Hopp til innhold
Demning i Nilen i Etiopia
Foto: AFP / NTB

Demning i Nilen

Oppsummert

Etiopias vannkraftutbygging i Den blå Nil har ført til diplomatisk konflikt med Sudan og Egypt som frykter at de skal miste livsviktig vann fra Nilen. Demningen som er under bygging kalles Den store etiopiske renessanse-demningen.

 • Egypt og Etiopia tar sikte på å løse konflikt om demning

  Egypt og Etiopia ble torsdag enige om å innlede forhandlinger for å løse konflikten om en demning i Nilen så raskt som mulig.

  Egypt og Etiopias har i mange år kranglet om kraftverket og den enorme demningen som Etiopia bygger i Den blå Nilen rett ovenfor grensa til Sudan.

  For Etiopia er demningen viktig på grunn av akutt behov for energi, men Egypt frykter mangel på vann i Nilen når dammen bak demningen blir fylt opp. Egypt er helt avhengig av Nilen til landbruk og drikkevann.

  Egypts president Abdel Fattah al-Sisi og Etiopias statsminister Abiy Ahmed tar nå sikte på å komme fram til en avtale seg imellom og med Sudan om demningen og hvordan den skal drives. Det skal etter planen skje i løpet av fire måneder.

  (NTB)

 • Etiopia fyller megademning

  Etiopia fortestter å fylle en enorm demning i Nilen til tross for protester fra flere nabolandene Egypt og Sudan. Demningen skal romme Afrikas største vannkraftverk. Nedstrøms frykter Egypt for sin livskilde. FNs sikkerhetsråd diskuterer saken i kveld.

  Den store etiopiske vannkraftdemningen i den blå Nil, Nilen, nord i Etiopia.

  Striden om Nilen: Etiopia fyller megademning til tross for protester

  For andre år på rad fylles Den store etiopiske renessansedemningen med vann fra Den blå Nilen. Nedstrøms frykter Egypt for sin livskilde.

 • Nilen-demning opp i Sikkerhetsrådet

  Etiopia har begynt på den andre fasen av fyllingen av den kontroversielle kjempedemningen ved Blånilen. Egypt mener fyllingen er «et brudd mot internasjonale lover og normer». Både Egypt og Sudan frykter at oppdemmingen vil gå ut over deres vannforsyning. FNs sikkerhetsråd holde møte om saken torsdag.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no