Jens vil overbevise Fellesforbundet om EU-direktiv - kan si nei likevel

I dag kommer statsministeren for å overbevise landsmøtet i Fellesforbundet om å si ja til EUs vikarbyrådirektiv. LO-forbundet kan likevel komme til å si nei til direktivet.

Statsminister Jens Stoltenberg

Jens Stoltenberg vil overbevise Fellesforbundet om å si ja til EUs vikardirektiv. Det kan vise seg å bli vanskelig.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

I dag kommer statsminister Jens Stoltenberg til Fellesforbundet landsmøte for å «selge inn» EUs omstridte vikardirektiv.

Fellesforbundets leder, Arvid Bakke, brukte i sin tale mandag mye tid på vikardirektivet.

LO har motvillig akseptert direktivet som en del av EØS-forpliktelsene, men Fellesforbundet, med sine 150.000 medlemmer, kjemper i mot.

Ifølge forbundslederen åpner direktivet for det mange kaller rene rølpefirmaer.

Det spiller ingen rolle hvilke forsikringer Stoltenberg gir oss, mener nei-mannen Knut Skåle fra Fellesforbundet i Namdal.

– Nei. Vi tør ikke stole på eventuelle garantier som jeg mener ikke han kan stå for, fordi krefter utenfor Norge som sannsynligvis vil legge føringer på hvordan vil håndteres i fremtiden, sier Skåle til NRK.

Flåthen

LO-leder Roar Flåthen brukte sin tale på landsmøtet til å lange ut mot bruken av vikarer.

Foto: Aas, Erlend / Scanpix

– Har sklidd helt ut

Fellesforbundets landsmøte kan altså komme til å si nei til EUs vikardirektiv, på tross av Stoltenbergs forsøk om overtalelse. Saken skal avgjøres onsdag.

Et av formålene med EUs vikarbyrådirektiv er å anerkjenne vikarbyråene som arbeidsgivere og utvikle fleksible former for arbeid.

Men På fellesforbundets landsmøte i Oslo går mange talere ut mot direktivet og mot forbundsledelsen:

– Jeg skjønner debatten, fordi de som sitter i salen her slåss mot dette uvesenet hver eneste dag, og de kjenner det på kroppen - de føler seg ofte maktesløse, sier LO-leder Roar Flåthen.

Mandag brukte han sin tale på landsmøtet til å lange ut mot bruken av vikarer i Norge, og kalte betegnet denne utviklingen som «fagbevegelsens største utfordring».

– Må finne grep

Flåthen mener Stoltenberg og regjeringen må finne grep for å håndtere problemene et nytt direktiv kan medføre.

– Det blir interessant å høre, når Jens får disse spøsmålene, hvilke svar han har, sier Flåthen.

Jonas Bals

Jonas Bals fra Fellesforbundet i Oslo frykter at kollektivavtaler svekkes av vikarbyrådirektivet.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

Mange frykter at stillingsvern og kollektivavtaler svekkes av vikarbyrådirektivet. En av disse er Jonas Bals fra Fellesforbundet i Oslo.

– Vår fagforening, Oslo Bygningsarbeiderforening, har fremmet et krav om faste ansettelser i utleieselskapene. Vi mener det er selve kjernespørsmålet, sier Bals.

– I tillegg reises det krav fra landsmøtet om solidaritetsansvar, innsynsrett for tillitsvalgte, og likebehandling for de ansatte i selskapene man blir leid ut til.


Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger