Rykteflom på sosiale medier etter terrortrussel

På sosiale medier yrer det av meldinger med uriktig terrortrussel-informasjon. – Vær skeptisk til det du leser, sier PST.

Rykteflom på Facebook

FLORERER: Denne meldingen fra Facebook har spredt seg som ild i tørt gress.

Foto: Skjerdump

Etter at Politiets sikkerhetstjeneste (PST) i går informerte om at Norge kan bli rammet av terror «i løpet av få dager», florerer ryktene på internett og i såkalte kjede-sms-er.

Ett av ryktene på Facebook går ut på at PST jakter seks terrorister som har flere folksomme steder på Østlandet som mål.

Rykteflom på sosiale medier

FACEBOOK: Ryktene florerer på sosiale medier.

Foto: Skjermdump

I meldingen blir folk bedt om å holde seg unna Nationaltheatret T-banestasjon, Oslo S, Sandvika Storsenter og Oslo Lufthavn Gardermoen.

Ifølge ryktene skal meldingen komme fra en nær kilde i PST.

– Noen utnytter frykten

Politidirektoratet og PST ber folk om å være skeptiske til det de leser eller hører.

– Tidligere erfaringer viser at enkelte personer dessverre kan utnytte situasjoner som dette til å spre informasjon som ikke stemmer. Folk bør blant annet være skeptiske til rykter på sosiale medier, men heller forholde seg til det som formidles fra myndighetene, sier kommunikasjonsdirektør i PST, Trond Hugubakken til NRK.

Trond Hugubakken

LYTT TIL MYNDIGHETENE: Kommunikasjonsdirektør i PST, Trond Hugubakken ber folk om å heller lytte til informasjon fra myndighetene enn å tro på ryktene som florerer på blant annet Facebook.

Foto: Pressebilde / PST

Politidirektoratet sier de fortløpende vurderer råd til befolkningen. Når det gjelder arrangementer fremover, så er politiet lokalt i dialog med en rekke arrangører.

Forsker: – Den store ryktespredningskanalen

Forsker på sosiale medier, Petter Brandtzæg forteller at det er veldig vanlig at falske rykter spres som ild i tørt gress på internett.

– Dette er vår tids store ryktespredningskanal, sier Sintef-forskeren.

Ekstra lett er det å bli villedet i tilfeller hvor det foreligger lite informasjon, slik som nå, forteller Brandtzæg.

– På sosiale medier er det veldig mye informasjon og veldig mye som ikke er verifisert. Min anbefaling er å være kritisk til det du leser på sosiale medier og heller gå til de store tradisjonelle medieaktørene for å få troverdig informasjon.

All trafikk går som normalt

Oslo Lufthavn Gardermoen og Ruter opplyser til NRK at all trafikk går som normalt, og at de ikke har fått ny informasjon fra politiet.

– Vi har blitt kontaktet av politiet om at disse meldingene er usanne, så vi forholder oss til den informasjonen som til enhver tid kommer fra myndighetene, sier pressetalsmann Joachim Westher Andersen ved Oslo Lufthavn.

Andersen og pressevakt i Ruter, Martin Hinsch sier at de ber innstendig om at de reisende må forholde seg til informasjon fra offentlige myndigheter.

Væpnet politi, Gardermoen

BEVÆPNET POLITI: Bevæpnet politi er på plass på Oslo Lufthavn Gardermoen. Her fra torsdag formiddag da politiet høynet beredskapsnivået.

Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

Øker beredskapen

Samtidig oppfordrer politiet folk om å være årvåkne, noe som har ført til mange tips fra publikum, sier Knut Lyngholm i Haugaland og Sunnhordland politidistrikt.

Ser du noe mistenkelig, ring politiet på telefon 02800, er oppfordringen fra politiet.

Samtlige politidistrikt og en rekke offentlige bygninger har satt i gang strakstiltak etter terrortrusselen, og opplyser at de samme tiltakene gjelder i dag.

Algeria Oily Corruption

GISSELDRAMA: Anlegget i In Amenas, som drives Statoil, BP og det algeriske oljeselskapet Sonatrach, ble angrepet 16. januar.

Foto: Uncredited / Ap

Statoil skjerper også sikkerheten etter at selskapet ble rammet av den verste terroraksjonen som noen gang har rammet et norsk selskap.

Terrorister angrep gassanlegget Tigantourine i In Amenas i Algerie, og fem norske Statoil-ansatte ble drept i gisseldramaet.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger