SIAN-markering i Oslo
Foto: Torstein Bøe/NRK

Den anti-islamske gruppa Sian

Oppsummert

Den islamfiendtlige gruppen Stopp Islamiseringen av Norge (Sian) holder markeringer flere steder i landet med ujevne mellomrom. Motdemonstranter bruker både lovlige og ulovlige midler. Sian-leder Lars Thorsen ble i 2019 dømt for hatefulle ytringer.

 • Vil ikke gi regningen til politiet

  Kostnadene som kommer som følge av Sian-demonstrasjoner, gjør at ordfører i Porsgrunn Robin Kåss (Ap) reagerer.

  – Det er grenseløst at 4–5 mennesker skal kunne reise fra by til by og påføre andre kanskje opptil millioner av kroner i kostnader – det går rett og slett ikke an, sier Kåss til NRK, og refererer til at resturanter har måttet holde stengt som følge av demonstrasjoner.

  Leder i Sian Lars Thorsen mener det er motdemonstrantene som har ansvaret.

  Politiet mener det er på sin plass at politiet tar regningen for demonstrasjoner.

  – Prisen for å være et åpent demokrati med ytringsfrihet, er at det også er den type utgifter vi må dekke. Det er en del av jobben vi har, sier politimester Ole Bredrup Sæverud Sør-Øst politidistrikt til NRK.

 • Rolig under Sian-demonstrasjon

  Politiet i Oslo var godt forberedt i forkant av en planlagt Sian-demonstrasjon i Oslo lørdag ettermiddag. De opplyser at den gikk rolig for seg.

  – Det har vært veldig rolig, bekrefter innsatsleder Steinar Bjerke i Oslo politidistrikt overfor NTB.

  Kun fem til seks personer fra Sian deltok på demonstrasjonen. Ellers var det flere motdemonstranter fra antirasistiske organisasjoner og lignende på stedet ved Furuset senter, som også oppførte seg rolig, opplyser innsatslederen.

  Ved tidligere Sian-demonstrasjoner har det oppstått bråk og slåssing.

 • Flere pågrepet på SIAN-demo

  Flere personer er lørdag ettermiddag pågrepet i sammenheng med en SIAN -markering på Kontraskjæret i Oslo.

  Politiets innsatsleder Steinar Bjerke bekrefter til NRK at flere av motdemonstrantene til SIAN er pågrepet. Han har ikke oversikt over hvor mange.

  SIAN-markering på Kontraskjæret i Oslo 21.08.2021
  Foto: Tom Arne Søyland / NRK
 • Flere pågrepet i Stavanger

  500 motdemonstranter møtte opp da seks medlemmer av Sian demonstrerte i Stavanger på lørdag. Flere av motdemonstrantene skal være pågrepet, men det er ikke kjent hvor mange, skriver NTB.

 • Må i fengsel etter Sian-markering

  En 33 år gammel kvinne er dømt til 25 dagers fengsel for å ha kastet stein mot politiet under en Sian-demonstrasjon på Furuset i Oslo i fjor.

  Kvinnen deltok i en motdemonstrasjon sammen med datteren sin 15. august i fjor. Kvinnen forklarte i Oslo tingrett at hun ble opprørt over at datteren ble pågrepet, ifølge Rett24.

  SIAN-demonstrasjon
  Foto: Fredrik Hagen / NTB

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no