Statsministeren vil ikke diskutere Utøyas framtid

STATSMINISTERBOLIGEN, OSLO (NRK): Jens Stoltenberg sier han ikke ønsker å legge seg opp i hva som skal skje med Utøya i framtiden.

Statsminister Jens Stoltenberg sier han ikke ønsker å legge seg opp i hva som skal skje med Utøya i framtiden.

VIDEO: Statsministeren vil ikke ha bastante meninger om hvordan Utøya skal brukes i framtiden.

Jens Stoltenberg vil ikke komme med råd om hva som skal skje med Utøya framover.

Statsministeren som selv var på Utøya for første gang i 1974 holder seg med dette unna spørsmålet om AUF skal arrangere sommerleir på øya i framtiden.

Jens Stoltenberg

Statsminister Jens Stoltenberg sier dialogen om Utøyas framtid bør holde seg mellom AUF, støttegruppa og de pårørende.

Foto: Vilde Helljesen/NRK

– Som statsminister så er jeg ganske forsiktig med å ha bastante meninger om hvordan Utøya skal brukes i framtiden. Jeg forstår de som er opptatte av at Utøya skal være et sted der ungdom fortsatt kan være engasjerte og utvikle demokratiet vårt, samtidig som jeg forstå dem som ønsker at Utøya skal være et sted der man viser respekt og minnes de som mistet livet, sier Jens Stoltenberg til NRK.

Mens enkelte mener at Utøya blir bli en minnelund uten politiske samlinger, har AUF stått fast ved at de vil ta Utøya tilbake. For statsministeren er dette et spørsmål han ikke vil legge seg opp i. Han vil at Utøyas fremtid skal ligge i AUF, 22.juli-støttegruppen og de etterlatte sine hender alene.

Les også: – Utøya skal ikke bli «sorgens øy»

– Jeg tror at jeg bare gjør den dialogen som bør være mellom AUF, støttegruppa og de pårørende mer komplisert dersom jeg som statsminister begynner å gi råd, sier Stoltenberg til NRK.

35 millioner i fondet til gjenreisning

Styreleder i Utøya AS Martin Henriksen har ansvar for arbeidet som skal gjøres på Utøya etter det grusomme terrorangrepet. Han har tidligere sagt til NRK at det viktigste arbeidet vil bli å endre folks oppfatning av stedet.

– Å gjenreise Utøya er oppgaven vi har fått fra AUF, og det skal vi gjøre.
Jeg håper Utøya ikke blir kun en «Sorgens øy». Mange mener det vil være en seier hvis vi klarer å ta tilbake alt terroristen prøvde å ta fra oss 22. juli i fjor, sa Henriksen.

Fondet til gjenreisning av Utøya har fått inn over 35 millioner kroner.

Utøya

Blomster på trappa til hovedhuset på Utøya.

Foto: Anne-Cathrine Reuterdahl/NRK

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger