Hopp til innhold

Wagner-avhopper pågrepet

Andrej Medvedev, som skal ha vært med i den russiske Wagner-gruppen, er pågrepet av politiet. Bakgrunnen er uenighet om sikkerhetstiltakene rundt ham, ifølge forsvareren hans.

Andrej Medvedev

Andrej Medvedev er pågrepet etter utlendingsloven.

Foto: TELEGRAM

Andrej Medvedev er pågrepet etter utlendingsloven. Det vurderes også om han skal fremstilles for internering. Det opplyser fungerende leder for juridisk seksjon, Jon Andreas Johansen, i Politiets utlendingsenhet til NRK.

– Utover det har vi ingen kommentarer, sier Johansen.

Problemer med å tilpasse seg sikkerhetstiltak

Advokat Brynjulf Risnes, som er forsvarer i saken, bekrefter at hans klient ble pågrepet søndag kveld, men sier det ikke er noen dramatikk i dette.

– Bakgrunnen er uenighet om sikkerhetstiltakene. Det er innført betydelige sikkerhetstiltak. Medvedev har problemer med å tilpasse seg det, sier Risnes til NRK.

Advokat Brynjulf Risnes
Foto: Tom Balgaard / NRK

Etter det NRK forstår er Medvedev sendt til politiets utlendingsinternat på Trandum etter å ha vært på en hemmelig adresse i Oslo-området i en periode.

– Jeg tror det er i alles interesse å finne en løsning som begge parter kan være fornøyd med, slik at de kan samarbeide bedre, sier Risnes.

Det har vært gnisninger mellom Medvedev og norsk politi. Risnes mener en pågripelse ikke er ideelt og han regner med det jobbes med en løsning som ikke innebærer internering.

– Noe av dette har nok med tilstanden hans å gjøre. Han har jo vært igjennom grusomme ting og han har ikke nødvendigvis tillit til mennesker og institusjoner han møter. Det har vært litt uenigheter om strenge sikkerhetstiltak, og da må man finne en bedre løsning, sier Risnes til NRK.

I saker der utlendingsmyndighetene mistenker at asylsøkere ikke snakker sant, så hender det at de går til pågripelse. Det er ikke tilfelle i denne saken, ifølge Risnes.

Livredd for utlevering

Medvedev hevder i en ny video at han ble pågrepet av norsk politi, påsatt håndjern og tatt med til Trandum. I videoen til Gulagu.net sier Medvedev at han ikke stoler på norske myndigheter og det kommer fram at han er livredd.

I intervjuet gir han uttrykk for sin frykt for å bli deportert til Russland der han frykter han vil bli drept.

I videoen forteller Medvedev at han søndag ble hentet av politiet. Han ble kjørt til et vann, og fortalt at de skulle ta en båt og gå en tur på en øy, forteller Medvedev.

Medvedev ble livredd for at det var et forsøk på å overlevere ham til russiske myndigheter og han nektet å bli med.

– I går hadde vi en diskusjon. Jeg sa jeg ikke forstår hva som foregår. Jeg må kunne si meg enig i begrensningene. De mistenker meg ikke offisielt for noe. Jeg er et fritt menneske. Jeg har bedt om asyl og forklart hvorfor, sier Medvedev i videoen.

Norske myndigheter har ikke gitt uttrykk for at de vil sende ham tilbake til Russland. Noe slikt blir også avvist av Medvedevs norske advokat Risnes.

– Det må være en misforståelse. Det er helt uaktuelt. Jeg har snakket med ham i dag og forklart at dette ikke stemmer, sier Risnes.

Det er og blitt rapport at Medvedev rømte i en badekåpe. Det er en språklig misforståelse. Det russiske ordet for badekåpe betyr det samme som hvit kamuflasjedrakt, ifølge Risnes.

Avhør

Kripos har gjennomført avhør av Andrej Medvedev om hans tjeneste i Wagner-gruppa. Han var med i den russiske leiesoldatgruppa Wagner i flere måneder i 2022 før han rømte, ifølge menneskerettighetsorganisasjonen Gulagu.net. Han har status som vitne.

– Han har tidligere fortalt at han har vært med i Wagner-gruppen, og det er interessant for Kripos å få mer informasjon om denne perioden, heter det i en kommentar til NRK.

Andrej Medvedev opplyser blant annet han har vært vitne til massedrap, og han vil også vitne mot ledelsen i Wagner-gruppen.

– Medvedev ønsker å fortsette sine forklaringer og jeg håper det blir lagt til rette for det, sier Risnes.

Kripos er det organet som har ansvar for etterforskning av krigsforbrytelser i Norge, og deltar også i den internasjonale etterforskningen av krigsforbrytelser i Ukraina, ved Den internasjonale straffedomstolen, ICC.

– All dokumentasjon jeg har sett underbygger at Medvedev har vært i Ukraina, Han har med seg både bilder, videoer og dokumenter som han har gitt til norske myndigheter, sier Risnes.

Medvedev hadde gjennomført førstegangstjeneste før han reiste til Ukraina og ble vervet til Wagner-gruppen i juli. Hensikten med avhørene er at dette skal inngå i det større bildet av Ukraina-krigen og eventuelt danne grunnlag for framtidige rettssaker.

Kripos vil ikke gi noen ytterligere kommentarer til NRK om saken. Men det er klart at både norske og andre vestlige myndigheter er interesserte i alle opplysninger om Putins leiehær Wagner-gruppen og mulige krigsforbrytelser i Ukraina.

AKTUELT NÅ