Hopp til innhold
Sian-leder Lars Thorsen utenfor legevakta i Oslo.
Foto: Even Bjøringsøy Johnsen / NRK

Den anti-islamske gruppa Sian

Oppsummert

Den islamfiendtlige gruppen Stopp Islamiseringen av Norge (Sian) holder markeringer flere steder i landet med ujevne mellomrom. Motdemonstranter bruker både lovlige og ulovlige midler. Sian-leder Lars Thorsen ble i 2019 dømt for hatefulle ytringer.

  • Rettssaken etter Sian-påkjørsel starter i dag

    To kvinner som kjørte inn i bilen til Sian-leder Lars Thoresens sommeren 2022, møter i Oslo tingrett i dag.

    Bilen havnet på taket i grøften.

    Både sjåføren og passasjeren, som eide bilen, er tiltalt for grov kroppsskade og forsøk på kroppsskade, forteller aktor i saken Hulda Karlsdottir:

    SIAN trafikkulykke
    Foto: Even Bjøringsøy Johnsen / NRK
  • Sian-demonstrasjon ble avsluttet av politiet

    Lørdag ettermiddag ble en demonstrasjon holdt i Oslo sentrum av Stopp islamiseringen av Norge (Sian) avsluttet av politiet, skriver VG.

    Sian demonstrerte ved Nationaltheatret i Oslo, bare noen få hundre meter unna Utenriksdepartementet, der Palestinakomiteen holdt en støttedemonstrasjon for Palestina.

    Sian demonstrerte i omtrent 50 minutter, før de ble fjernet av politiet, skriver VG. Årsaken var for å unngå sammenstøt mellom demonstranter fra de to partene.

    – Sian ble fjernet fordi Palestina-demonstrasjonen ved UD var i ferd med å avsluttes. Vi begynte å få signaler om at flere aktører bevegde seg nedover hit, og vi ønsket å forhindre et sammenstøt mellom de to partene og en potensiell voldshendelse, sier innsatsleder på stedet, Anders Rønning, til avisa.

    Sian-leder Lars Thorsen ble, ifølge Nettavisen , bortvist fra området i noen timer. Årsaken var at politiet skal ha fått konkrete opplysninger om at Thorsen skulle «tas» av personer fra demonstrasjonen for Palestina, skriver avisa. (NTB)

  • Dokumentarfilm om Sian får penger fra Norsk filminstitutt

    En dokumentarfilm om organisasjonen Stopp islamiseringen av Norge (Sian) får 700.000 kroner produksjonstilskudd fra Norsk filminstitutt.

    Bård Kjøge Rønning og Fabien Greenberg står bak dokumentarfilmen og har fulgt Sian i tre år. Filmen får navnet «Den andre siden» og har premiere i starten av 2024.

    – Vi filmer på begge sider, fra begge kanter, både ytre venstre og ytre høyre. Vi har fått utstrakt tilgang hos Sian, samtidig har vi frihet som dokumentarister til å forme filmen slik vi vil, sier filmskaperne.

    Filmen presenteres som «et dypdykk inn i en ekstrem, islamkritisk organisasjon (SIAN), menneskene bak og kaoset de skaper».

    (NTB)

    Siandemo - politskjold og Sian-leiar tett på
    Foto: Øyvor Bakke / NRK
  • To kvinner tiltalt etter Sian-påkjørsel

    To kvinner er tiltalt for grov kroppsskade etter at fem Sian-medlemmer ble lettere skadd i en påkjørsel på E6, melder Document.no.

    Tiltalen ble tatt ut fredag for en uke siden, ifølge nettstedet.

    Begge kvinnene har tidligere nektet straffskyld for denne siktelsen.

    Hendelsen fant sted 2. juli 2022, etter en Sian-demonstrasjon på Mortensrud i Oslo.

    Bilen til Sian-leder Lars Thorsen ble påkjørt av en annen bil, slik at den veltet. Til sammen fem Sian-medlemmer, inkludert Thorsen, ble lettere skadd.

    (NTB)

  • Sian får ikke gjennomføre demonstrasjon med koranbrenning

    Sian får ikke gjennomføre sin planlagte demonstrasjon foran den tyrkiske ambassaden i Oslo fredag 3. februar. Under demonstrasjonen hadde de planer om å brenne Koranen.

    Politiet begrunner det slik i en pressemelding:

    – Politiet har på bakgrunn av den informasjonen vi besitter, vurdert om politiet kan ivareta sikkerheten rundt markeringen. Vi har etter en helhetsvurdering kommet fram til at vi ikke kan ivareta sikkerheten på en tilfredsstillende måte ved dette arrangementet, sier politiinspektør Martin Strand i Oslo politidistrikt.

    – Vi har i dag gitt tilbakemelding til Sian om at markeringen ikke kan gjennomføres på bakgrunn av sikkerheten og ivaretakelse av denne.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no