Hopp til innhold
Pasient med apekopper
Foto: UK Health Security Agency / AFP

Mpox (apekopper)

Oppsummert

Mpox er en smittsom virussykdom som er sjelden i Europa. Sykdommen er vanligere i Afrika. Viruset er i slekt med kopper, men er sjelden dødelig. Symptomer er utslett, feber, muskelsmerter og frysetokter. Mpox ble tidligere omtalt som apekopper.

  • Kina skal håndtere apekopper på linje med covid-19

    I Kina ble rundt 500 mennesker smittet av Mpox (apekopper) i august. Nå skal myndighetene håndtere viruset på samme måte som de håndterer covid-19, skriver Reuters.

    Mpox vil fra 20. september håndteres som en kategori B-sykdom. Det gir kinesiske myndigheter tilgang til å begrense sosial omgang, holde folk borte fra skole og jobb og sperre av områder.

    – Over 20 provinser har rapportert om tilfeller av apekopper i Kina siden det første importerte tilfellet i september 2022 og begynnelsen av de første lokale smittetilfellene i juni 2023, sier kinesiske NHC.

    Det har ført til flere utbrudd, og smittekilden er ikke alltid kjent.

    I fjor sommer ble flere smittet av Mpox i Norge. Viruset ble klassifisert som en global helsekrise av WHO. I mai i år sa WHO at de ikke lenger anså Mpox som en global helsekrise.

    I slutten av november 2022 besluttet WHO å fase ut navnet apekopper, og innførte navnet Mpox for viruset.

  • FHI: Tilbudet om vaksine mot mpox utvides

    Nå tilbys menn som har sex med menn og transpersoner, som har risiko for å bli smittet, forebyggende vaksine mot mpox, tidligere kjent som apekopper.

    Folkehelseinstituttet skriver på sin nettside at tilbud om forebyggende vaksinasjon mot mpox nå er tilgjengelig for personer i prioriteringsgruppe 3.

    FHI endret navn på sykdommen fra apekopper til mpox mandag.

    Menn og transpersoner som har sex med menn, og som har risiko for å bli smittet ved at man har flere eller nye sexpartnere, er inkludert i denne gruppen.

    Helsepersonell og laboratoriepersonell som er særlig utsatt for smitte i arbeidet sitt, får også tilbud om vaksine.

    – Vi oppfordrer dem som har risiko for smitte, til å ta vaksinen før alle sommerens treffpunkter, festivaler og arrangementer kommer i gang for fullt, sier overlege Marte Petrikke Grenersen i FHI.

    FHI antar at vaksinen beskytter godt mot alvorlig sykdom én til to uker etter at den andre dosen er satt, men sier at alle vaksinerte likevel ikke blir helt beskyttet mot mpox og mot å smitte andre.

    – Vi oppfordrer derfor vaksinerte til å følge øvrige smittevernråd. Det handler om å unngå tett kontakt med andre hvis man er smittet og har symptomer, samt å teste seg dersom man mistenker å være smittet, sier Grenersen.

    (NTB)

  • WHO: Apekopper ikke lenger en global helsekrise

    Det melder AFP. Apekopp-viruset skapte bekymring i hele verden ifjor vår og sommer. Nå er WHO-sjef Tedros Adhanom Ghebreyesus glad for å kunngjøre at et synkende antall tilfeller gjør at viruset ikke lenger er en global helsekrise, skriver byrået.

  • WHO endrer apekopper til mpox

    Sykdomsnavnet apekopper skal fases ut til fordel for den nye betegnelsen «mpox», opplyser Verdens helseorganisasjon.

    Navnet apekopper har fått kritikk fra blant annet forskere, som mener det er stigmatiserende og diskriminerende.

    Det gamle navnet skal brukes ved siden av det nye i en overgangsperiode på rundt ett år før «apekopper» fases helt ut, opplyser WHO.

    Det er foreløpig ikke kjent hva den norske betegnelsen på sykdommen blir. (NTB)

  • Ullevål ber folk ta kontakt om apekoppvaksine

    Oslo universitetssykehus ber deres pasienter som tilhører den første prioriteringsgruppen og som ønsker apekoppvaksine, om å ta kontakt.

    Norge har et begrenset antall med vaksiner, og det er derfor valgt ut en prioritert rekkefølge for hvem som kan få vaksinen.

    Infeksjonsmedisinsk poliklinikk ved Oslo universitetssykehus ber deres pasienter som tilhører den første prioriteringsgruppen og som ønsker apekoppvaksine, om å ta kontakt, skriver Blikk.

    I første omgang vil vaksinen gis til menn som har sex med menn (msm) eller er transpersoner, og som lever med hiv eller bruker den hivforebyggende behandlingen PrEP og som har hatt syfilis, gonoré eller klamydia i løpet av de siste seks månedene. (NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no