Hopp til innhold

Vil knuse mytene rundt jenter og realfag

For få jenter vil bli teknologer her til lands. Ved bruk av en rekke rollemodeller ønsker NHO og regjeringen å gjøre noe med det.

Kampanje for å få flere jenter til å velge realfag

Disse tre skal få jenter til å studere realfag. Nora Holand ramlet selv inn i en teknologiutdanning, nå jobber hun for at flere jenter skal studere teknologifag. (fra venstre: barne- og likestillingsminister Solveig Horne, NHO-sjef Kristin Skogen Lund og Nora Holand).

– Skal vi få opp antallet teknologer, og få de beste hodene og hendene, er vi nødt til å rekruttere talenter fra hele befolkningen, sier NHO-sjef Kristin Skogen Lund til NRK.

17 prosent av alle som uteksamineres fra norske universiteter og høyskoler har studert matematikk, naturfag og teknologi. Og kun 22 prosent av ingeniørstudentene i Norge er jenter.

– Viktig å velge etter interesse

Gjennom prosjektet «Jenter og teknologi» ønsker NHO i samarbeid med flere andre å øke antallet jenter i teknologi- og realfag på alle nivå.

Kristin Skogen Lund

NHO-sjefen mener man bør gå ut bredt i rekrutteringen for å være bra rustet for fremtidens utfordringer.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix

Unge jenter skal motiveres til å velge teknologi- og ingeniørstudier gjennom møter med unge rollemodeller som allerede har valgt det, og prosjektet får støtte av barne- og likestillingsdepartementet som har bevilget to millioner kroner.

– Ofte velger jenter og gutter yrker ut ifra de forventningene de har rundt seg. Derfor er det viktig at begge kjønn velger etter evne og interesser, og derfor er dette prosjektet viktig å få frem, forteller barne- og likestillingsminister Solveig Horne (Frp) til NRK.

– Det er behov for oss

Sammen med NHO-lederen møtte hun tirsdag Nora Holand på Høgskolen i Oslo og Akershus.

Solveig Horne

barne- og likestillingsminister Solveig Horne mener arbeidsmarkedet i Norge er kjønnsdelt.

Foto: Onsøien, Ole Gunnar / NTB scanpix

Holand en av disse rollemodellene de skal satse så mye på. Hun er ingeniørstudent ved Høyskolen i Oslo og Akershus der hun studerer energi og miljø i bygg.

– Først og fremst fordi jeg synes det er veldig gøy. Men det er også behov for oss og det er et spennende felt, sier hun.

Hun sier at veldig mange jenter tenker at dette kun er for «de flinkeste guttene i klassen» eller at man trenger et visst form for talent for å drive med realfag.

– Det mener jeg er en myte som bør knuses, for det er ikke sant i det hele tatt. Dette er for alle. Så lenge du er nysgjerrig og motivert så kommer du veldig langt, sier Holand.

art

Nora Holand

Nora Holand vil avlive mytene rundt jenter og realfag og stiller derfor som rollemodell i prosjektet.

Foto: Vegard Lien / NRK

Tekna: – Ting er i ferd med å endre seg

Fagforeningen Tekna føler at ting er i ferd med å forandre seg selv før prosjektet har blitt lansert. Ifølge Tekna-president Lise Lyngsnes Randeberg har man jobbet systematisk med rekrutteringen over tid og det har båret frukter.

President i Tekna, Lise Lyngsnes Randeberg

Lise Lyngsnes Randeberg mener godt arbeid over flere år har ført til at flere jenter faktisk velger teknologistudier.

Foto: CF-Wesenberg@kolonihaven.no

– I det siste kullet av teknologistudenter som startet i høst er det nesten 50 prosent jenter, sier Randeberg til NRK.

Hun mener at fokuset nå bør være på å rekruttere til fagområdet uavhengig av om det er snakk om jenter eller gutter.

– Det er veldig viktig hvis vi skal klare de utfordringene samfunnet har i fremtiden. Da må vi rekruttere bredt, og rollemodeller er da et veldig godt verktøy, sier Tekna-presidenten.

AKTUELT NÅ