Meklingen fortsetter på overtid – lørdag kan det bli polstreik

Dersom partene i lønnsoppgjøret for Vinmonopolet, barnehagene, Flytoget og kollektivselskapet Ruter ikke blir enige i natt, kan det bli streik fra lørdag morgen.

Sort hvitt bilde av mørk banner med "streik" skrevet i lys skrift. Vinmonopol-streik i 1982

STREIK: 1300 av Vinmonopolets ansatte kan bli tatt ut i streik fra og med lørdag morgen.

Foto: Laurvik, Henrik / NTB Scanpix

150 Vinmonopol-utsalg kan bli streikestengt fra lørdag morgen. Fristen for meklingen går ut ved midnatt, men meklingsmann Geir Engebretsen sa til NRK tre kvarter før fristen løp ut, at han hadde inntrykk av at partene var innstilt på å forhandle videre på overtid.

Partene sitter samlet på Riksmeklerens kontor i Grensen i Oslo sentrum, mens klokkene tikker. Lite har lekket ut i kveld fra meklingen mellom LO-forbundet Handel og Kontor og arbeidsgiverorganisasjonen Spekter.

– Krevende samtaler

Engebretsen koordinerer de fem meklingene som pågår parallelt, og han sier at det er krevende samtaler.

Det har vært en god progresjon i kveld, men det er fortsatt uklarheter som gjenstår, sier han.

I de meklingene hvor det har vært bevegelse, tror jeg partene er innstilt på å mekle videre på overtid etter midnatt sa han kl. 23.15, uten å utdype hvilke av meklingene dette gjaldt.

Mekler Geir Engebretsen

NATTARBEID: Mekler Geir Engebretsen på Riksmeklerens kontor samordner de Fem parallelle meklingene osm pågår natt til lørdag.

Foto: NRK

Blir det streik, må 1200–1300 Vinmonopol-ansatte på med streikevesten ved åpningstiden lørdag morgen. De utgjør to tredeler av av alle ansatte, og det betyr at 150 polutsalg kan bli helt stengt. Vinmonoplet anslår at de kan klare å holde rundt 200 utsalg åpne med redusert åpningtid og bemanning.

Meklingen som pågår fredag kveld gjelder i alt fem organisasjoner. Dersom de ikke blir enige, kan barn og foreldre møte stengte dører i barnehager eid av Studentsamskipnadene flere steder i landet og Norlandia mandag morgen.

Også pasienthotellet ved St. Olavs hospital i Trondheim, Flytoget og kollektivselskapet Ruter i Oslo/Akershus er blant virksomhetene som vil bli rammet av en arbeidskonflikt.

Flytoget har varslet at en eventuell streik vil ramme 20 prosent av avgangene i første omgang.

Strid om pensjon

LO Stat og arbeidsgiverorganisasjonen Spekter mekler samtidig for 13 virksomheter, hvorav Vinmonopolet bare er én. I flertallet av virksomhetene handler meklingen om pensjon.

I en pressemelding skriver LO Stat at Spekter vil fjerne retten ansatte har til å forhandle pensjon. Spekter avkrefter dette.

– Vi har ikke stilt noen krav til pensjon. Så lenge meglingen pågår, ønsker vi ikke å kommentere denne saken ytterligere, sier kommunikasjonssjef Ingvild Dahl Dørnes til NRK.

Pensjonen til de ansatte er i dag fastsatt i lov om Vinmonopolet. Der får de ansatte pensjon etter reglene for Statens pensjonskasse, og de har ikke streikerett.

LO Stat skriver videre i pressemeldingen at de opplever Spekters pensjonsangrep som en unødvendig inngripen. Og at det er uakseptabelt at arbeidsgiverne vil ha full styring på ansattes pensjoner.

– Jeg konstaterer at Spekter er allergiske mot ansattes medbestemmelse på pensjon. Hva du skal leve av når du slutter å jobbe, er viktig for folk. Dermed er det viktig for oss å sikre at pensjoner ikke raseres, sier Eivind Gran.

Video Frykter tomme pol- hyller

Slik kan hyllene se ut igjen om partene ikke blir enig før natt til lørdag.

Foto: Nyhetsspiller

Ikke polstreik siden 1986

Vinmonopolet har ikke streiket siden 1986. Dengang kunne NRK rapportere at problemene med å få tak i vin og sprit gjorde at flere kjøpte ulovlige varer. De nye smuglerrutene som ble etablert under streiken, fortsatte folk å bruke også etter at streiken var over.

Se bildeserien «Streiker vi husker» her:

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger