Hopp til innhold

Sandnes-mann (43) blir utlevert til Rwanda

En 43-åring som er siktet for medvirkning til folkemord i Rwanda, kan utleveres til hjemlandet, det har Justis- og beredskapsdepartementet besluttet. Mannen kom til Norge som flyktning i 1999.

Siktet for krigsforbrytelser

43-åringen som r siktet for medvirkning til folkemord i Rwanda kan sendes tilbake til hjemlandet.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Departementet ønsker å utlevere mannen innen tre uker. Dersom den siktede ikke motsetter seg utleveringen, vil det skje tidligere, skriver Stavanger Aftenblad.

I februar i fjor ble det kjent at Høyesterett mener det ikke er i strid med menneskerettighetene å utlevere mannen til hjemlandet. Avgjørelsen fra Høyesterett var enstemmig, og i tråd med kjennelsen fra Gulating lagmannsrett fra 2014 om at alle vilkår for utlevering er oppfylt.

16 år i Norge

Mannen har oppholdt seg lovlig i Norge i nærmere 16 år. Han bor i Sandnes og har ektefelle og tre mindreårige barn her. 43-åringen ble pågrepet i mai 2013 og siktet for medvirkning til folkemordet i hjemlandet i 1994. Han ble beskyldt for å ha hatt en rolle i massakrer i områdene Nkakwa og Cyahinda der over 7.000 mennesker ble drept i 1994. Han nekter straffskyld.

Advokat Brynjulf Risnes, som er mannens forsvarer, forteller til Aftenbladet at hans klient vil klage på departementets avgjørelse.

En person utlevert

Fra før har en lignende sak vært oppe i norsk rettssystem. Da rwandiske Charles Bandora ble utlevert til hjemlandet i 2013 var det gått to år og ni måneder siden han ble pågrepet i Norge, ettersøkt av Interpol for deltakelse i folkemordet.

Også her gikk spørsmålet om utlevering hele veien via Høyesterett. Bandora ble dømt til 30 års fengsel i Rwandas Høyesterett i 2015 etter å ha blitt kjent skyldig i mange hundre drap under folkemordet i 1994. Samme år ble Sadi Bugingo, som kom til Norge i 2001, dømt til 21 års fengsel for medvirkning til folkemord på 2.000 mennesker i Rwanda i 1994. Her gikk rettssaken i Norge fordi det ikke forelå en utleveringsbegjæring som oppfylte kravene i norsk lov.