Hopp til innhold

Etiopias nye megademning på Nilen ergrer Egypt

Fyllingen av vannlagrene i den storslagne renessanse-demningen i Etiopia har begynt. Landet fester nå grepet rundt en av regionens viktigste vannressurser, den blå Nil.

Grand Ethiopian Renaissance Dam, 2019

Den nye demningen i Etiopia vil kunne lagre rundt 74 milliarder kubikkmeter vann i et område på størrelse med London. Det tilsvarer mengden vann som strømmer gjennom Den blå Nil på ett og et halvt år. Her avbildet under byggeprosessen i september i fjor.

Foto: Tiksa Negeri / REUTERS

Satellittbilder fra juli viser at Etiopias nye megademning, «Grand Ethiopian Renaissance Dam», også kjent som «GERD», har begynt å fylle seg opp raskt med vann fra Den blå Nil.

Etiopias vannminister, Seleshi Bekele, bekreftet sist uke at demningen har begynt å fylle seg opp.

Grand Ethiopian Renaissance Dam, juli 2020
Grand Ethiopian Renaissance Dam

Den storslagne etiopiske renessanse-demningen (GERD) har kapasitet for å lagre vann i et område på størrelse med London.

Maxar Technologies

Egypt frykter for sin livskilde

Fyllingen av demningen irriterer Egypt, som befinner seg nedstrøms fra Etiopia, og som også sårt trenger vannet fra elven.

Egypts utenriksminister, Sameh Shoukry, har tidligere advart Etiopia mot å fylle demningen uten å først inngå en avtale med nedstrømslandene.

– Demningen setter sikkerheten og levekårene til en hel nasjon i fare ved å true dens eneste livskilde, sa han i juni.

Demningen befinner seg ved Etiopias grense til Sudan. Byggingen startet i 2011, og har kostet rundt 5 milliarder dollar.

Når prosjektet er ferdig, vil det være Afrikas største vannkraftverk.

Livet i Aswan

To barn leker på en improvisert liten seilbåt på Nilen i Aswan i Egypt, 920 kilometer fra Kairo.

Foto: KHALED DESOUKI / AFP

Påvirker rundt 250 millioner innbyggere

Nilen er verdens lengste elv, og flommer gjennom 11 land. 60 prosent av det totale avløpet i elven kommer fra Etiopia og Den blå Nil.

Når vannkraftverket er ferdig, vil det doble Etiopias evne til å generere elektrisitet, og forsyne landets 112 millioner innbyggere.

Prosjektet kan gi Etiopia årlig inntekt på en milliard dollar fra energieksport, ifølge en rapport fra Massachusetts Institute of Technology.

Men også Egypt trenger vannkilden. Ørkennasjonen på over 100 millioner innbyggere er avhengig av Nilen for 90 prosent av ferskvannet sitt.

I tillegg må man regne med Sudans befolkning på rundt 42 millioner.

Kartet viser landene Egypt, Sudan og Etiopia, som strides om byggingen av en stor ny demning i Etiopia på Den blå Nil.

Ingen vei tilbake

De tre partene skulle egentlig bli enige om fyllingen av demningen i en forhandlingsprosess. Forhandlingene har involvert blant annet USAs president Donald Trump og Sør-Afrikas president Cyril Ramaphosa, men den har vært fastlåst det siste året.

Nå er mesteparten av demningen ferdig, og vannet fyller seg opp til lavpunktet under slusene. Regnsesongen er i full gang, og ingenting kan stoppe vannet fra å samle seg i Etiopia.

Den blå Nil i Sudan

En sudansk bonde i hovedstaden Khartoum, der Den blå Nil møter Den hvite Nil. I august i fjor drepte flomvann fra Den blå Nil rundt 60 personer. Den situasjonen kan bli langt bedre takket være den nye demningen i Etiopia.

Foto: ASHRAF SHAZLY / AFP

Kan løse flomproblem

Nesten alt vannet i Den blå Nil kommer under regnsesongen, som varer fra juli til oktober. Det gjør at områdene rundt i utgangspunktet er utsatt for flom, men det kan den nye demningen endre.

Det er ikke et problem for Egypt, som allerede regulerer flommen ved hjelp av Aswan-demningen. De frykter at Etiopias nye demning vil redusere vanninnførselen til den egyptiske delen av elven.

Men for Sudan, som befinner seg rett nedstrøms for demningen, kan prosjektet være positivt, så lenge de blir involvert i prosessen med å slippe vann ut av demningen.

SISTE NYTT

Siste nytt