir kandidat til å overta etter Per Christiansen, skriver Rett24.

    Reiertsen, som er lagdommer i Borgarting lagmannsrett, ble vurdert opp mot professor Hans Petter Graver. Prosessen tok lengre tid enn ventet fordi innstillingskomiteen måtte vurdere på nytt. Dette skyldtes at det var uklart om komitémedlemmet Finn Arnesen var habil i saken.

    Utenriksdepartementet har nå vurdert innstillingskomiteens innstilling og kommet fram til Reiertsen. Nominasjonen skal forelegges Island og Liechtenstein, de to andre EØS/Efta-statene, før man fatter beslutning i fellesskap.

    (NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no