Hopp til innhold
Studenter demonstrerer ved Columbia University i New York
Foto: Stefan Jeremiah / AP

Demonstrasjoner i USA

Oppsummert

Ved flere universitetet i USA har det vært demonstrasjoner den siste tida. Mange studenter krever at universitetene deres kutter alle økonomiske bånd med Israel, på grunn av krigføringa mot Gaza.

  • Columbia-universitetet avlyser vitnemålseremoni

    Universitetet Columbia i New York avlyser hovudseremonien for utdeling av vitnemål til avgangsstudentar, melder Reuters.

    Avlysinga kjem etter fleire Gaza-demonstrasjonar på universitetsområdet den siste tida.

    I staden for ein stor seremoni, blir det fleire mindre arrangement, opplyser universitetet.

  • Demonstranter arrestert i Virginia

    Lørdag ble 25 propalestinske demonstranter arrestert ved Universitetet i Virginia i USA etter at de nektet å fjerne telt som har blitt slått opp på området.

    Administrasjonen ved universitetet sier i en uttalelse at demonstrantene fikk tidligere beskjed om at teltene de har slått opp er ulovlig i henhold til universitetets retningslinjer.

    Den landsomfattende demonstrasjonen mot krigen i Gaza har ført til sammenstøt med politiet flere universitet i USA. Ifølge NBC News-rapport har over 2300 demonstranter blitt arrestert siste ukene, fordelt på rundt 70 ulike campus.

    Politiet løfter en pro-palestinsk demonstrant fra bakken på University of Virginia campus, i Charlottesville, Va., hvor telt er satt opp, lørdag 4. mai 2024.
    Foto: AP
  • 2100 pågrepet i Gaza-demonstrasjoner i USA

    Tallet på pågrepne personer i forbindelse med Gaza-demonstrasjonene ved amerikanske utdanningsinstitusjoner er passert 2100.

    Det viser en oversikt laget av nyhetsbyrået AP.

    Siden 18. april har det vært minst 50 hendelser ved 40 ulike universitetet og andre steder for høyere utdanning.

    (NTB)

    ammenstøt mellom politi og demonstranter ved UCLA i Los Angeles onsdag.
    Foto: AP
  • Statsadvokat: Politibetjent avfyrte skudd under universitetsstorming i New York

    En betjent løsnet skudd da politiet tok seg inn i den okkuperte bygningen på Columbia-universitetet i New York, opplyser kontoret til statsadvokaten.

    Doug Cohen, talsperson for kontoret til Manhattans statsadvokat Alvin Bragg, opplyser til nyhetsbyrået AP at ingen ble skadd i hendelsen.

    Det var kun andre politifolk i nærheten da dette skjedde, ikke studenter, ifølge Cohen.

    Statsadvokatens kontor undersøker hendelsen, og ytterligere detaljer er ikke kjent. New York-politiet har ikke besvart APs henvendelser om saken.

    Gaza-demonstranter okkuperte tirsdag denne uka administrasjonsbygningen Hamilton Hall ved Ivy League-universitet Columbia i New York. Senere på dagen ble de fjernet i en omfattende politiaksjon. Politiet har opplyst at demonstrantene ikke ytte noe betydelig motstand.

    De siste ukene har over 1000 demonstranter blitt pågrepet ved andre studiesteder i USA.

    (NTB)

    Politi og demonstranter utenfor Hamilton Hall ved Columbia-universitetet tidligere denne uka. Nå har det kommet fram at en politibetjent løsnet skudd under aksjonen, men ingen ble skadd
    Foto: AP
  • Politiet vil bryte opp Gaza-demonstrasjoner i Los Angeles

    Store politistyrker står klare for å bryte opp en Gaza-demonstrasjon på University of California (UCLA) i Los Angeles.

    Onsdag kveld lokal tid er over tusen demonstranter samlet på universitetsområdet.

    Opprørspoliti står klart til å rykke inn for å rydde teltleiren som demonstrantene har satt opp. Med store høyttalere advares demonstrantene om at alle som motsetter seg politiets påbud, kan bli pågrepet. Demonstrantene roper tilbake at de ikke har planer om å forlate stedet.

    På Columbia-universitetet i New York, som har vært sentrum for Gaza-protestene, har universitetsledelsen besluttet å stenge universitetsområdet og gå over til digital undervisning resten av semesteret, ifølge NBC News. Onsdag tok politiet seg inn i bygningen som studentene hadde okkupert.

    (NTB)

    
Over tusen demonstranter er samlet på campus i Los Angeles
    Foto: Ethan Swope / AP

Kraftige sammenstøt på universitet i California

Trump tok drapssiktet 17-åring i forsvar

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no