Hopp til innhold
DIANA fra intervju på BBC i 1995
Foto: NTB

BBC

Oppsummert

BBC braut sitt eige etiske regelverk då dei overtalte prinsesse Diana til å la seg intervjue i 1995. Journalisten som gjorde intervjuet, Martin Bashir, gjorde seg også skuldig i bedragersk framferd, konkluderer ei ekstern gransking.

 • BBC kutter nesten 400 stillinger

  Den britiske kringkasteren vil kutte nesten 400 stillinger fra tjenesten BBC World Service og legge ned arabiske og persiske radiosendinger.

  Kunngjøringen om kuttene kom torsdag. De ble forklart med at med at det er gjennomført sparetiltak og overgang til digitale plattformer.

  Restruktureringen vil også medføre at BBC Arabic og BBC Persian vil bli nedlagt, og det vil medføre at 382 stillinger blir borte.

  Ifølge kanalen hadde de i 2021 rundt 22.000 ansatte. (NTB)

 • BBC betaler "betydelig sum" til prinsesse Dianas tidligere sektretær

  BBC opplyser torsdag at de gjennom et forlik har betalt en «betydelig sum» og unnskyldt seg overfor prinsesse Dianas tidligere personlige sekretær, melder NTB.

  Bakgrunnen er et intervju fra 1995, hvor journalisten skal ha tydd til bedrag for å få prinsessen til å stille.

  I det famøse intervjuet forteller prinsesse Diana åpent om problemer i ekteskapet med prins Charles, innrømmer utroskap og beskriver Charles' affære med Camilla Parker Bowles.

  Jephson, som var Dianas personlige sekretær fra 1988 til 1996, har sagt at intervjueren Martin Bashir «forførte og svek» henne til å stille på intervjuet.

  En granskningsrapport som ble lagt fram i fjor, konkluderte med at Bashir brukte falske dokumenter for å lure prinsesse Diana til å stille opp i intervjuet, ved å overbevise henne om at hennes indre sirkel fikk betalt for å spionere på henne.

  BBC skal ifølge rapporten ha holdt forholdene skjult i 25 år. Bashir har sagt at han angrer på fremgangsmåten og beklaget i fjor overfor Dianas sønner, prinsene William og Harry.

  Jephson sier han vil donere hele erstatningssummen til et barnehospits.

 • Vil fryse BBC-lisensen i to år

  Den britiske kulturministeren Nadine Dorries sa måndag at regjeringa vil fryse lisensavgifta til BBC dei neste to åra, melder Reuters.

  Frå 2024 føreslår Dorries at lisensavgifta skal stige i takt med inflasjonen fram til 2027.

 • Vil fjerne BBC-lisensen

  Neste nyhet om lisensen blir den siste, sier britenes kulturminister Nadine Dorries. Opposisjonen anklager Boris Johnson for å angripe BBC for å redde skinnet.

  Kulturministerens utspill tolkes i britiske medier som et tegn på at den konservative regjeringen ønsker å avskaffe TV-lisensen i 2027, når dagens avtale går ut. Fram til 2024 skal lisensavgiften fryses, og ikke lenger stige sammen med prisene for øvrig.

  Fryses lisensen de kommende årene, vil BBC miste inntekter på rundt 24 milliarder kroner.

 • Etterforskar ikkje Diana-intervju

  London-politiet seier dei ikkje vil etterforske korleis ein tidlegare BBC-journalist fekk eit intervju med prinsesse Diana i 1995.

  I mai kom ein rapport som konkluderte med at Martin Bashir hadde lurt Dianas bror til å hjelpe han til å få i stand intervjuet, der ho blant anna snakka ærleg om det vanskelege ekteskapet med prins Charles.

  Politiet seier det ikkje har kome fram nye bevis som viser at Bashir gjorde noko straffbart, og difor ikkje ville sette i verk tiltak.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no