Hopp til innhold

Zaniar Matapour (42) er siktet for drap og terror

Zaniar Matapour (42) er siktet for drapene i Oslo sentrum. Han er tidligere straffedømt for flere forhold og kjent av PST.

MISTENKTE: Denne videoen viser Zaniar Matapour som blir holdt i bakken av forbipasserende, kort tid etter skytingen natt til lørdag. 42-åringen er siktet for drap, drapsforsøk og terrorhandlinger.

Da politiet møtte pressen i dag tidlig, fortalte sa politiadvokat Christian Hatlo at Zaniar Matapour, som i natt ble pågrepet for skytingen er en kjenning av dem fra tidligere.

Etter det NRK får opplyst, undersøker politiet nå om han skal ha blitt radikalisert de siste årene.

42-åringen er siktet for drap, drapsforsøk og terror. To menn i 50- og 60-årene ble drept, og flere er skadet etter skyteepisoden som rammet hovedstaden i natt.

Setter opp trusselnivået

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har etter skyteepisoden satt opp trusselnivået fra 3 til 5. Det høyeste trusselnivået. De vurderer skytingen som en ekstrem islamistisk terrorhandling.

Roger Berg PST

TRUSSEL: PST-sjef Roger Berg på pressekonferansen om trusselnivået i Norge.

Foto: Javad Parsa / NTB

Gjerningsmannen skal ha en lang historikk med vold og trusler.

– PST har hatt kjennskap til gjerningspersonen tilbake til 2015, med bekymring om at han blir radikalisert og inngikk i et ekstremt, islamistisk kontaktnettverk i Norge, sier PST-sjef Roger Berg.

PST hadde samtaler med gjerningspersonen i mai, men det ble ikke vurdert at gjerningspersonen hadde voldsintensjoner.

Siktedes forsvarer John Christian Elden forteller til NRK at kontakten fra PST i mai med bekymring, var ifølge klienten fordi han demonstrerte mot en gruppering som brant Koranen på gatene i Oslo.

Ikke foreholdt siktelse

Politiet vil gjennomføre judisiell observasjon av Matapour.

– Det er viktig å få kartlagt hans psykiske helse, sier politiadvokat Børge Enoksen.

Matapours motiv for skytingen er foreløpig ukjent, men politiet utelukker ikke at handlingen kan settes i sammenheng med hans helse.

Det etterforskes også hvorvidt politisk vold eller hatkriminalitet kan være et motiv.

– Vi kan ikke konkludere om det faktisk foreligger politisk motivert vold eller hatkriminalitet, uttalte politimester Beate Gangås på en pressekonferanse lørdag kveld.

Matapour representeres nå av advokat John Christian Elden. Han forteller at de har avbrutt avhøret med politiet.

Grunnen er at siktede er skeptisk til politiet, og er redd for at de manipulerer avhør.

– Han er ikke foreholdt siktelsen av politiet eller bedt om å ta stilling til den ennå. Det vil skje i forbindelse med eventuelle fortsatte avhør.

– Nå er han tilbake i arresten. Jeg tar for gitt at han vil bli fremstilt for varetektsfengsling. Så får vi se hva som skjer videre i løpet av etterforskningen, sier Elden.

Domsavsigelse i Bertheussen-saken

FORSVARER: John Christian Elden representerer siktede.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / Pool / NTB

Forsvareren sier til NRK at det er ikke er noe som ligger i hans forklaringer så langt som tilsier noe bestemt motiv.

– Jeg vil advare mot å spekulere på at dette er knyttet opp til situasjoner i Oslo eller annet. Det må etterforskningen vise, sier Elden.

Tidligere straffedømt

NRK har gått igjennom Matapours dommer. Han er tidligere straffedømt for grov vold og oppbevaring av narkotika.

I 1999 ble han først dømt til 10 måneders fengsel for knivstikking på en nattklubb. Da ankesaken gikk i lagmannsretten, ble han frikjent på flere av tiltalepunktene.

I dommen kommer det fram at domstolen tok hensyn til hans lave alder og «åpenbare psykiske problemer». Han ble istedenfor dømt til 30 dagers fengsel.

Postkassen

HØRTE BRÅK: Naboer til den siktede 42-åringen sier at politiet tok seg inn i leiligheten hans sent natt til lørdag. Matapour bor i Oslo.

Foto: Sverre Holm-Nilsen / NRK

I februar 2016 ble han dømt for å ha oppbevart 100 gram kokain. Forholdene lå flere år tilbake i tid.

Han fikk 30 dager ubetinget fengsel, og 90 dager betinget fengsel. Han måtte også betale til sammen 21.500 kroner i inndragning og saksomkostninger.

I 2019 ble Matapour pågrepet og siktet etter at det ble skutt mot en bolig i Oslo. Etter det NRK får opplyst ble ikke han dømt for dette forholdet.

I september 2020 ble han dømt for å ha gått med en foldekniv på et offentlig sted. Han fikk 12.000 kroner i bot.

Les også Skyting ved utested i Oslo sentrum – siktede hadde to uregistrerte våpen

Skyting i Oslo sentrum

Fra Iran

42-åringen er bosatt i Oslo sentrum. Han er en norsk statsborger, men opprinnelig fra den kurdiske delen av Iran. Han kom til Norge på starten av 90-tallet sammen med resten av familien.

Les også NRK-journalist ble øyenvitne: – Han plukket opp et våpen og begynte å skyte

Olav Rønneberg.

I de gamle dommene kommer det frem at Matapour er uføretrygdet.

– Forsvareren har fremhevet at ingen har plikt til å bidra til sin egen straffeforfølgning og at dette i alle fall må gjelde for en tungt medisinert person med diagnosen paranoid schizofreni. Etter bevisførselen må det legges til grunn at tiltalte i lang tid har vært bosatt i Norge, men at han har fått uføretrygd fra 2013, står det i dommen fra 2016.

I forbindelse med en varetektsfengsling i 2007 er Matapour helse også et tema.

– Siktede fremstår som svært nedstemt, og retten forutsetter at han snarest får sine vanlige medisiner mot depresjon, står det.

I en kjennelse fra 2021 står det at den siktede «har hatt psykiske problemer i en årrekke som PTSD, vrangforestillinger og konsentrasjonsvansker»

Les også Pride-paraden i Oslo avlyses

Oslo Pride avlyses.

AKTUELT NÅ