USA: Iran fjernet mine fra tankskip

USA hevder å ha video og bilder av et iransk marinefartøy som fjerner en udetonert mine festet til skroget på tankskipet Kokuka Courageous, sier kilder til CNN.

Videoen ble publisert av det amerikanske militæret.

Videoen er publisert av det amerikanske militæret.

Videoen er ifølge én av kildene tatt av et amerikansk militærfly og viser det som skal være et mindre iransk fartøy bemannet av soldater fra revolusjonsgarden som beveger seg langs et av de ødelagte tankskipene.

Videoen skal vise at en person om bord på den lille båten fjerner en udetonert mine. Videoen ble i dag tidlig norsk tid offentliggjort av flere nyhetsbyråer.

Videoen kan støtte uttalelsene fra Iran om at de ikke har noe med gårsdagens angrep å gjøre, men kan også tolkes som om Iran prøver å fjerne bevis for at det var de som stod bak angrepene.

USA går ut bilder med av skadene på skipet

Dette bilde offentliggjort av det amerikanske forsvaret skal vise hvor to miner har vært festet på det japanske tankskipet Kokuka Courageous

Foto: AP

Talsmann for det iranske utenriksdepartementet Abbas Mousavi sier til iransk radio fredag morgen at Iran tar ansvaret for sikkerheten i Hormuz-stredet. Han kaller også angrepene mot de to oljetankerne for «alarmerende» og de amerikanske påstandene om at Iran skal stå bak, for grunnløse.

Front Altair

«Front Altair» stod torsdag i brann i Omanbukta. Bildet er publisert på Twitter-kontoen til Aurora Intelligence, og skal være tatt om bord på skipet.

Foto: Privat

Pompeo: Iran angrep tankskip

Japanskeide Kokuka Courageous er et av de to tankskipene som angivelig ble angrepet i Omanbukta torsdag, der det andre skipet er norskeide Front Altair.

Eieren av den japanske båten Yutaka Katada skal i følge nyhetsbyrået AP har opplyst at mannskapet ombord hadde sett «flygende objekter» før angrepet, noe som er i strid med opplysninger som det amerikanske forsvaret har offentliggjort.

USAs utenriksminister Mike Pompeo var raskt ute med å anklage Iran for å ha angrepet tankskipene.

– USAs vurdering er at Iran er ansvarlige for disse angrepene, sa Pompeo under en pressekonferanse og fortsatte:

– Dette bygger på etterretning, på våpnene som ble benyttet, på hvilken ekspertise som trengs for å gjennomføre en slik operasjon og på tidligere iranske angrep mot skipsfart.

Bilder fra Press TV.

Bilder fra Press TV.

Iran avviser påstandene

Torsdag morgen ble det kjent at skipene sto i brann. Det er fortsatt uklart hva som forårsaket eksplosjonene om bord, og Pompeo la ikke fram beviser for påstanden om at Iran sto bak.

Irans FN-delegasjon avviser i en uttalelse sent torsdag kveld kategorisk alle anklager fra USA om at Iran er ansvarlig for angrepene.

Iran fordømmer angrepene på «sterkeste mulig måte»

Norges utenriksminister: – For tidlig å konkludere

Ine Marie Eriksen Søreide

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H).

Foto: Alem Zebic / NRK

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) avventer å stille seg bak anklagene fra Pompeo.

Det er for tidlig å slå fast og konkludere med hvem som står bak, men jeg er veldig bekymret for den situasjonen vi ser i området. Det skal veldig lite til før det eskalerer. sier Søreide.

Hun viser til at Sjøfartsdirektoratet har gått ut med tydelige varsler om at norske skip bør holde seg unna iransk territorialfarvann.

– Det er en direkte konsekvens av at spenningsnivået i regionen er veldig stort, sier Søreide.

Rederiet Frontline sier i en pressemelding fredag formiddag at brannen ombord i Front Altair nå er slukket og at situasjonen for skipet er stabil. Det skal ikke være noe utslipp fra skipet, i følge rederiet.

Iran og USA: 67 år med hat og mistenksomhet

President Donald Trump sier han vil bruke alle midler for å hindre at iranerne utvikler atomvåpen og har gjeninnført sanksjoner som ble opphevet under president Obama. Forholdet mellom de to landene har i generasjoner vært preget av hat og mistenksomhet.

 • 26. mai 1908
  Fant olje

  William Knox D’Arcy fant 26. mai 1908 olje i Maidan-i-Naftun i Iran. Det var det første oljefunnet i Midtøsten og førte til at Persia (senere Iran) skulle få en sentral plass i storpolitikken.

