Henlegger voldssak mot «ranshjelpere»

To personer har vært etterforsket av politiet for voldsbruk mot to andre menn som ranet en tiåring i Oslo. Den ene raneren måtte fraktes til sykehus, men politiet mener voldsbruken var lovlig nødverge og har henlagt saken.

10-åring ranet på Helsfyr bussholdeplass

BLIR IKKE STRAFFET: 17-åringen og 31-åringen som grep inn for å hjelpe en ti år gammel gutt som ble utsatt for ran blir ikke straffeforfulgt. Den ene av ranerne ble fraktet til sykehus i ambulanse og hadde tydelige skader da han møtte i fengslingsmøtet i november. Hendelsen skjedde på bussholdeplassen på Helsfyr i Oslo.

Det var i høst at en 10-åring ble ranet av to menn på bussholdeplassen på Helsfyr i Oslo. To andre personer, en 17-åring og en 31-åring, grep inn for å avverge ranet.

I NRKs Nyhetssenter får du fortløpende nyhetsoppdateringer.

Skadet i fengslingsmøtet

Den ene av ranerne, en 18-årig asylsøker, skal angivelig ha blitt slått grundig og ble fraktet bort fra ransstedet med ambulanse. Nå er begge ranerne tiltalt for grovt ran og risikerer lange fengselsstraffer.

Da han møtte i fengslingsmøte i Oslo tingrett 1. november var skadene tydelige. Ansiktet var markant skadet i tillegg hadde han problemer med å gå og snakke. Frem til fengslingsmøtet hadde han vært innlagt på sykehus.

Ståle Eskeland er professor i strafferett ved Universitetet i Oslo. Han mener det – slik han kjenner hendelsen – virker uproblematisk at saken henlegges.

De som grep inn for å avverge ranet blir ikke straffeforfulgt.

– Saken vil bli henlagt på grunn av nødverge, politiet mener at de to som grep inn handlet i lovlig nødverge, sier politiadvokat Anne Marthe Holtet til NRK.

Les også: Tiltalt for å ha ranet 10-åring

Les også: Mann ranet tiåring, ble selv slått ned

Les også: Ransbølgen: Solberg vil mobilisere innvandrerforeldre

– Ille med tiltale

Forsvarer for 31-åringen mottok nyheten om henleggelsen med glede.

– Det høres fornuftig ut og er veldig riktig. Min klient skulle bare hjelpe et barn som ble utsatt for ran. Det hadde vært ille hvis han skulle ende opp med å bli tiltalt, sier advokat Kirsten Sigmond til NRK.

Forsvarer for 17-åringen er også fornøyd med politiets avgjørelse.

– Min klient er lettet over avgjørelsen og glad for utfallet. Det er helt klart en riktig avgjørelse, sier Kai Roger Vaag til NRK.

Forsvarer for den ranstiltalte mannen ønsker ikke å si noe på nåværende tidspunkt.

– Jeg har ikke fått snakket med min klient ennå og ønsker ikke å kommentere opplysningene, sier Preben Henriksen til NRK.

Under etterforskningen har politiet lagt til grunn 10-åringens forklaring som han avga i et dommeravhør. I tillegg er de involverte i saken avhørt sammen med andre vitner.

– Slik saken er opplyst legger politiet til grunn at fornærmede (raneren som ble banket) utøvet voldt først. Videre har politiet lagt vekt på opplysninger om maktbruk over tid også på fornærmedes (10-åringen) side, utover den maktbruk som ble utøver i forbindelse med det forutgående ranet. Dette har vært sentralt i vurderingen av om de mistenkte har handlet i lovlig nødverge, forklarer Holtet.

Fikk ikke slått ut tenner

Hun understreker at raneren som ble slått har rett til å klage på politiets avgjørelse om henleggelse. Holtet poengterer også at skadene til raneren ikke er like omfattende som først antatt.

– De skadene som er dokumentert på fornærmede gjennom tannlege- og legejournaler er ikke så omfattende som man kunne få inntrykk av gjennom media. Jeg kan samtidig avkrefte at det er blitt slått ut tenner på den fornærmede.

Holtet ønsker ikke å kommentere hva som er kommet frem i legejournalen.

– Hvor langt kan man går for at det skal være innenfor «lovlig nødverge»?

– Dette blir en konkret vurdering i hver enkelt sak. På generelt grunnlag kan det sies at man har adgang til å gå så langt som nødvendig for å avverge eller forsvare seg mot et angrep. Avvergelseshandlingen må imidlertid være forholdsmessig til situasjonen, forklarer Holtet.

Bistandsadvokat for 10-åringen formidler at familien ikke ønsker å uttale seg i saken.

– Jeg har ikke fått noen informasjon om dette fra politiet. Men familien ønsker ikke å uttales seg i saken fordi de ønsker å skjerme gutten, sier Siv Hallgren til NRK.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger