Hopp til innhold

Pompeo mener Iran står bak tankskip-angrep

To tankskip, deriblant John Fredriksens «Front Altair», ble angrepet i Omanbukta torsdag. USAs utenriksminister Mike Pompeo mener Iran er ansvarlig for angrepene.

Bilder fra Press TV.

Bilder fra Press TV.

Det er John Fredriksens selskap Frontline som eier «Front Altair». Selve skipet er registrert på Marshalløyene.

Ifølge Bloombergs kilde, en ansatt ved havna i Fujairah, hadde «Front Altair» lastet inn olje fra Abu Dhabi før det forlot De forente arabiske emirater. Det andre tankskipet som ble angrepet, Kokuka Courageous, skal ha vært på vei til Singapore.

Torsdag morgen ble det kjent at skipene sto i brann. Det er foreløpig uklart hva brannen skyldes, men den britiske marinen bekrefter at de etterforsker hendelsen.

Front Altair

«Front Altair» stod torsdag i brann i Omanbukta. Bildet er publisert på Twitter-kontoen til Aurora Intelligence, og skal være tatt om bord på skipet.

Foto: Privat

USA mener Iran står bak

Torsdag kveld legger utenriksminister Mike Pompeo i USA skylden på Iran for angrepene på de to tankskipene, ifølge Reuters.

– Basert på typen våpen og hvor avansert angrepet var, har etterretningen vurdert at Iran er ansvarlig for angrepet på tankskipene i Omanbukta, sier Pompeo.

Han legger til at vurderingen også er basert på angrepenes likhetstrekk med hendelser datert én måned tilbake, da fire tankskip ble utsatt for et sabotasjeangrep i samme område.

– Samlet sett utgjør disse uprovoserte angrepene en klar trussel mot internasjonal fred og sikkerhet, et grovt angrep på navigasjonsfriheten og en uakseptabel «eskaleringskampanje» fra Irans side, fortsatte Pompeo.

Kort tid etter uttalte USAs president Donald Trump at det er for tidlig å i det hele tatt vurdere å gå inn i forhandlinger med Iran.

Forholdet mellom de to landene har tilspisset seg de siste månedene.

– De er ikke klare, og det er heller ikke vi, sier Trump.

Første tilgjengelige satellittbilde av brann i tankskip

Dette er det første tilgjengelige satellittbildet av brannen i tankskipet «Front Altair». Bildet er tatt 08.46 norsk tid. KSAT vil de neste dagene overvåke området for å se etter oljesøl.

Foto: Copernicus Sentinel data (2019)/ESA/Produced and analysed by KSAT

Ingen nordmenn om bord

Shipping-avisen TradeWinds skriver at skipet er truffet av en torpedo, og viser til anonyme kilder. Dette avviser imidlertid en annen anonym kilde, angivelig med kjennskap til hendelsene, overfor nyhetsbyrået Reuters torsdag kveld.

Administrerende direktør Robert Hvide Macleod i Frontline Management sier til NRK at alle de 23 som var om bord er i sikkerhet på et annet skip i nærheten.

Det skal ikke ha vært nordmenn om bord.

Tankskip i full fyr i Omanbukta

Kraftig røyk steg opp fra brannen som startet etter at tankskipet «Front Altair» ble angrepet torsdag morgen.

Foto: Handout . / Reuters

Skipets besetning består av elleve russere, elleve filippinere og én georgisk statsborger. De skal alle ha blitt fraktet til den iranske havnebyen Bandar Abbas.

– Kapteinen tok raskt beslutningen om å evakuere skipet for å sikre mannskapet. Alle de 23 medlemmene av besetningen ble plukket opp av «Hyundai Dubai» som befant seg i nærheten.

– Vi er veldig glade for meldingen om at alle i mannskapet er kommet uskadd fra hendelsen. Kapteinen og mannskapet har ut fra det vi nå vet håndtert en krevende situasjon i tråd med rutinene, sier han.

Den sørkoreanske presidenten Moon Jae-in sa i en tale han holdt under statsbesøket i Norge, at skipet som reddet mannskapet på «Front Altair» er fra Sør-Korea.

Presidenten uttrykte medfølelse på vegne av Sør-Korea.

– Dersom dette viser seg å være terror, vil vi fordømme det på det sterkeste, sa han.

Macleod i Frontline Management sier at rederiet samarbeider med myndigheter og bergingsspesialister. Heller ikke de vet hva årsaken til eksplosjonen er.