 • 15. august 1953
  USA-støttet statskupp

  Irans demokratisk valgte statsminister Mohammed Mossadegh ble styrtet i et militærkupp som var organisert av USA og Storbritannia. Kuppet ble satt i gang etter at Mossadegh to år tidligere hadde nasjonalisert Irans oljeforekomster.

  Mohammed Mossadegh i 1951
  Foto: UNCREDITED / AP
 • 12. oktober 1971
  Feiret 2500-årsjubileum

  Sjahen feriret Det persiske keiserdømmets 2500-årsdag med en ekstravagant fest i ruinene av Persepolis. Fra USA kom visepresident Spiro Agnew for å markere de to landenes nære forhold.

 • 16. januar 1979
  Sjahen flykter - Khomeini kommer

  Sjahen flyktet fra landet etter at det i flere måneder hadde vært stadig større demonstrasjoner mot regimet. Drøyt to uker senere vendte ayatollah Khomeini tilbake til Iran etter 15 år i eksil.

  1. februar 1979 landet Ayatollah Khomeini på flyplassen i Teheran fra eksil i Frankrike.
  Foto: GABRIEL DUVAL / AFP
 • 4. november 1979
  Okkuperer USAs ambassade

  En gruppe studenter okkuperer Den amerikanske ambassaden i Teheran. 66 amerikanske diplomater ble tatt til fange og holdt som gisler. Først etter 444 dager og etter at Ronald Reagan hadde erstattet Jimmy Carter, ble gislene satt fri.

 • 22. september 1980
  Irak angriper Iran

  Styrker fra Irak under Saddam Hussein til angrep på Iran. Krigen varer i åtte år og var en av de blodigste i det 20. århundre. Under krigen brukte irakiske styrker nervegass. Nedgraderte dokumenter har vist at USA hjalp Irak med gassangrepene.

  Iransk kvinne med bilde av sin døde sønn
  Foto: Hasan Sarbakhshian / AP
 • 3. juli 1988
  Passasjerfly skutt ned

  En Airbus A300 fra Iran Air ble skutt over Persiabukta av den amerikanske krysseren «Vincennes». Alle de 290 om bord mistet livet.

  Sørgende bar kister gjennom gatene i Teheran 7. juli 1988
  Foto: Ap
 • 14. februar 1989
  Fatwa mot Rushdie

  Ayatolla Khomeini utstedte en fatwa med en dødsdom mot forfatteren av «Sataniske vers», Salman Rushdie. Khomeini mente at boken inneholdt deler som fornærmet profeten Muhammed fordi den portretterte ham som en bordelleier.

 • 18. juli 1994
  Terrorangrep i Argentina

  Et jødisk foreningslokale (AMIA) i Buenos Aires blir angrepet med en bombe. 85 mennesker ble drept og flere hundre såret. Det er aldri fastslått hvem som sto bak bombingen, men Iran og libanesiske Hizbollah er blant dem som er utpekt.

  Redningspersonell i Buenos Aires søker etter overlevende
  Foto: ALI BURAFI / Afp
 • 12. januar 2010
  Atomforsker drept

  Bilen til den iranske atomforskeren Masoud Alimohammadi ble sprengt utenfor hans hjem i Teheran. I løpet av de neste to årene ble ytterligere tre iranske atomforskere drept

 • 14. juli 2015
  Avtale om atomprogrammet

  Iran inngår en avtale med USA, Kina, Russland, Frankrike, Storbritannia og Tyskland om landets atomprogram.

 • 8. mai 2018
  USA trekker seg fra avtale

  President Donald Trump kunngjør at USA trekker seg fra atomavtalen. En snau måned senere sier Irans øverste leder, ayatolla Ali Khamenei, at landet vil trappe opp sin kapasitet til anriking av uran.

 • 5. november 2018
  Gjeninnfører sanksjoner

  USA gjeninnfører sanksjoner mot Irans oljeeksport, skipsfart og finansnæring.

 • 3. januar 2020
  Iransk general drept

  Den iranske generalen Qasem Soleimani blir drept i et amerikansk attentat mens han er på besøk i Irak. Qasem Soleimani var sjef for den iranske Quds-styrken, og ble omtalt som en av mektigste menn i Midtøsten.

  General Qasem Soleimani fotografert i september 2016.
  Foto: AP

SISTE NYTT

Siste nytt