Hopp til innhold

VG: Norsk kvinne pågrepet i Rwanda – anklaget for folkemord

En kvinne med norsk statsborgerskap, som opprinnelig er fra Rwanda, er pågrepet i Rwandas hovedstad Kigali. Ifølge VG skal kvinnen være anklaget for å ha deltatt i folkemord.

Kripos sier til avisa at de er kjent med pågripelsen, som skjedde fredag. Pressevakt ved Kripos, Anne Bye Sandal, ønsker imidlertid ikke å gi mer informasjon om saken. Sandal viser i stedet til Utenriksdepartementet.

Pressevakt ved Utenriksdepartementet, Ingrid Kvammen Ekker, bekrefter overfor NRK at UD er kjent med pågripelsen.

– Utenrikstjenesten er kjent med at en norsk borger skal være arrestert i Rwanda, og arbeider med å få bekreftet opplysningene. Utenriksdepartementet kan ikke kommentere ytterligere enkeltdetaljene i oppfølgingen av en pågående konsulærsak, sier pressevakt Ekker.

VG skriver videre at kvinnen skal ha bodd i Norge siden 1999, og er anklaget for å ha deltatt i folkemord. Avisa har ikke spesifisert dette nærmere, men viser til det mye omtalte folkemordet i det sentralafrikanske landet på 90-tallet.

I 1994 ble mellom 800.000 og én million mennesker drept Rwanda. Det har vært flere saker knyttet til folkemordet i Rwanda i Norge de siste årene. I 2015 ble Sadi Bugingo dømt til 21 års fengsel for medvirkning til folkemord på 2000 mennesker i Rwanda i 1994. Saken ble håndtert i Norge fordi vilkårene for utlevering ikke var til stede.

I juni 2016 besluttet Justis - og beredskapsdepartementet at en 43 år gammel mann bosatt i Sandnes kunne utleveres til Rwanda. 43-åringen er mistenkt for medvirkning til folkemord.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