Front Altair
Front Altair

Den statlige iranske kringkasteren IRIB har publisert dette bildet, som skal være av «Front Altair».

Foto: IRIB News

Rammet av tre detonasjoner

Operatøren International Tank Management sier til nyhetsbyrået AP at «Front Altair» ble rammet av en eksplosjon rundt klokken åtte lokal tid, men at årsaken til eksplosjonen er uklar.

Sjøfartsdirektoratet skriver i en pressemelding at skipet ble rammet av tre detonasjoner, og råder norske skip til å «utvise høy aktsomhet og årvåkenhet i regionen».

«Selv om det ikke er full klarhet i bakgrunnen for disse angrepene er Sjøfartsdirektoratets råd, med bakgrunn i dagens hendelse, inntil videre å holde god avstand til iransk farvann», skriver Sjøfartsdirektoratet.

Det andre tankskipet, «Kokuka Courageous», stanset i samme område som «Front Altair».

Det singaporske operatørselskapet Bernhard Schulte GmbH & Co KG bekrefter ifølge Bloomberg at skipet er skadet som følge av et angrep. De sier videre at skroget er penetrert over vannlinja på styrbord side.

Begge skipene skal være evakuert, opplyser nyhetsbyråets kilder. Det er ikke meldt om alvorlige personskader.

Torsdag ettermiddag skriver Reuters at det ikke er meldt om havforurensning i forbindelse med brannene.

Front Altair

«Front Altair» avbildet i Antwerpen ved en tidligere anledning.

Foto: Patrick Vereecke/Marine Traffic / AP/NTB Scanpix

Iran: «Ulykke»

Den iranske marinen sier de har reddet 44 personer etter det de kaller en «ulykke» i Omanbukta. De befinner seg nå i havn i Bandar-e-Jask, skriver det statlige nyhetsbyrået IRNA.

Irans utenriksminister skriver torsdag formiddag at angrepene skjedde mens Ayatollah Ali Khamenei møtte Japans statsminister Shinzo Abe, og kaller hendelsen «mistenkelig».

Satellittbilde, røyk fra Front Altair

Satellittbilder viser at røyken strekker seg minst 40 kilometer vekk fra skipet som brenner.

Foto: Copernicus

Den amerikanske marinen sier de er kjent med en hendelse i området, og at de bistår etter å ha mottatt to separate nødmeldinger, skriver AP.

Emiratene har avvist å kommentere saken.

Det norske utenriksdepartementet sier de er bekymret for situasjonen i Omanbukta.

– Denne typen hendelser bidrar til å øke spenningen i regionen ytterligere. Norge er en av verdens ledende skipsfartsnasjoner, og for oss er fri navigasjon og sikker seiling på havene av stor viktighet. Overfor norske skip henviser vi til råd fra Rederiforbundet og Sjøfartsdirektoratet, om at det bør utvises høy aktsomhet og årvåkenhet i regionen, sier pressekontakt Astrid Sehl.

Financial Times skriver at råoljeprisen spratt opp med nærmere tre prosent etter nyheten om angrepene mot de to oljetankerne i Omangulfen.

Prisen på Brent Spot ligger på 61,52 dollar fatet, en økning på 2,86 prosent fra i går.

I forrige måned ble fire skip, to av dem oljetankere, sabotert i samme område. Et av skipene var norske «Andrea Victory».

USA mener Iran sto bak angrepene, noe Iran avviser.

Front Altair

«Front Altair» står i brann mellom Iran og De forente arabiske emirater.

Foto: Marinetraffic.com / NTB scanpix

Diskuteres i sikkerhetsrådet

FN har også uttalt seg etter de antatte angrepene på to tankskip i Omanbukta. Generalsjef António Guterres sier at han «fordømmer angrepet på sivile fartøy».

– Verden har ikke råd til større konfrontasjoner i Oman-gulfen, sier Guterres.

Han understreker at det er viktig å komme til bunns i hvem som står bak.

Torsdag kveld skriver AFP at de to angivelige angrepene nå skal diskuteres i FNs sikkerhetsråd, på forespørsel fra USA.

Talsmann Dmitry Peskov for Kreml sa ifølge Reuters at det er for tidlig å trekke noen konklusjoner om de antatte angrepene, på grunn av mangel på informasjon.

– Ingen vet hva som ligger bak det, sier Peskov.

SISTE NYTT

Siste nytt