Vil ha rødgrønn fortsettelse

- Dagens regjeringssamarbeid en suksess. Vi går til valg i 2009 på at de tre skal fortsette regjeringssamarbeidet, sier Jens Stoltenberg.

Jens Stoltenberg
Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

Statsminister Jens Stoltenberg sa på Arbeiderpartiets landsstyremøte at Arbeiderpartiet går til valg i 2009 på at dagens trepartiregjering skal fortsette.

Stoltenbergs mål er at dagens regjering, som er en flertallsregjering, skal få fortsette også etter valget, og også da som en flertallsregjering. Statsministeren vil ikke gå inn på noen diskusjon om hva han og Arbeiderpartiet vil gjøre dersom dagens trepartiregjering ikke får flertall ved stortingsvalget i 2009.

Ett alternativ

- Vi har ett alternativ og det er det og ikke noe annet vi går til valg på, sier Stoltenberg

Stoltenberg vil derfor heller ikke si noe om han vil gjøre noen framstøt for eventuelt å få med seg KrF dersom en slik konstellasjon kan sikre seg flertall etter valget neste høst.

Stoltenberg sa i sin tale til landsstyret at dagens trepartiregjering har vist at den fungerer godt og at den får ting til, mens opposisjonspartiene verken fungerer som et alternativ eller får til noe.

Statsministeren mener velgerne har krav på å få vite hvilke partier som skal være med i et borgerlig regjeringsalternativ, hvem som skal være statsminister og hvilken politikk en borgerlig regjering skal føre. Han minnet om at halvannet år før valget i 2005 var Arbeiderpartiet, SV og Senterpartiet enige om at de ville regjere sammen dersom de vant valget.

Stoltenberg mener at det er særlig grunn til å etterlyse hva de sto største opposisjonspartiene, Fremskrittspartiet og Høyre, nå vil.

Samarbeidet en suksess

Stoltenberg sier at samarbeidet med SV og Senterpartiet har vært en suksess. De har hele tiden vært klare på at det er mer som forener enn som skiller og at samarbeidet er politisk og ikke taktisk.

- Det er derfor dette prosjektet vi går til valg på i 2009, og ikke noe annet, sier statsministeren. Han understreket at også valget neste år vil dreie seg om et valg mellom to retninger.

- Uklart på borgerlig side

Jens Stoltenberg sa at det er mye som er uklart på den borgerlige siden. De borgerlige partiene er uenige om klimapolitikk, innvandringspolitikk og bruk av oljepenger. De spriker i spørsmål om distriktspolitikk, pensjoner, privatskoler, organisering av sykehus og eldreomsorg. De er dypt splittet i synet på alkoholpolitikk, landbrukspolitikk, ekteskapslov, skatte- og avgiftspolitikk og de har motsatte syn på fylkeskommunen, på bistand, på rovdyrspørsmål og på sidemålsundervisning.

Og på den borgerlige siden blir uklarheten og uenigheten bare større og større, sa Stoltenberg.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger