Hopp til innhold
Charles Manson på vei til rettsalen 4. desember 1969
Foto: Ap

Charles Manson og «Manson-familien»

Oppsummert

Charles Manson leia hippiekulten «Manson-familien» som oppstod i California på 1960-talet. Manson fekk kulten til å gjennomføre ni drap sommaren 1969 i Los Angeles. Han blei dømd til ni livstidsdommar for drapa. Manson døydde 20. november norsk tid.

  • Charles Manson-tilhenger løslatt fra fengsel etter 53 år

    Leslie Van Houten, som var med i Charles Mansons beryktede drapsgjeng på 1960-tallet, er løslatt fra fengsel.

    Van Houten, som er i 70-årene, har sittet i fengsel i 53 år etter at hun ble dømt til livstid for å ha hjulpet Manson med å drepe Leno LaBianca og hans kone Rosemary i Los Angeles i 1969.

    Løslatelsen skjer etter at California-guvernør Gavin Newsom oppga sin motstand i forrige uke.

    Fem ganger siden 2015 har Los Angeles' nemnd for prøveløslatelse anbefalt at Van Houten kan løslates, men Newsom og hans forgjenger Jerry Brown har tidligere avvist anbefalingen.

    Van Houtens advokat opplyser at hun ble løslatt tidlig lokal tid tirsdag og fraktet til en bolig hvor hun skal bo inntil videre.

    Manson og hans tilhengere sto bak minst ni drap i Los Angeles-området i 1969.

    Manson selv drepte ikke, men instruerte sine fanatiske tilhengere til å utføre drapene. Han ble først dømt til døden, men straffen ble omgjort til livstid da dødsstraff ble avskaffet i California, og han døde i fengsel i 2017.

    (NTB)

     Leslie Van Houten i Los Angeles 29. mars, 1971
    Foto: AP
  • Charles Manson-tilhenger kan bli løslatt

    Leslie Van Houten, som var med i Charles Mansons beryktede drapsgjeng, kan bli løslatt fra fengsel etter at guvernør Gavin Newsom oppga sin motstand.

    Van Houten, som er i 70-årene, har sittet i fengsel i 53 år etter at hun ble dømt til livstid for å ha hjulpet Manson med å drepe Leno LaBianca og hans kone Rosemary i Los Angeles i 1969.

    Fem ganger siden 2015 har Los Angeles' nemnd for prøveløslatelse anbefalt at hun kan løslates, men hver gang har Newsom og hans forgjenger Jerry Brown avvist anbefalingen.

    Men i mai kom en ankedomstol til at hennes sterke anger, innsats for rehabilitering, realistiske framtidsplaner, støtte fra familie og gode oppførsel tilsier at hun burde kunne løslates.

    Dermed innså Newsom at det er lite trolig at en anke fra hans side vil føre fram, og sier at han ikke vil be delstatens Høyesterett blokkere løslatelsen. Men han er skuffet. (NTB)

    Leslie Van Houten som var medlem av drapssekten til Charles Manson, kan bli løslatt etter 53 år i fengsel. Her fotografert i 2017.
    Foto: Stan Lim / AP
  • Ny Charles Manson-dokumentar

    I «Manson’s Bloodline» gjør barnebarnet til kultlederen og seriemorderen, Jason Freeman, et forsøk på å forstå sin egen historie. Dokumentaren kommer Viaplay i august, skriver Medier24. På samme tid kommer sesong to av David Finchers «Mindhunters»-serie på Netflix, som vil handle om Charles Manson, skriver IndieWire.

    Charles Manson eskorteres til rettsalen i 1969
    Foto: Anonymous / AP
  • Flyttar Manson-film

    Quentin Tarantino sin film om sektleiaren Charles Manson skapar debatt allereie før han er ferdig. Opphavleg skulle filmen med namnet «Once Upon A Time in Hollywood» ha premiere på 50-årsdagen for drapet på skodespelarinna Sharon Tate, 9. august 2019. No har premieredatoen blitt flytta, ifølgje The Hollywood Reporter. Leonardo DiCaprio og Brad Pitt har hovudrollene i storfilmen. Filmselskapet hevdar at flyttinga av premieren ikkje har noko med 50-årsmarkeringa å gjere. Manson og hans tilhengjarar stod bak fleire brutale drap i 1969. Charles Manson døydde i 2017.

    FRANCE-ENTERTAINMENT-MOVIE-BODY OF LIES FRANCE-ENTERTAINMENT-MOVIE-BODY OF LIES
    Foto: BORIS HORVAT / AFP

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no