Vi har aldri eid mer aksjer

Nordmenn hamstrer aksjer og aksjefond, nå som sparing i bank er blitt et rent tapsprosjekt. I Nordea kjøpes fond for ti ganger mer enn i fjor.

Børs

FOLK EIER MER: Av verdiene på Oslo Børs

Foto: Erik Johansen / NTB scanpix

Nordmenn har i lang tid spart langt mindre i aksjer og aksjefond enn sammenlignbare land som Sverige – men nå ser flere at en kraftig endring er i gang.

– I Nordea ser vi nå at en mye større andel av våre kunder flytter pengene over i fond, og da særlig i aksjefond, sier konsernsjef Snorre Storset i Nordea Norge til NRK.

Storset

OPPLEVER VOLDSOM ØKNING: Nordea-sjef Snorre Storset

Storset innrømmer at veksten kommer fra et lavt nivå – men nå er det slett ikke snakk om småpoenger lenger.

– Hittil i år har vi hatt en økning som er ti-gangeren sammenlignet med fjoråret. Vi snakker om milliardbeløp, sier Storset.

Les også: Spår lav rente i mange tiår

Private har aldri eid mer av børsen

Nordea kan av konkurransehensyn ikke gi nøyaktige tall, men ferske tall fra Oslo Børs og VPS viser samme trend.

  • Private har aldri eid aksjer for så mye. Om lag 7000 flere nordmenn er blitt aksjeeiere det siste året, og eier aksjer for godt over 91 milliarder kroner.
  • Ved utgangen av februar eide aksjefondene alene nesten 8 prosent av verdiene på børsen. Nettotegningen var på 7 milliarder i 2016, og har fortsatt i år.
  • Privatpersoner eide nesten 4,2 prosent av børsverdiene – også det ny rekord.

Innskuddspensjon og lave renter

Det er flere årsaker til at nordmenn omsider har fått appetitt på aksjer – men pensjonssparing er blitt en viktig bidragsyter. Stadig flere nordmenn har innskuddspensjon med fondsvalg – og dette sto ifølge Oslo Børs for 23 prosent av nettotegningen i 2016.

Men aller viktigst er trolig rentenivået. Vanlig innskuddskonto i banken er nå et rent tapsprosjekt – prisstigningen mer enn spiser opp de magre renteinntektene på godt under 2 prosent årlig. Nordea tror dette omsider er i ferd med å gå opp for folk.

– Jeg tror mange har innsett at lave renter kommer vi til å ha lenger enn det man kanskje først trodde, og da har man behov for å spare et sted der man også kan få litt mer enn inflasjon i avkastning over tid, sier Storset.

Torsdag forrige uke utsatte da også Norges Bank nok en gang den forventede første rentehevingen etter finanskrisen – fra 2018 til 2019. Og flere tror forståsegpåere tror en renteheving ligger enda mer i det blå.

Les også: Forbrukerrådet får gå til sak mot DNB

Risikoen øker

Like fullt, sentralbanksjef Øystein Olsen vil ikke gå god for at flere innskuddskunder nå bør flytte pengene over i aksjer.

Øystein Olsen

SER ØKT RISIKO: Sentralbanksjef Øystein Olsen

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

– Det må folk vurdere selv. Jeg kan skjønne at de som har penger i banken, ikke synes avkastningen er spesielt god på vanlige bankinnskudd. På den annen side må alle være klar over at putter man penger i aksjer, så må man være forberedt på at aksjemarkedet svinger, sier Olsen til NRK.

Også Storset innrømmer at aksjefond gir kundene langt høyere risiko enn tradisjonell banksparing.

– Det har jo vært gode børsår i flere år. Samtidig er det klart at det svinger mer om du sparer i aksjer. For oss er det viktig å ha en diskusjon med kundene for å få et nivå på svingningene som de kan leve med over tid, sier konsernsjefen.

Les også:

SISTE NYTT

Siste meldinger