Vet fortsatt ikke hva trusselen innebærer

Det er ingen endring i trusselbildet, men politiet vil øke kapasiteten, opplyser Politidirektoratet.

Odd Reidar Humlegård

Odd Reidar Humlegård på dagens pressebrief.

Foto: Helge Carlsen / NRK

Politidirektør Odd Reidar Humlegård og beredskapssjef Kåre Songstad holdt fredag ettermiddag en pressebrief om trusselsituasjonen.

– Det er ikke noen stor endring i situasjonsbildet. Det er egentlig bra. Det er fortsatt slik at vi forholder oss til PSTs trusselvurdering, sier Humlegård.

Politiet er imidlertid i ferd med å øke kapasiteten.

– Tiltakene som er iverksatt ruller videre, og må opprettholdes gjennom helgen. Vi er allerede i gang med å forberede å øke kapasiteten vår. Det er for å forberede en bedre utholdenhet, vi vet ikke hvor lenge dette vil vare. I tillegg må vi være forberedt på å øke kapasiteten raskt, sier Humlegård.

Han understreker at Norge aldri har vært så godt forberedt på en terrortrussel.

Les: Denne terroren har Norge forberedt seg på

– Skaper trygghet og utrygghet

Transportberedskapen er økt, og ifølge Humlegård kan det bli aktuelt å sette politireserven i høyere beredskap. Det kan også bli aktuelt å be om mer ressurser fra Forsvaret eller Heimevernet.

– Vi vet fortsatt ikke hva trusselen innebærer. Den er ikke tids- eller stedsspesifikk, og ikke spesifikk mot personer, steder eller objekter. Vi skal nå vise at vi er i høy beredskap, slik at de som har onde hensikter skal vite det, og slik at responstiden blir mye kortere enn den har vært tidligere, sier Humlegård.

Det vil fortsatt være et økt nærvær av synlig og sivilt politi gjennom helgen.

– Vi forstår veldig godt den situasjonen ute nå, som er at det vi sier kan skape både trygghet og utrygghet. Det er grunn til å ta denne situasjonen på alvor, det er en alvorlig trussel, sier Humlegård.

Politiet ber fortsatt folk om å leve som normalt, og forholde seg til rådene som kommer fra politiet og myndighetene.

– Vi ønsker ikke å skape unødvendig utrygghet. Det er mer sannsynlig at det ikke skjer noe, enn at det skjer noe. Men vi må innrette oss etter at det er trusselsituasjoner som tilsier at politiet må skalere opp beredskapssituasjonen, sier Humlegård.

Væpnet politi, Gardermoen

Væpnet politi på Gardermoen torsdag.

Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

Ber publikum om å varsle

Politiet ber publikum om å melde fra dersom de ser mistenkelige personer, eller personer som oppfører seg uvanlig.

– Vi ber om at de enkelte er årvåkne og melder fra hvis noe er mistenkelig. Vi leter etter mulige terrorister, men vet ikke hvem det er eller hvordan de ser ut, sier Humlegård.

Beredskapssjef Kåre Songstad understreker at det ikke er noen endring i situasjonen, og at politidistriktene er fornøyde med hvordan operasjonen går så langt.

– Det er tiltak nå som ikke har vært iverksatt tidligere, men det er en balansegang for oss. Når vi forteller dette er det for at folk skal vite hva vi gjør og hvorfor vi gjør det, sier Humlegård.

Les også: Rykteflom på sosiale medier etter terrortrussel

Kan være på vei til Norge

PST opplyste fredag morgen at flere personer kan ha reist fra Syria og inn i Europa for å gjennomføre et terrorangrep, der Norge kan være et mål.

Humlegård understreker at politiet er forberedt på at en eller flere personer kan komme til Norge, men sier at Politidirektoratet forholder seg til PSTs trusselvurdering.

Justisdepartementet, PST og politiet kom med en sjeldent åpen advarsel torsdag.

Grunnen var opplysninger om at et terrorangrep mot Norge kunne skje innen få dager. Man visste imidlertid ikke hvem som sto bak eller når og hvordan det kan skje.

Amerikansk etterretning skal også ha vurdert trusselen som troverdig.

Les: USA: Trusselen er troverdig
Les: PST: Minst 50 personer fra Norge har reist til Syria

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger