Hopp til innhold

Vil ikke stanse abort av frisk tvilling

Stortingsflertallet trosser medisinske fagmiljøer og vil ikke hindre kvinner i å abortere bort én av to friske tvillinger i magen. – Kvinners rettigheter trumfer andre hensyn, sier Ap.

Torgeir Michaelsen

EN FREMMED TANKE: Arbeiderpartiets helsepolitiske talsmann og trebarnspappa Torgeir Michaelsen sier det for ham er en fjern tanke å skulle abortere vekk en frisk tvilling, men at vi må akseptere at noen tar det valget likevel.

Foto: Raymond Dalen / NRK

Justisdepartementet har slått fast at kvinner etter dagens abortlov kan abortere bort ett av barna i magen når de venter tvillinger - selv når det er friskt.

Det er stikk i strid med medisinske fagmiljøers anbefalinger. De peker på at risikoen for at det andre barnet i magen dør øker med 15 prosent.

Men på Stortinget er det ikke flertall for å endre abortloven.

– En veldig fremmed tanke

Arbeiderpartiet peker på at kvinnens rett til å bestemme veier tyngst.

– For meg er det en veldig fremmed tanke å gjøre noe sånt. Men å ikke tillate dette vil være å innskrenke kvinnens rettigheter. Og de trumfer andre hensyn frem til uke 12, sier Torgeir Michaelsen, helsepolitisk talsmann i Arbeiderpartiet.

Leder av helsekomiteen, Kari Kjønaas Kjos (Frp), sier abortloven ikke skiller på om det er ett eller to barn i magen.

Kari Kjønaas Kjos

KVINNENS RETT VEIER TYNGST: Det mener Kari Kjønaas Kjos i Frp.

Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

– Kvinnens rett må veie tyngst. Hvis vi stenger muligheten for å fjerne ett av barna, kan konsekvensen bli at kvinner velger å fjerne begge.

– Det kan vel også hende at hun da velger å beholde begge?

– Ja, det vet ikke jeg. Det er i helt spesielle situasjoner man velger å fjerne ett av barna, og da respekterer jeg den avgjørelsen.

Ønsker å lukke for tvillingabort

KrF og Senterpartiet er imidlertid krystallklare på at de ikke ønsker at kvinner skal kunne ta bort én av to tvillinger.

De ønsker en presisering i loven som lukker for dette.

– Vi er for selvbestemt abort for kvinner, men dette blir å velge ut ett av barna, og det mener vi ikke er det samme, sier helsepolitisk talskvinne i Senterpartiet, Kjersti Toppe.

– Vi legger vekt på at fagmiljøene mener dette kan være til skade for det andre fosteret , og frykter også signaleffekten dette vil ha overfor kvinner, sier Toppe.

Olaug Bollestad

GRUNNLAG FOR SORTERING: Det mener Olaug Bollestad (KrF).

Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

Hun får støtte KrFs helsepolitiske talskvinne Olaug Bollestad.

– For meg er det sånn at alle barn har lik verdi, når du åpner for å redusere antall foster gir det et grunnlag for sortering, og det er problematisk.

Regjeringen vil ikke endre loven

I en e-post skriver regjeringen at de ikke har planer om å endre abortloven.

– Dette er en etisk vanskelig sak, men vi har selvbestemt abort i Norge og avveningen om abort før 12. uke er det kvinnen selv som må ta, skriver statssekretær Cecilie Brein-Karlsen (Frp).

Regjeringen vil nå be Helsedirektoratet om å åpne en dialog om hvilken informasjon og veiledning kvinnene skal få, blant annet om risikoen.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger