Dette skjedde natt til 14. juni

• Historisk innstramming i abortloven
• Pelsdyrnæringen avvikles innen 2025
• USA: Iran fjernet udetonert mine fra tankskip

Dette skjedde i natt, 14.6.2019
Foto: Ørn E. Borgen/ Even Lusæter/NRK / NTB scanpix/AFP

Historisk innstramming i abortloven

Natt til fredag sikret regjeringspartiene en historisk innstramming i abortloven. Forslaget ble vedtatt med 105 mot 64 stemmer i Stortinget.

Diskusjonen på Stortinget foregikk torsdag i timevis, og tonen var tidvis spiss da politikerne inntok talerstolen. Stortingets vedtak innebærer at kvinner som er gravide med flerlinger, og som vil fjerne noen av fostrene, må få saken behandlet i en nemnd.

I regjeringsforhandlingene på Granavolden, fikk KrF gjennomslag for dette, men vant ikke fram med ønsket om å endre abortlovens paragraf 2c. Den tillater senabort ved alvorlig sykdom hos fosteret.

Ap-leder Jonas Gahr Støre mener endringen er et angrep på kvinners rett til selvbestemt abort. Flere regjeringspolitikere avviser dette.

Vedtok endringer i abortloven

Et flertall på Stortinget vedtok innstramminger i abortloven natt til fredag.

Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix

Pelsdyrnæringen avvikles innen 2025

Stortinget stemte natt til fredag for regjeringens forslag om nedleggelse av pelsdyrnæringen innen 1. februar 2025.

Forslaget om å avvikle næringen ble vedtatt med 101 mot 68 stemmer.

– Jeg synes det er dypt tragisk, og jeg synes det var tungt at stortingsflertallet var villige til å vedta noe sånt mot en hel næring, sier stortingsrepresentant Geir Pollestad (Sp) til Nationen.

Avviklingen av pelsdyrnæringen var Venstres store seier i Granavolden-plattformen.

– Dette er en gledens dag for dyrene, vi har kjempet i 17 år for bedre dyrevelferd. Dette er litt uvirkelig, sier Guri Melby, stortingsrepresentant i Venstre, i etterkant av voteringen.

For pelsdyrbonde Odd Arne Myromslien betyr flertallet i Stortinget at han må legge ned pelsfarmene sine. Det kan koste ham dyrt.

Odd Arne Myromslien på pelsdyrfarmen i Heidal

Pelsdyrbonde Odd Arne Myromslien må legge ned pelsfarmene sine.

Foto: Even Lusæter / NRK

USA: Iran fjernet udetonert mine fra tankskip

USA har gått ut med bilder og video av det de hevder er et iransk marinefartøy som fjerner en udetonert mine festet til skroget på tankskipet Kokuka Courageous, sier kilder til CNN.

Hele fire kilder i det amerikanske statsapparatet bekrefter torsdag overfor CNN at det finnes materiale som skal vise at Iran var involvert.

Videoen er ifølge én av kildene tatt av et amerikansk militærfly og viser et iransk fartøy som beveger seg langs et av tankskipene. Den skal vise at en person om bord på den lille båten fjerner en udetonert mine.

Kokuka Courageous er et av to tankskip som trolig ble angrepet i Omanbukta torsdag. Det andre skipet er norskeide Front Altair.

USAs utenriksminister Mike Pompeo var raskt ute med å anklage Iran for å ha angrepet tankskipene. Iran avviser anklagene kategorisk.

Dette er videoen som ifølge USA viser at Iran fjerner en mine fra tankskipet Kokuka Courageous.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no