Hopp til innhold

Vegvesenet: – Vi sitter med hjertet i halsen

Juletrafikken for 2017 har vært den verste på flere år, sier Statens vegvesen. Så langt har tolv mennesker omkommet i desember.

Trafikkulykke i Drammen

FRONTKOLLISJON: Bildet viser en trafikkulykke i Drammen tidligere i romjulen hvor en mann satt fastklemt etter at to personbiler frontkolliderte. To personer ble skadet i ulykken.

Foto: Vegard Aas / NTB scanpix

Så langt har tolv mennesker dødd i desembertrafikken, og fem av disse i juletrafikken, som regnes fra 23. desember til 2. januar.

Dette er betydelig høyere tall enn foregående år, og tallene kan fortsatt stige.

– Juletrafikken i år har vært et trist kapittel. Dette har vært en vanskelig jul for mange, sier Kjell Bjørn Vinje, pressesjef i Statens vegvesen.

Vanskelig å si årsak

I 2016 døde to mennesker i juletrafikken, mens det i 2014 og 2015 ikke forekom noen dødsfall.

Tidligere i desember fortalte Vinje NRK at juletrafikantene vanligvis pleier å kjøre eksemplarisk i juletiden. Årets julebilister er derfor vært et dystert unntak.

Kjell Bjørn Vinje

HJERTET I HALSEN: Pressesjef i Statens vegvesen Kjell Bjørn Vinje er bekymret for hvordan tallene på ulykker i juletrafikken vil utvikle seg.

Foto: Knut Opeide

– Vanligvis er det lave ulykkestall i julen. Vi har så langt ingen forklaring på hvorfor de i år er så høye. Det er lite som tyder på noen fellesnevnere i ulykkene som har vært. Det har vært fem forskjellige dødsulykker med ulike årsaker, sier Vinje.

Han poengterer at de etter hver trafikkulykke rykker ut, for å få kunnskap om årsakene. I tiden fremover vil de analysere og gjennomgå dødsfallene.

Det har ikke noe med dårlig vær å gjøre?

– Det har vært krevende kjøreforhold, men dette har det vært tidligere juler også. Stengte veier og kolonnekjøring forekommer ofte på denne årstiden. Dette er noe vi skal sette oss grundigere inn i, sier Vinje.

De har enda ikke fått tall på hvilke steder i Norge hvor juletrafikken er verst. Men Akershus, Hordaland og Nordland skal være fylkene med generelt flest dødsulykker.

Færrest dødsulykker har Finnmark og Aust-Agder.

Verst på veiene etter nyttår

Man må tilbake til 2013 for å finne like triste tall som nå. Da døde seks mennesker i juletrafikken, og 21 omkom totalt i desember.

Vinje er bekymret for at 2017-tallene skal bli høyere.

Buss av veien ved Dikemark

AV VEIEN: En buss havnet torsdag i grøften i Dikemark. Heldigvis ble ingen passasjerer skadet.

Foto: Signe Karin Hotvedt / NRK

Begge dødsfallene i fjor skjedde på nyåret. Etter nyttårsaften er det mye trafikk på veiene. Folk skal hjem fra hytteferie, familie- og vennebesøk.

Vi sitter med hjertet i halsen for hvordan tallene kan se ut etter 2. januar, sier Vinje.

Han har noen råd til trafikantene som nå skal ut og kjøre.

– Vi ber folk planlegge godt. Bruk hodet, vær uthvilt, påse at bilen er i god stand, og pakk riktig. Vi ber også folk holde seg edru, og tilpasse seg forholdene. Det er lite å spare på forbikjøringer, som lett blir et uromoment i trafikken, sier Vinje.

Mange småulykker i Follo

– Siden 22. desember har det vært i overkant av 30 henvendelser til oss om diverse trafikkuhell. Rundt fem av disse har vært ulykker med personskader, sier operasjonsleder for Follo-politiet, Rune Persen.

Persen understreker det ikke har vært noen dødsfall hos dem, men at det stort sett dreier seg om mindre trafikkulykker.

– Typisk har vært front mot front, krasjing i lyktestolper eller kjøring i grøften. Det har vært glatt på veiene mange steder, sier operasjonslederen.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger