Tiltalt for å ha ranet 10-åring

To menn må møte i retten etter at de stjal mobiltelefonen til en 10-åring. Aldersforskjellen og graden av voldsbruk er et skjerpende moment, mener politiet.

10-åring ranet på Helsfyr bussholdeplass - 4

HER BLE HAN RANET: 10-åringen ante fred og ingen fare da han satt og spilte spill på mobiltelefonen sin på Helsfyr bussholdeplass i Oslo, før han ble ranet av to menn, begge asylsøkere. Den ene av ranerne ble selv skambanket og måtte fraktes til sykehus i ambulanse.

Ransepisoden skjedde søndag 27. oktober rundt klokken 09.45 ved bussholdeplassen på Helsfyr. En 10 år gammel gutt ble frastjålet mobiltelefonen sin med makt av to menn på 18 og 24 år.

Saken fikk mye oppmerksomhet. Spesilt siden ranet ble begått mot en ung gutt. I tillegg grep to personer inn for å hjelpe 10-åringen.

I NRKs Nyhetssenter får du fortløpende nyhetsoppdateringer.

Ranerne er asylsøkere

Den ene av ranerne ble selv skambanket og de to som grep inn er blitt etterforsket av politiet.

De to mennene er nå tiltalt for grovt ran. Øvre strafferamme er 12 års fengsel. Begge ranerne sitter for tiden varetektsfengslet i påvente av rettsdato.

– Jeg kan bekrefte at det er tatt ut tiltale på grovt ran mot de to ranerne. Bakgrunnen for dette er at en ti år gammel gutt ble fratatt telefonen. Det ble benyttet en viss grad av fysisk makt, men jeg ønsker ikke å gå nærmere inn på dette, sier politiadvokat i Oslo politidistrikt Kai-Gunnar Schwed Nygård til NRK.

NRK.no kunne også melde at politiet nå har henlagt sakene mot de to som har vært under etterforskning for å gripe inn overfor ranerne.

Professor i strafferett, Ståle Eskeland, sier også til NRK at han tror det kunne vært i strid folks rettsfølelse, dersom de som grep inn ble straffet.

– Erkjenner ikke straffskyld

Årsaken til at ranerne sitter varetektsfengslet er at politiet frykter for at de skal unndra seg straff.

– Vi ønsker ikke at utlendinger skal komme til Norge og begå straffbare forhold uten at de vet at de risikerer straff, sier Nygård.

De tiltalte er begge asylsøkere fra Algerie og Marokko. Ingen av dem vedgår handlingen de er tiltalt for.

– Min klient erkjenner ikke straffskyld, på nåværende tidspunkt ønsker jeg ikke å kommentere saken noe mer, sier forsvarer for den 18-årige raneren Preben Henriksen til NRK.

– Min klient stiller seg uforstående til at han er tiltalt for grovt ran og erkjenner ikke straffskyld. Min klient vil forklare seg i rette og jeg ønsker derfor ikke å si mer på nåværende tidspunkt, sier forsvarer for den 24-årige raneren Silje Trosten Johnsen til NRK.

– Vil skjerme 10-åringen

Bistandsadvokaten til 10-åringen er Siv Hallgren. Hun opplyser om at familien ikke har lyst å uttale seg i saken.

– De ønsker å skjerme gutten og ønsker derfor ikke å si noe om saken, men de er innforstått med at saken kommer til å bli omtalt. Spesielt når det nærmer seg hovedforhandling (rettssak).

Ranssaken skal gå i Oslo tingrett, men den er foreløpig ikke berammet. på noen dato. 10-åringen har allerede forklart seg for en dommer i Statens Barnehus i Oslo og trenger ikke å møte i rettssaken mot ranerne.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger