Hopp til innhold
Sian-leder Lars Thorsen utenfor legevakta i Oslo.
Foto: Even Bjøringsøy Johnsen / NRK

Den anti-islamske gruppa Sian

Oppsummert

Den islamfiendtlige gruppen Stopp Islamiseringen av Norge (Sian) holder markeringer flere steder i landet med ujevne mellomrom. Motdemonstranter bruker både lovlige og ulovlige midler. Sian-leder Lars Thorsen ble i 2019 dømt for hatefulle ytringer.

 • Sian-leder dømt til fengselsstraff

  Leder for Stopp Islamiseringen av Norge, Lars Thorsen, er dømt til tre uker i fengsel for å ha sprayet forsvarsspray på tre personer, skriver VårtOslo.

  To av personene fikk sprayen i øynene. Sprayen ble brukt på sivile ved to demonstrasjoner hvor Sian brente koranen ved moskeer.

  Thorsen hevdet han brukte den fordi demonstrantene prøvde å hindre ham i koranbrenningen, og påberopte seg nødverge. Det var imidlertid retten uenig i.

  SIAN-leder Lars Thorsen møter i Oslo Tingrett
  Foto: Hanna Johre / NTB
 • Sian-lederen erkjente ikke straffskyld for vold, skadeverk og krenkelse

  Sian-leder Lars Thorsen er tiltalt for vold, skadeverk og krenkelse. Han erkjente ikke straffskyld da rettssaken mot ham startet i Oslo tingrett onsdag.

  Det opplyser Thorsens forsvarer, advokat John Christian Elden, til NTB.

  Thorsen er tiltalt for å ha sprayet tre menn i ansiktet med rød forsvarsspray i mars og april i år, samt for å ha sprayet på klærne til en fjerde mann.

  Han er i tillegg tiltalt for å ha hengt opp et banner med påskriften «OSLO JIHADSENTER» på Iman Aktivitetssenter i Oslo, og spredt en video på et nettsted av en av dem som ble sprayet i ansiktet.

  Thorsen er leder for den islamfiendtlige organisasjonen Sian. (NTB)

 • Elden Advokatfirma ber Høyesterett avklare vilkåret for oppnevnelse av bistandsadvokater

  Fornærmede etter «SIAN-påkjørselen» i Oslo tidligere i sommer, er av Borgarting lagmannsrett nektet rett til oppnevnt bistandsadvokat.

  Samtidig har Borgarting lagmannsrett oppnevnt bistandsadvokater til de som fysisk var i nærheten under Oslo-skytingen uavhengig av om de ble skadet.

  – Borgarting lagmannsrett har i to likeartede saker benyttet to ulike kriterier for om det skal oppnevnes bistandsadvokat, skriver advokat Inger Zadig i Elden Advokatfirma i en pressemelding. Hun legger til:

  – Begge sakene er spesielle og de fornærmede har i begge saker et likt behov for advokatbistand. Derfor er det etter vårt syn nødvendig at Høyesterett ser nærmere på avgjørelsene.

  Elden Advokatfirma anker avgjørelsene inn til Høyesterett.

 • Politiet: Det går mot tiltale etter Sian-påkjørsel

  De to kvinnene som er siktet etter at bilen til Sian-lederen ble påkjørt slik at den veltet på E6 i juli, blir trolig tiltalt i saken, opplyser politiet.

  Politiadvokat Maria Hauglund Johnsen i Oslo politidistrikt opplyser til Dagbladet at det gjenstår noen få etterforskningsskritt.

  Blant annet venter politiet på dokumentasjon på de fornærmedes skadeomfang. I tillegg venter de på en tilbakemelding på om den ene av de siktede ønsker å forklare seg for politiet. Den andre kvinnen har nektet å forklare seg.

  Begge nekter straffskyld for siktelsen om grov kroppsskade.

  Hendelsen fant sted etter at Sian 2. juli hadde holdt en demonstrasjon på Mortensrud i Oslo. Kort tid etter dette ble Sian-leder Lars Thorsen tvunget av veien av en annen bil, slik at den veltet. Fem Sian-medlemmer ble lettere skadd i hendelsen. (NTB)

 • Politiet måtte gripe inn

  Mandag ettermiddag har Sian (Stopp islamiseringen av Norge) en markering på Torvet i Trondheim. Her er også politiet til stede – og bevæpnet på grunn av økt trusselnivå i Norge.

  Det skriver Adresseavisen, som videre opplyser om at politiet måtte gripe inn i en amper situasjon mellom en motdemonstrant og en representant fra Alternativ Media. To representanter fra Alternativ media er nå ført vekk.

  Sian på Trondheim torv
  Foto: Bent Lindsetmo / NRK

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no