Hopp til innhold

Finans Norge: Nordmenn krasjer for 100 millioner de siste fire dagene før jul

21. og 22. desember er de dagene i året hvor vi bulker bilen mest, ifølge Gjensidige.

bulking

KOSTBAR JUL: I snitt skader vi biler for rundt 100 millioner kroner de siste fire dagene før jul.

Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix

Det er tre dager til jul, og du er verken ferdig med julehandelen eller julevasken.

Ungene skriker i baksetet, og juletreet på taket gir deg dårlig sikt når du rygger ut fra parkeringsplassen. «Dunk», hører du, og det kunne ikke passet dårligere at du nå har bulket nabobilen.

Folk har dårlig tid og er stresset, det er mørkt og vått ute og mange trange parkeringsplasser. Da er det ikke vanskelig å skjønne at ting kan gå litt galt, sier Arne Voll, kommunikasjonssjef i Gjensidige.

Dyre dager

Førjulstiden er høysesong for trafikkskader på personbiler, viser tall fra Finans Norge.

Gjennom de siste ti årene har landets forsikringsselskaper utarbeidet en trafikkskadestatistikk (TRAST), hvor de har dekket 46 194 trafikkulykker.

Det er liten tvil om at førjulstiden er den mest kostbare perioden.

Arne Voll, kommunikasjonssjef i Gjensidige

TRANGT OG STRESSENDE: Kommunikasjonssjef i Gjensidige Arne Voll, påpeker flere årsaker til hvorfor førjulstiden er populær for bilskader.

Foto: Gjensidige

Mellom 21. desember til og med 24. desember, spenner erstatningssummene seg fra 73 millioner kroner i 2007, til 118,9 millioner kroner i 2016. Mer enn 90 prosent av skadene er på personbiler.

– Mange skal kjøpe julegaver på én gang, og dermed er det mange biler som slåss om de samme parkeringsplassene. 21. og 22. desember er de dagene i året hvor vi bulker bilen mest, og 22. desember er dagen vi får inn flest skademeldinger, sier Arne Voll.

Årlig er skadegjennomsnittet på litt over 100 millioner kroner de siste fire dagene før jul, viser tall fra statistikken.

Tilsammen gjennom de ti årene er skadeomfanget på én milliard kroner.

Som en kuriose er tallet 77,4 millioner kroner de samme datoene for november gjennom de siste ti årene.

– Ikke parkér ved side av et «vrak»

Det er noen ulykker som dominerer mer enn andre.

Påkjørsler bakfra, ryggeulykker, påkjørsel av parkerte kjøretøy og eneulykker er de soleklare «vinnerne» i førjulstiden.

– Heldigvis er de aller fleste skadene mindre parkeringsskader, hvor man kjører på noe eller dulter borti naboen. Men det er fryktelig irriterende for den det gjelder, sier Voll.

Julehandel i Torggata i Oslo.

JULESTRESS: Mange mennesker som handler på samme tid og slåss om de samme parkeringsplassene øker sjanser for «bulkeskader» i julen. Bildet er fra Torggata i Oslo.

Foto: Erik Johansen / NTB scanpix

Noe av det lureste man kan gjøre er å rygge inn og kjøre ut, mener Voll.

– Det som i utgangspunktet så ut som en grei parkeringsplass når man kjørte inn, er ikke alltid så grei når du skal rygge ut. Plutselig har du fått to biler på siden, biler bak og dugg på ruten. Da er det lett å rygge borti noe, sier han.

Ellers er det lurt å ta andre forholdsregler.

– Vi er gjerne litt late av natur, men det er lurt å parkere litt borte fra inngangspartiet. Har du helt ny bil, er det kanskje ikke et sjakktrekk å parkere ved siden av et «vrak». Og så må man huske å puste med magen og ikke stresse, så går det nok greit, sier Voll.

Ellers flinke bilister

Men selv om trafikken i parkeringssonene ikke alltid er like eksemplarisk, får juletrafikantene ellers ros for oppførselen på veiene.

– Julebilistene er rasende flinke. Dette til tross for at halve Norge er på farten under tidvis vanskelige kjøreforhold. Mange skal over fjellet og kjøre på veier de ikke er kjente med, sier pressesjef i Statens vegvesen Kjell Bjørn Vinje.

Kjell Bjørn Vinje

FLINKE JULETRAFIKANTER: Bjørn Kjell Vinje, pressesjef i Statens vegvesen, sier juletrafikantene er ekstra forsiktige på veiene i julen.

Foto: Knut Opeide

Juletrafikken regnes hos dem fra 23. desember til og med 2. januar.

Fra 2011 til 2015 forekom det ingen dødsfall i denne perioden, mens det i 2016 forekom ett.

Vinje sier det er tydelig at folk er ekstra forsiktige i julen.

– Folk pakker fornuftig, planlegger reisen godt, er forberedt på dårlig vær og raske skifer og sjekker vær- og veimelding. Det er en fornøyelse, sier han, og legger til at han håper den positive statistikken vil gjelde også for 2017.

AKTUELT NÅ